Τελευταίος έλεγχος: 11/10/2022

Ευρωπαϊκές εκλογές

Ως υπήκοος της ΕΕ, έχετε το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις ευρωπαϊκές εκλογές.

Το δικαίωμα του εκλέγειν

Αν ζείτε στη χώρα σας, μπορείτε να ψηφίσετε μόνο υποψηφίους από τη χώρα σας.

Αν είστε εγγεγραμμένος και ζείτε σε άλλη χώρα της ΕΕ, μπορείτε:

Προειδοποίηση

Μπορείτε να ψηφίσετε μόνο μία φορά στις ευρωπαϊκές εκλογές.

Για να ψηφίσετε, ίσως χρειαστεί να εγγραφείτε στις εθνικές αρχές της χώρας υποδοχής σας πριν από τις εκλογές. Σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, η εγγραφή σας γίνεται αυτόματα μόλις δηλώσετε ότι κατοικείτε στη χώρα.

Αν χρειαστεί να εγγραφείτε, ελέγξτε έγκαιρα τις προθεσμίες που ισχύουν στη χώρα υποδοχής σας διότι διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

Επιλέξτε μία κατάσταση και μία προτίμηση, και ελέγξτε αν χρειάζεται να εγγραφείτε στους εκλογικούς καταλόγους:

Αν ζείτε εκτός της ΕΕ, κατά κανόνα μπορείτε να ψηφίσετε στις ευρωπαϊκές εκλογές στην πρεσβεία ή το προξενείο της χώρας σας.

Προειδοποίηση

Αν είστε υπήκοος Βουλγαρίας, Κύπρου, Δανίας, Ελλάδας ή Ιταλίας, δεν θα μπορέσετε να ψηφίσετε εκτός της χώρας σας.

Επιλέξτε χώρα

Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, εγγράφεστε αυτόματα για να ψηφίσετε στη χώρα σας.

Προειδοποίηση

Οι υπήκοοι της Κύπρου (μέχρι την 1η Απριλίου 2019) και της Ιρλανδίας (μέχρι τις 9 Μαΐου 2019) οφείλουν να εγγραφούν για να μπορέσουν να ψηφίσουν.

Μάθετε περισσότερα για τις ευρωπαϊκές εκλογές στη χώρα σας:

Επιλέξτε χώρα

 

Αν ζείτε στη χώρα σας αλλά θέλετε να ψηφίσετε σε άλλη χώρα της ΕΕ, πρέπει να ενημερωθείτε για τους ισχύοντες κανόνες από την εθνική εκλογική επιτροπή.

Μάθετε περισσότερα για τους εθνικούς κανόνες:

Επιλέξτε χώρα

 

Αν ζείτε σε άλλη χώρα της ΕΕ και θέλετε να ψηφίσετε υποψηφίους από τη χώρα σας, πρέπει να ελέγξετε αν εξακολουθείτε να είστε εγγεγραμμένος στη χώρα σας ή χρειάζεται να εγγραφείτε εκ νέου.

Οι δυνατότητες ψήφου για ψηφοφόρους που ζουν στο εξωτερικό διαφέρουν από χώρα σε χώρα της ΕΕ. Ανάλογα με τη χώρα καταγωγής σας:

Προειδοποίηση

Αν είστε υπήκοος Τσεχικής Δημοκρατίας, Ιρλανδίας, Μάλτας ή Σλοβακίας και δεν ζείτε πλέον στην χώρα σας, ίσως να μην μπορείτε να ψηφίσετε στις ευρωεκλογές στη χώρα σας.

Ενδεχομένως να χρειαστεί να εγγραφείτε στις αρχές της χώρας σας για να μπορέσετε να ψηφίσετε. Μπορείτε να ψηφίσετε είτε μεταβαίνοντας στη χώρα σας είτε σε πρεσβεία ή προξενείο της χώρας σας.

Επιλέξτε χώρα

 

Οι επιλογές δεν περιορίζονται σε αυτές που αναφέρονται ανωτέρω. Ορισμένες χώρες της ΕΕ μπορεί να προσφέρουν και άλλους τρόπους ψηφοφορίας, οι οποίοι δεν αναφέρονται εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες για τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019 θα βρείτε στη διαδικτυακή πύλη των ευρωπαϊκών εκλογών.

Όροι για την ψήφο σε άλλη χώρα της ΕΕ

Ως υπήκοος της ΕΕ μπορείτε να ψηφίσετε υπό τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους υπηκόους της χώρας όπου ζείτε. Αν απαιτείται από τους υπηκόους να έχουν ζήσει στην εν λόγω χώρα για συγκεκριμένο διάστημα ώστε να δικαιούνται να ψηφίσουν, το ίδιο θα ισχύει και για σας. Ωστόσο, ίσως σας ζητηθεί να προσκομίσετε έγγραφο που αποδεικνύει λευκό ποινικό μητρώο.

Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι περίοδοι που ζήσατε σε άλλες χώρες της ΕΕ - εκτός από τη δική σας.

Προειδοποίηση

Ειδικοί κανόνες ισχύουν στο Λουξεμβούργο διότι οι μη υπήκοοι αριθμούν πάνω από το 20% του συνολικού εκλογικού σώματος. Συνεπώς, για να μπορείτε να ψηφίσετε στο Λουξεμβούργο, η χώρα αυτή μπορεί να ζητά ως όρο μεγαλύτερη περίοδο διαμονής, η οποία αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 5 έτη.

Υποχρεωτική ψήφος

Αν η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι υποχρεωτική στη χώρα υποδοχής σας και, μετά την εγγραφή σας, έχετε περιληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας, πρέπει υποχρεωτικά να ψηφίσετε – όπως ακριβώς και οι υπήκοοι της συγκεκριμένης χώρας.

Προειδοποίηση

Η ψήφος είναι υποχρεωτική στο Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Ελλάδα και το Λουξεμβούργο.

Το δικαίωμα του εκλέγεσθαι

Για να είστε υποψήφιος στις ευρωεκλογές, θα πρέπει να δηλώσετε υπεύθυνα ότι δεν έχετε στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, και ότι δεν είστε υποψήφιος σε καμία άλλη χώρα της ΕΕ. Ίσως σας ζητηθεί να προσκομίσετε έγγραφο που αποδεικνύει λευκό ποινικό μητρώο​.

Προειδοποίηση

Στις ευρωπαϊκές εκλογές μπορείτε να είστε υποψήφιος σε μία μόνο χώρα.

Αν επιλέξετε να ψηφίσετε ή να είστε υποψήφιος στη χώρα υποδοχής σας, δεν μπορείτε να κάνετε το ίδιο και στη χώρα σας.

Όροι του εκλέγεσθαι

Ως υπήκοος της ΕΕ μπορείτε να είστε υποψήφιος υπό τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους υπηκόους της χώρας όπου ζείτε. Αν απαιτείται από τους υπηκόους να έχουν ζήσει στη χώρα για συγκεκριμένο διάστημα ώστε να δικαιούνται να είναι υποψήφιοι στις ευρωπαϊκές εκλογές, το ίδιο θα ισχύει και για σας.

Ωστόσο, για την εκπλήρωση αυτού του όρου, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι περίοδοι που ζήσατε σε άλλες χώρες της ΕΕ - εκτός από τη δική σας χώρα.

Προειδοποίηση

Ειδικοί κανόνες ισχύουν στο Λουξεμβούργο διότι οι μη υπήκοοι αριθμούν πάνω από το 20% του συνολικού εκλογικού σώματος. Συνεπώς, για να μπορείτε να θέσετε υποψηφιότητα στο Λουξεμβούργο, η χώρα αυτή μπορεί να ζητά ως όρο μεγαλύτερη περίοδο διαμονής, η οποία αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 5 έτη.

Περισσότερα για το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στη χώρα υποδοχής σας:

Επιλέξτε χώρα

Συχνές ερωτήσεις

Νομοθεσία της ΕΕ

Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;

Επικοινωνήστε με ειδικευμένες υπηρεσίες παροχής βοήθειας

Διαβιβάστε αυτή τη σελίδα: