Τελευταίος έλεγχος : 06/07/2018

Αποστολή και παράδοση

Αν δεν παραλάβετε αμέσως τα εμπορεύματα που αγοράσατε, ή αν έχετε ζητήσει την παράδοσή τους στο σπίτι σας, ο έμπορος πρέπει να σας τα παραδώσει εντός 30 ημερών - εκτός αν έχετε κάνει ειδική συμφωνία για διαφορετική ημερομηνία παράδοσης.

Έξοδα αποστολής

Πρέπει να ενημερώνεστε πάντα σαφώς για τη συνολική τιμή της αγοράς σας, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων αποστολής και άλλων σχετικών εξόδων.

Η διαφορετική τιμή για την παράδοση εμπορευμάτων στο εξωτερικό μπορεί να είναι δικαιολογημένη.

Πρέπει να δώσετε ρητή συγκατάθεση για τυχόν πρόσθετα έξοδα, για παράδειγμα, αν ο έμπορος προτίθεται να σας προσφέρει αποστολή εξπρές ή συσκευασία δώρου. Η χρήση προεπιλεγμένου τετραγωνιδίου στην ιστοσελίδα του εμπόρου δεν συνιστά τέτοια συγκατάθεση, και συνεπώς έχετε δικαίωμα επιστροφής για κάθε δαπάνη που έχετε κάνει με αυτόν τον τρόπο.

Φθαρμένα εμπορεύματα

Ο έμπορος φέρει την ευθύνη για οποιαδήποτε φθορά προκληθεί στο εμπόρευμα από τη στιγμή της αποστολής του μέχρι την παραλαβή του.

Έχετε υπόψη σας ότι αν ένα εμπόρευμα που αγοράσετε σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ είναι ελαττωματικό ή δεν ανταποκρίνεται, είτε ως προς την εμφάνιση, είτε ως προς τη λειτουργία, σε αυτό που σας διαφήμισαν, έχετε δικαίωμα να ζητήσετε επισκευή, αντικατάσταση ή, αν καμιά από τις λύσεις αυτές δεν είναι δυνατή, επιστροφή χρημάτων. Περισσότερα για την εγγύηση.

Εκπρόθεσμη παράδοση

Εάν δεν παραλάβετε το εμπόρευμα εντός 30 ημερών, ή εντός της αμοιβαία συμφωνηθείσας προθεσμίας, θα πρέπει να ειδοποιήσετε τον έμπορο και να του δώσετε εύλογη επιπλέον προθεσμία για να σας το παραδώσει. Αν, για παράδειγμα, ο έμπορος σάς ενημερώσει ότι η παράδοση θα καθυστερήσει για μία εβδομάδα λόγω προβλημάτων με τους προμηθευτές του, θα πρέπει να του δώσετε αυτή την επιπλέον εβδομάδα.

Αν τελικά ο έμπορος δεν παραδώσει το εμπόρευμα εντός της νέας αυτής προθεσμίας, έχετε δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασης και επιστροφής των χρημάτων σας το συντομότερο δυνατό.   Δεν είστε υποχρεωμένος να δώσετε στον έμπορο παράταση εάν αυτός αρνείται να σας παραδώσει το εμπόρευμα, ή όταν η συμφωνηθείσα προθεσμία παράδοσης έχει μεγάλη σημασία, π.χ., το εμπόρευμα είναι απαραίτητο για ένα συγκεκριμένο γεγονός, όπως το νυφικό σε ένα γάμο.

Παράδειγμα

Στα μέσα Νοεμβρίου, ο Αντρέι από τη Σλοβακία αγόρασε στο διαδικτύου ένα κιβώτιο κρασιά από την Ιταλία για τον εορτασμό των Χριστουγέννων με την οικογένειά του. Οι γιορτές πέρασαν χωρίς να του έχουν παραδοθεί τα κρασιά.

Επειδή το προϊόν δεν παραδόθηκε εντός 30 ημερών, παρότι είχε γίνει στον έμπορο σχετική υπενθύμιση και του είχε δοθεί επιπλέον χρόνος για την αποστολή, ο Αντρέι δικαιούται να ζητήσει την επιστροφή των χρημάτων του από τον έμπορο.

Συχνές ερωτήσεις

Νομοθεσία της ΕΕ

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για τους κανόνες που ισχύουν σε συγκεκριμένη χώρα;

Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;

Επικοινωνήστε με ειδικευμένες υπηρεσίες παροχής βοήθειας

Βοήθεια ή συμβουλές από το ευρωπαϊκό κέντρο καταναλωτών της χώρας σαςen

Διαβιβάστε αυτή τη σελίδα: