Τελευταίος έλεγχος: 27/01/2020

Αποστολή και παράδοση

Σας επηρεάζει το Brexit;

Αν δεν παραλάβετε αμέσως τα εμπορεύματα που αγοράσατε, ή αν έχετε ζητήσει την παράδοσή τους στο σπίτι σας, ο έμπορος πρέπει να σας τα παραδώσει εντός 30 ημερών - εκτός αν έχετε συμφωνήσει διαφορετική ημερομηνία παράδοσης.

Έξοδα αποστολής

Πρέπει πάντα να ενημερώνεστε με σαφήνεια για τη συνολική τιμή της αγοράς σας, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων αποστολής και άλλων σχετικών εξόδων.

Ο έμπορος μπορεί να σας χρεώσει διαφορετική τιμή για την παράδοση εμπορευμάτων σε άλλη χώρα της ΕΕ. Κάτι τέτοιο μπορεί να δικαιολογηθεί δεδομένου ότι δεν ισχύουν τα ίδια ταχυδρομικά τέλη σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Προτού πραγματοποιήσετε την αγορά σας, ο έμπορος οφείλει να σας ενημερώσει για τις διαθέσιμες δυνατότητες διασυνοριακής αποστολής καθώς και για το κόστος τους.

Πρέπει να δώσετε ρητή συγκατάθεση για τυχόν επιπλέον χρεώσεις, για παράδειγμα, αν ο έμπορος προτείνει αποστολή εξπρές ή συσκευασία δώρου. Η χρήση προεπιλεγμένου τετραγωνιδίου στην ιστοσελίδα του εμπόρου δεν συνιστά τέτοια συγκατάθεση, και συνεπώς έχετε δικαίωμα επιστροφής οποιασδήποτε πληρωμής που εισπράχθηκε με αυτόν τον τρόπο.

Φθαρμένα εμπορεύματα

Ο έμπορος φέρει την ευθύνη για οποιαδήποτε φθορά προκληθεί στο εμπόρευμα από τη στιγμή της αποστολής του μέχρις ότου το παραλάβετε.

Συνεπώς, αν κατά την παραλαβή των εμπορευμάτων που παραγγείλατε διαπιστώσετε ότι αυτά είναι ελαττωματικά ή δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε, δικαιούστε να ζητήσετε την επιδιόρθωση ή την αντικατάστασή τους, ή, όταν αυτό δεν είναι δυνατό, μπορείτε να ζητήσετε έκπτωση ή επιστροφή των χρημάτων σας.

Σημειώστε ότι δικαιούστε πάντα μια 2ετή τουλάχιστον εγγύηση χωρίς κόστος, ανεξάρτητα από το εάν πραγματοποιήσατε την αγορά σε κανονικό κατάστημα ή με άλλον τρόπο, π.χ., στο διαδίκτυο, μέσω καταλόγου ή τηλεφωνικά. Περισσότερες πληροφορίες για τις εγγυήσεις και τις επιστροφές.

Εκπρόθεσμη παράδοση

Εάν δεν παραλάβετε το εμπόρευμά σας εντός 30 ημερών, ή εντός της συμφωνηθείσας προθεσμίας, θα πρέπει να το υπενθυμίσετε στον έμπορο και να του δώσετε εύλογη επιπλέον προθεσμία για να σας το παραδώσει. Αν, για παράδειγμα, ο έμπορος σάς ενημερώσει ότι η παράδοση του εμπορεύματος θα καθυστερήσει κατά μία εβδομάδα λόγω προβλημάτων με τους προμηθευτές του, θα πρέπει να του δώσετε αυτή την επιπλέον εβδομάδα.

Αν τελικά ο έμπορος δεν παραδώσει το εμπόρευμα ούτε εντός της νέας προθεσμίας, έχετε δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασής σας και επιστροφής των χρημάτων σας το συντομότερο δυνατό. Δεν υποχρεούστε να δώσετε στον έμπορο παράταση εάν αυτός αρνείται να σας παραδώσει το εμπόρευμα, ή όταν η συμφωνηθείσα προθεσμία παράδοσης έχει μεγάλη σημασία, π.χ., το εμπόρευμα είναι απαραίτητο για ένα συγκεκριμένο γεγονός, όπως το νυφικό σε ένα γάμο, και έχετε ενημερώσει εκ των προτέρων τον έμπορο γι΄ αυτό.

Παράδειγμα

Μπορείτε να ακυρώσετε μια παραγγελία αν τα εμπορεύματα δεν παραδοθούν εντός της συμφωνηθείσας προθεσμίας

Στα μέσα Νοεμβρίου, ο Αντρέι από τη Σλοβακία αγόρασε στο διαδίκτυο ένα κιβώτιο κρασιά από την Ιταλία για τον εορτασμό των Χριστουγέννων με την οικογένειά του. Οι γιορτές πέρασαν χωρίς να του έχουν παραδοθεί τα κρασιά.

Επειδή το προϊόν δεν παραδόθηκε εντός 30 ημερών, παρότι είχε γίνει στον έμπορο σχετική υπενθύμιση και του είχε δοθεί επιπλέον χρόνος για την αποστολή, ο Αντρέι δικαιούται να ζητήσει την επιστροφή των χρημάτων του από τον έμπορο.

Τέλη αποστολής δεμάτων

Οι εταιρείες στην ΕΕ που παρέχουν υπηρεσίες διασυνοριακής παράδοσης δεμάτων πρέπει να παρουσιάζουν κάθε χρόνο τον τιμοκατάλογό τους για δημοσίευση σε ένα εργαλείο της ΕΕ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το εργαλείο για να ελέγξετε ποιες υπηρεσίες διασυνοριακής παράδοσης μπορείτε να χρησιμοποιείτε όταν αποστέλλετε ένα δέμα εντός της ΕΕ. Το εργαλείο καλύπτει μόνο επιστολές και δέματα βάρους μεταξύ 500 γραμμαρίων και 5 κιλών.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για τις διαθέσιμες εταιρείες και τις τιμές τους επιλέγοντας παρακάτω τη χώρα αποστολής και τη χώρα παράδοσης καθώς και το είδος του δέματος.

Ονομασία της εταιρείαςΤιμή

Πρέπει πάντα να ελέγχετε την τελική τιμή που προσφέρει η εταιρεία παράδοσης δεμάτων, καθώς για τον υπολογισμό της τιμής επακριβώς μπορεί να χρειάζονται λεπτομερή στοιχεία, όπως οι διαστάσεις ή το βάρος του δέματός σας καθώς και ο ταχυδρομικός κώδικας της χώρας παράδοσης. Όλες οι τιμές εμφανίζονται σε τοπικό νόμισμα και δεν περιλαμβάνουν ΦΠΑ. Οι πληροφορίες για τις τιμές επικαιροποιούνται κάθε χρόνο στις 31 Μαρτίου.

Συχνές ερωτήσεις

Νομοθεσία της ΕΕ

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για τους κανόνες που ισχύουν σε συγκεκριμένη χώρα;

Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;

Επικοινωνήστε με ειδικευμένες υπηρεσίες παροχής βοήθειας

Ενημερωθείτε για τα δικαιώματά σας στην ΕΕen

Βοήθεια ή συμβουλευτική υποστήριξη από το ευρωπαϊκό κέντρο καταναλωτών της χώρας σαςen

Διαβιβάστε αυτή τη σελίδα: