Последна проверка: 27/01/2020

Транспорт и доставка

Засегнати сте от Брексит?

Ако не вземете покупката си веднага или ако сте поръчали да ви бъде доставена у дома, търговецът трябва да ви я достави в срок от 30 дни освен ако специално не сте се споразумели за друг срок на доставка.

Разходи за доставка

Винаги трябва да получавате ясна информация за общата цена на вашата покупка, включваща разходите за доставката и всички други свързани разходи.

Търговецът може да ви накара да платите различна цена за доставка на стоки в друга страна от ЕС. Това може да бъде оправдано, тъй като пощенските разходи в отделните страни от ЕС са различни. Преди да купите стоките, търговецът трябва да ви информира за наличните възможности за трансгранична доставка и тяхната цена.

Трябва изрично да дадете съгласието си за всички допълнителни разходи, например ако търговецът иска да ви предложи експресна доставка или подаръчна опаковка. Използването на полета с предварително поставени отметки на уебсайта на търговеца не представлява такова съгласие и имате право на възстановяване на всички платени суми, събрани по този начин.

Повредени стоки

Търговецът отговаря за всички щети върху стоките от момента на изпращането до момента на получаването им.

Затова ако поръчаният от вас артикул се окаже повреден или не работи по начина, по който би трябвало, имате право да поискате поправка, замяна или, когато това не е възможно — намаляване на цената или възстановяване на платената от вас сума.

Помнете, че винаги имате минимум двегодишна безплатна гаранция независимо дали сте купили стоките в магазин или другаде, като например онлайн, по каталог или по телефона. Научете повече за гаранциите и връщането

Когато доставката не бъде извършена

Ако не получите стоките в срок от 30 дни или в рамките на договорения срок, трябва да напомните на търговеца, като дадете допълнителен, разумен срок за доставка. Например ако търговецът ви е уведомил, че доставката ще закъснее с една седмица поради проблеми с доставчиците, можете да му дадете още една седмица.

Ако търговецът не извърши доставката и в рамките на удължения срок, имате право да прекратите договора и разходите ви да бъдат възстановени възможно най-бързо. Не сте длъжен да предоставите на търговеца възможност за удължаване на срока, когато той отказва да извърши доставката или когато уговореният срок е от съществено значение, например ако стоките са необходими за конкретно събитие (сватбена рокля), и предварително сте уведомили търговеца за това.

Лична история

Можете да анулирате поръчка, ако стоките не ви бъдат доставени в уговорения срок

В средата на ноември Андрей от Словакия поръчва кашон вино от Италия за коледното тържество на своето семейство. Коледа обаче идва и си отива, без виното да е пристигнало.

Тъй като стоката не е доставена в рамките на 30 дни, въпреки че той е напомнил на търговеца и му е предоставил допълнително време за доставка, Андрей има право на възстановяване на заплатената сума от търговеца.

Разходи за доставка на колетна пратка

Компаниите в ЕС, които извършват трансгранични доставки на колетни пратки, трябва всяка година да предоставят своя публичен списък с цени, който да бъде публикуван в инструмента на ЕС. Можете да използвате този инструмент, за да проверите услугите за доставка, които можете да използвате при изпращане на колетна пратка в ЕС. Инструментът обхваща само писма и колетни пратки, които тежат между 500 g и 5 kg.

За да видите наличните компании и техните цени, просто изберете от опциите по-долу вашата страна, страната, в която искате да изпратите колетната пратка, и вида на пратката.

Име на предприятиетоЦена

Трябва да проверите в компанията за доставка на колетната пратка каква е крайната цена, тъй като за целта може да е необходима точна информация, например размери или тегло на вашата пратка и пощенски код в страната, в която я изпращате. Всички цени са в местна валута и без ДДС. Ценовата информация се актуализира всяка година на 31 март.

Често задавани въпроси

Законодателство на ЕС

Нуждаете се от повече информация за правилата в дадена страна?

Споделяне на страницата: