Развиване на бизнес
Последна проверка: 31/10/2022

Лекарства с рецепта в чужбина: разходи и възстановяване на суми

Когато купувате лекарство с рецепта в чужбина, може да ви се наложи да платите пълната цена дори ако не плащате за него у дома. Когато се върнете у дома, можете да поискате възстановяване на сумата от вашата здравноосигурителна институция, ако разходите за лекарството се покриват в рамките на системата за здравно осигуряване във вашата страна.

Дали трябва да заплатите за лекарството с рецепта в чужбина зависи от вашето здравно осигуряване и от правилата в страната от ЕС, която посещавате.

Използване на ЕЗОК в аптеката

Европейската здравноосигурителна карта (ЕЗОК) ви дава право да получавате необходимото ви медицинско обслужване при същите условия като хората, осигурени в страната, в която се намирате. Ако имате рецепта от страната, в която сте, представете я заедно с ЕЗОК, когато отидете в аптеката.

Това означава, че ще платите същата цена в аптеката като хората, осигурени в тази страна. Поради това в някои страни от ЕС може да не ви се наложи да заплатите нищо, а в други — да заплатите определена част или цялата цена на предписаните ви лекарства.

Ако нямате ЕЗОК или имате трансгранична рецепта

Най-вероятно ще трябва да платите пълната цена на предписаното лекарство в аптеката, ако:

Не забравяйте да поискате касов бон от аптеката. След това, в зависимост от здравната ви осигуровка, можете да поискате възстановяване на разходите от вашата здравноосигурителна институция, когато се върнете във вашата страна.

Лична история

Може да ви се наложи да платите за лекарство с рецепта

Федерика има рецепта от своя лекар в Италия за противоалергично лекарство, което според нея може да ѝ потрябва, докато е на лятна ваканция във Франция. В Италия това лекарство е безплатно.

По време на почивката си във Франция Федерика отива до аптеката, за да вземе лекарството. За нейна изненада фармацевтът иска тя да плати 25 евро.

Федерика следва да поиска възстановяване на сумата, когато се върне у дома.

Често задавани въпроси

Законодателство на ЕС

Нуждаете се от съдействието на службите за помощ?

Свържете се със специализираните служби за помощ

Споделяне на страницата: