Последна проверка: 17/05/2021

Права на пребиваване

Засегнати сте от Брексит?

Въпроси и отговори – правата на гражданите на ЕС и гражданите на Обединеното кралство, както са предвидени в Споразумението за оттегляне

На 1 януари 2021 г. правилата за граждани на ЕС, които живеят в Обединеното кралство или се преместват там, ще се променят. Същото важи за гражданите на Обединеното кралство, които живеят в страна от ЕС или се преместват там.

Имам право на дългосрочно пребиваване в Обединеното кралство/ЕС или ще го придобия по време на преходния период.

По принцип вие и членовете на семейството ви ще продължите да имате право на постоянно пребиваване в приемащата страна. Това включва и членовете на семейството от страни извън ЕС. В Обединеното кралство обаче трябва да кандидатствате по схемата за уседналост за ЕС, за да получите нов статут на пребиваване. В ЕС трябва да проверите в органите на приемащата държава възможно най-бързо дали е задължително да кандидатствате за нов статут на пребиваване.

Пребивавам в Обединеното кралство/ЕС, но все още нямам право на постоянно пребиваване

По принцип вие и членовете на семейството ви ще продължите да пребивавате в приемащата страна. Това включва и членовете на семейството от страни извън ЕС. В Обединеното кралство обаче трябва да кандидатствате по схемата за уседналост за ЕС, за да получите нов статут на пребиваване. В ЕС трябва да проверите в органите на приемащата държава възможно най-бързо дали е задължително да кандидатствате за нов статут на пребиваване.

Искам да се преместя в Обединеното кралство/ЕС.

Вие и членовете на семейството ви можете да се преместите в Обединеното кралство или в страна от ЕС в рамките на действащите правила до 31 декември 2020 г. Това включва и членовете на семейството от страни извън ЕС. След тази дата обаче в Обединеното кралство трябва да кандидатствате по схемата за уседналост за ЕС. В ЕС трябва да проверите в органите на приемащата държава дали трябва да се регистрирате и дали е задължително да кандидатствате за нов статут на пребиваване.

Искам да отида за кратко в Обединеното кралство/ЕС.

Действащите правила за съобщаване за присъствие, регистрация при пребиваване в чужбина, регистриране на членове на вашето семейство, които са граждани на ЕС,, регистриране на членове на вашето семейство от страни извън ЕС остават в сила поне до 31 декември 2020 г.

Нуждая се от помощ

Ако смятате, че правата ви съгласно законодателството на ЕС не се спазват, свържете се с нашите служби за помощ.

Подробна информация за изпълнението на споразумението за оттегляне и правата на гражданите

Научете всичко, което трябва да знаете за живота в друга страна от ЕС — независимо дали работите, учите или сте пенсионер или лице, търсещо работа. По-конкретно, какви са правата ви в приемащата страна? Какви административни формалности са необходими?

Изберете ситуация

Като гражданин на ЕС имате право да отидете във всяка страна от Съюза и да живеете, работите, учите, да търсите работа или да се пенсионирате.

Можете да останете в друга страна от ЕС до 3 месеца без да се регистрирате там, но е възможно да трябва да съобщите за вашето присъствие. Единственото изискване е да притежавате валидна национална лична карта или паспорт. Ако искате да останете по-дълго от 3 месеца, е възможно да трябва да се регистрирате.

В много страни от ЕС трябва постоянно да носите със себе си лична карта или паспорт. В тези страни можете да бъдете глобен или задържан временно, ако оставите тези документи у дома, но не можете да бъдете принуден да се върнете в страната си само по тази причина.

Проверете дали трябва да носите със себе си лична карта или паспорт по всяко време в приемащата страна:

Въпроси за конкретна страна?

Ако в продължение на 5 години без прекъсване сте живели законно в друга страна от ЕС, автоматично придобивате право на постоянно пребиваване там.

Проверете правата си в зависимост от вашето положение:

Искам да се преместя в друга страна от ЕС с цел:

работа

учене

пенсиониране

търсене на работа

присъединяване към семейството ми

друго

Ако сте гражданин на държава извън ЕС и искате да се преместите в ЕС, за да работите или учите, можете да намерите цялата практическа информация на портала на ЕС за имиграцияesfrpten .

Роднини от ЕС

Споделяне на страницата: