Развиване на бизнес
Последна проверка: 02/04/2022

Лекарства с рецепта в чужбина: разходи и възстановяване на суми

Когато купувате предписани лекарства в чужбина, може да ви се наложи да платите пълната цена дори ако не плащате за тях у дома. Ако имате право на възстановяване на разходите, можете да подадете заявление до вашата здравноосигурителна институция, когато се върнете във вашата страна.

Това зависи от вашата здравна осигуровка и от правилата в страната от ЕС, в която сте на посещение.

Използване на ЕЗОК в аптеката

Европейската здравноосигурителна карта (ЕЗОК) ви дава право да получавате необходимото ви медицинско обслужване при същите условия като хората, осигурени в страната, в която сте. Ако имате рецепта от страната, в която сте, представете я заедно с ЕЗОК, когато отидете в аптеката.

Това означава, че ще платите същите цени в аптеката като хората, осигурени и живеещи в тази страна. В някои страни от ЕС няма да платите нищо, а в други може да ви се наложи да платите част от цената на лекарствата.

Ако нямате ЕЗОК или имате рецепта от друга държава

Най-вероятно ще трябва да платите пълната цена на предписания продукт в аптеката, ако:

Не забравяйте да поискате касов бон от аптеката. След това поискайте възстановяване на разходите от вашия застраховател, когато се върнете във вашата страна.

Лична история

Може да ви се наложи да платите за предписано лекарство

Федерика има рецепта от своя лекар в Италия за противоалергично лекарство, което според нея може да ѝ дотрябва, докато е на лятна ваканция във Франция. В Италия това лекарство е безплатно.

По време на почивката си във Франция Федерика отива до аптеката, за да вземе лекарството. За нейна изненада фармацевтът иска тя да плати 25 евро.

Ако имате рецепта от друга страна от ЕС и искате да я използвате в чужбина, най-вероятно ще трябва да заплатите пълната цена на лекарствата в аптеката. Въпреки това може да имате право на възстановяване на разходите, когато се върнете у дома.

Често задавани въпроси

Законодателство на ЕС

Нуждаете се от съдействието на службите за помощ?

Свържете се със специализираните служби за помощ

Споделяне на страницата: