Инструменти на сайта

Избор на език

знаме на ЕС

Навигационна пътека

Меню

Последна проверка : 04/05/2018

Туристически пакети

En paketresa innebär att du köper flera tjänster för en semester eller resa som

 • varar minst 24 timmar eller
 • innehåller en övernattning.

Paketresan ska vara anordnad i förväg och omfatta minst två av dessa tjänster:

 • transport
 • logi
 • andra tjänster som är en väsentlig del av paketresan (t.ex. ett liftkort för hela tiden eller sightseeing)

Resan måste också ha ett gemensamt pris (dvs. att alla tjänster ingår i priset).

Reglerna för paketresor gäller också om alla delar betalas separat.

Kolla med researrangören eller resebyrån om det finns nationella regler för resor och semestrar på mindre än 24 timmar eller som inte omfattar övernattning.

Dina EU-rättigheter gäller både när du bokar och under semestern. Här är de viktigaste reglerna:

 • Du ska få tydliga och korrekta upplysningar om alla delar av resan innan du bestämmer dig (även om frivillig reseförsäkring, pass, visum och hälsobestämmelser).
 • Minst ett företag ska ha ansvar för hela resan, även om de olika delarna sköts av olika företag. Det kan vara antingen arrangören (researrangören), försäljaren (resebyrån) eller båda – beroende på land. Du ska få kontaktuppgifter till företagen så att du kan kontakta dem om du har klagomål under semestern eller vill begära ersättning när du kommer hem.
 • Du ska få hjälp om du råkar ut för något. Därför ska du få ett nödnummer till researrangören eller resebyrån.
 • Om arrangören eller resebyrån går i konkurs finns det garantier för att du ska få tillbaka dina pengar, och om du redan är på semesterorten ska du få resa hem. Detta skydd är olika i olika länder och beror också på vilken organisation som har hand om det.
 • Du kan flytta över din paketresa till någon annan om du inte kan åka på den resa som du hade bokat. I sådana fall kan du bli tvungen att betala eventuella extrakostnader som detta innebär.
 • Det pris som anges i avtalet får bara höjas på vissa speciella villkor (t.ex. ökade transportkostnader, avgifter som tas ut av andra eller växelkurser) och senast 20 dagar före avresan.
 • Om arrangören eller resebyrån väsentligt ändrar innehållet (även priset) och du därför avbokar resan, kan du få tillbaka pengarna eller välja ett annat paket. Samma sak gäller om arrangören ställer in resan. I vissa fall kan du också få ersättning.

Detta gäller INTE om du själv kombinerar din semester genom att beställa olika delar från resebyråer eller via nätet och delarna inte är kopplade till varandra.

Om något händer under resan som inte är ditt fel (om en sightseeing-tur ställs in eller om hotellet inte stämmer med beskrivningen) ska du ta kontakt med någon av följande så fort som möjligt.

 • Researrangören.
 • Den lokala representanten.

De ska försöka lösa problemet omedelbart.

Om problemet inte lösts, bör du försöka dokumentera allt så bra som möjligt (med foton till exempel) och lämna in ett klagomål genast efter hemkomsten.

I vissa länder kan resebyrån där du köpte resan vara den första kontaktpunkten. I vissa länder finns det tidsfrister för när man kan lämna in ett klagomål.

Du kan kontakta något av konsumentcentrumen (inom EEC-Net, nätverket för konsumentcentrum) om du behöver hjälp. Detta gäller särskilt om researrangören finns i ett annat EU-land.

Exempel från verkligheten

Stor ändring av en viktig del av paketresa

Michel från Belgien bokade en treveckors paketresa till Grekland genom en grekisk researrangör. Det var först en guidad rundresa i två veckor och så avslutades resan med en vecka på en badort. Precis innan han skulle resa iväg fick han reda på att den guidade rundresan på två veckor var inställd. I stället erbjöds han en vecka på en badort följt av en tiodagars rundresa. Michel var inte nöjd, eftersom den kortare rundresan inte gick till de ställen som han var mest intresserad av och han ville inte börja resan med badortsdelen. Han fick rådet att kontakta konsumentcentrumet i Belgien. De berättade att han kunde välja mellan tre lösningar:

 • Anta förslaget om researrangören också erbjöd en lämplig prisminskning.
 • Be arrangören om ett annat paket.
 • Avbeställa hela resan, få tillbaka alla pengar och även möjligen begära mer ersättning.

Michel vände sig till arrangören med dessa upplysningar i åtanke. Han valde till slut den första lösningen och fick då priset sänkt med hälften.

Законодателство на ЕС
Обществени консултации
  Нуждаете се от съдействието на службите за помощ?
  Потърсете помощ и съвети