Последна проверка: 07/02/2019

Транспорт и доставка

Ако не вземете покупката си веднага или ако сте поръчали да ви бъде доставена у дома, търговецът трябва да ви я достави в срок от 30 дни освен ако специално не сте се споразумели за друг срок.

Разходи за доставка

Винаги трябва да получавате ясна информация за общата цена на вашата покупка, включително разходите за доставката и всички други свързани разходи.

Търговецът може да ви накара да платите различна цена за доставка на стоки в друга страна от ЕС. Това може да бъде оправдано, тъй като пощенските разходи в отделните страни от ЕС са различни.

Трябва изрично да дадете съгласието си за всички допълнителни разходи, например ако търговецът иска да ви предложи експресна доставка или подаръчна опаковка. Използването на полета с предварително поставени отметки на уебсайта на търговеца не представлява такова съгласие и имате право на възстановяване на всички платени суми, събрани по този начин.

Повредени стоки

Търговецът отговаря за всички щети върху стоките от момента на изпращането до момента на получаването им.

Затова ако поръчаният от вас артикул се окаже повреден или не работи по начина, по който би трябвало, имате право да поискате поправка, замяна или, когато това не е възможно — намаляване на цената или възстановяване на платената от вас сума.

Помнете, че винаги имате минимум 2-годишна безплатна гаранция независимо дали сте купили стоките в магазин или другаде, например онлайн, по каталог или по телефона. Научете повече за гаранциите и връщането.

Когато доставката не бъде извършена

Ако не получите стоките в срок от 30 дни или в рамките на договорения срок, трябва да напомните на търговеца, като дадете допълнителен, разумен срок за доставка. Например ако търговецът ви е уведомил, че доставката ще закъснее с една седмица поради проблеми с доставчиците, можете да му дадете още една седмица.

Ако търговецът не извърши доставката и в рамките на удължения срок, имате право да прекратите договора и разходите ви да бъдат възстановени възможно най-бързо. Не сте длъжен да предоставите на търговеца възможност за удължаване на срока, когато той отказва да извърши доставката или когато уговореният срок е от съществено значение, например ако стоките са необходими за конкретно събитие (сватбена рокля), и предварително сте уведомили търговеца за това.

Лична история

Можете да анулирате поръчка, ако стоките не ви бъдат доставени в уговорения срок

В средата на ноември Андрей от Словакия поръчва кашон вино от Италия за коледното тържество на своето семейство. Коледа обаче идва и си отива, без виното да е пристигнало.

Тъй като стоката не е доставена в рамките на 30 дни, въпреки че той е напомнил на търговеца и му е предоставил допълнително време за доставка, Андрей има право на възстановяване на заплатената сума от търговеца.

Често задавани въпроси

Законодателство на ЕС

Нуждаете се от повече информация за правилата в дадена страна?

Нуждаете се от съдействието на службите за помощ?

Свържете се със специализираните служби за помощ

Споделяне на страницата: