Инструменти на сайта

Избор на език

знаме на ЕС

Навигационна пътека

Меню

Последна проверка : 12/04/2017

Туристически пакети

Туристическият пакет е комбинация от услуги за почивка или пътуване, които

 • продължават повече от 24 часа или
 • включват една нощувка.

Туристическият пакет трябва да бъде предварително договорен, като трябва да включва поне 2 от следните услуги:

 • транспорт
 • настаняване
 • други услуги, на които се пада значителна част от пакета (например абонаментна ски карта за периода на вашата почивка, туристически обиколки)

и трябва да бъде продаден на цена, включваща всичко (тоест цената трябва да обхваща всички включени услуги).

Правилата относно туристическите пакети важат и тогава, когато елементите на пакета се фактурират отделно.

Проверете при вашия туроператор или туристическа агенция дали има национални правила за пътуванията и почивките, които продължават по-малко от 24 часа или не включват нощувка.

Съгласно правилата на ЕСEnglish вие имате права както когато правите резервация, така и по време на вашата почивка. Най-важните от тях са:

 • Трябва да получите ясна и точна информация за всички аспекти на почивката преди да сключите договора (включително информация за незадължителната пътническа застраховка, паспорти, визи и формалности, свързани със здравето).
 • Най-малко една страна е отговорна за пакета като цяло, дори когато отделните услуги се предоставят от различни компании. В зависимост от вашата държава това може да бъде организаторът (туроператорът), търговецът на дребно (туристическата агенция), или и двамата. Трябва да получите данни за контакти с отговорната за пакета страна в случай, че се наложи да направите оплакване по време на почивката или решите да искате компенсация след завръщането си у дома.
 • Имате право на помощ, ако изпаднете в затруднение. Затова трябва да ви бъде даден номер на туроператора или туристическата агенция, на който да се обадите при спешен случай.
 • Ако организаторът/търговецът на дребно фалира, съществуват гаранции, че ще си получите парите обратно или, ако почивката ви вече е започнала, че ще бъдете репатрирани. Практическите подробности зависят от националните правила и органа, чрез който организаторът/търговецът на дребно е уредил тази защита.
 • Можете да прехвърлите вашия пакет на някой друг, ако не ви е възможно да отидете на резервираната от вас почивка. Може обаче да се наложи да заплатите допълнителните разходи, възникнали в резултат от това прехвърляне.
 • Посочената в договора цена може да бъде повишена само при определени конкретни условия (например увеличаване на транспортните разходи, данъци и такси, изисквани от трети страни, обменни курсове), и то не по-късно от 20 дни преди началната дата на пакета.
 • Ако организаторът/търговецът на дребно промени съдържанието (включително цената) на пакета значително и в резултат на това вие анулирате почивката, можете да получите парите си обратно или да изберете друг пакет. Същото важи и ако организаторът анулира почивката. В някои случаи може да имате право и на компенсация.

Тези правила НЕ важат, ако вие сами сте „сглобили" почивката си, купувайки различни елементи от търговци на дребно или уебсайтове, които не са свързани по никакъв начин.

Ако по време на почивката ви възникне проблем не по ваша вина (например ако туристическа обиколка бъде анулирана или хотелът не е такъв, какъвто е описан в брошурата), трябва да се свържете възможно най-бързо с някое от следните лица:

 • организатора, или, ако е приложимо
 • местния представител

Те трябва незабавно да се опитат да решат проблема ви.

Ако проблемът не бъде отстранен, съберете колкото се може повече факти (например снимки) и подайте жалба, когато се приберете у дома.

В зависимост от страната, в която живеете, можете също така да се свържете първо с туристическата агенция, която ви е продала пакета. В някои страни има крайни срокове за подаване на жалба във връзка с почивка.

Ако не получите помощ от другаде, проверете дали вашият европейски потребителски център (ECC-NethrvatskiLatviešuMaltiLietuviųsuomičeštinaromânăΕλληνικάespañolDeutschSlovenščinaEestiitalianoSlovenčinaportuguêsmagyarpolskisvenskaNederlandsEnglish ) може да ви помогне. Това важи особено за случаи, когато организаторът се намира в друга страна от ЕС.

Лична история

Значителна промяна на важен елемент от туристически пакет

Мишел от Белгия резервира 3-седмична пакетна почивка в Гърция чрез гръцки туроператор (организатор). Пътуването трябва да започне с 14-дневна обиколка с екскурзовод и да приключи с една седмица в морски курорт. Броени дни преди планираното отпътуване Мишел е уведомен, че 14-дневната обиколка няма да се състои. Вместо това му предлагат пътуване, започващо с едноседмичен престой в морски курорт, последвано от 10-дневна обиколка с екскурзовод. Мишел не е доволен, тъй като по-кратката обиколка не включва всички места, които най-много го интересуват, а освен това не иска да започва пътуването в морски курорт. Той е посъветван да се обърне към европейски потребителски център, откъдето му казват, че има 3 възможности:

 • да приеме предложението, ако организаторът е предложил също така подходящо намаление на цената;
 • да поиска от организатора да предложи друг пакет на мястото на предложения;
 • да анулира цялото пътуване, да получи цялата платена сума и евентуално да поиска допълнителна компенсация.

След като е получил цялата тази информация, Мишел се свързва отново с организатора. В крайна сметка той избира първата възможност, като получава намаление от 50 % на първоначалната цена.

Обществени консултации
  Нуждаете се от съдействието на службите за помощ?
  Потърсете помощ и съвети