Последна проверка : 06/07/2018

Транспорт и доставка

Ако не вземете покупката си веднага или ако сте поръчали да ви бъде доставена у дома, търговецът трябва да ви я достави в срок от 30 дни освен ако специално не сте се споразумели за друг срок.

Разходи за доставка

Винаги трябва да получавате ясна информация за общата цена на вашата покупка, включително разходите за доставката и всички други свързани разходи.

Различията в цените за доставяне на стоки в чужбина могат да бъдат обосновани.

Трябва изрично да дадете съгласието си за всички допълнителни разходи, например ако търговецът иска да ви предложи експресна доставка или опаковка за подарък. Използването на полета с предварително поставени отметки на уебсайта на търговеца не представлява такова съгласие и имате право на възстановяване на всички платени суми, събрани по този начин.

Повредени стоки

Търговецът отговаря за всички щети върху стоките от момента на изпращането до момента на получаването им.

Не забравяйте, че ако артикул, който сте купили в рамките на ЕС, се окаже повреден или не изглежда или работи по начина, описан в рекламата, имате право да поискате поправка, замяна или, когато това не е възможно или удобно — възстановяване на средствата. Научете повече за гаранциите.

Когато доставката не бъде извършена

Ако не получите стоките в срок от 30 дни или в рамките на съвместно договорения срок, трябва да напомните на търговеца, като дадете допълнителен, разумен срок за доставка. Например ако търговецът ви е уведомил, че доставката ще закъснее с една седмица поради проблеми с доставчиците, можете да му дадете още една седмица.

Ако търговецът не извърши доставката и в рамките на удължения срок, имате право да прекратите договора и разходите ви да бъдат възстановени възможно най-бързо.  Не сте длъжни да предоставите на търговеца възможност за удължаване на срока, когато той отказва да извърши доставката или когато уговореният срок е от съществено значение, например ако стоките са необходими за конкретно събитие (сватбена рокля).

Лична история

В средата на ноември Андрей от Словакия поръчва кашон вино от Италия за коледното тържество на своето семейство. Коледа обаче идва и си отива, без виното да е пристигнало.

Тъй като стоката не е доставена в рамките на 30 дни, въпреки че той е напомнил на търговеца и му е предоставил допълнително време за доставка, Андрей има право на възстановяване на заплатената сума от търговеца.

Често задавани въпроси

Законодателство на ЕС

Нуждаете се от повече информация за правилата в дадена страна?

Нуждаете се от съдействието на службите за помощ?

Свържете се със специализираните служби за помощ

Потърсете помощ или съвет от европейския потребителски център във вашата странаen

Споделяне на страницата: