Utolsó frissítés: 25/02/2021

Európai választások

Önt is érinti a brexit?

Uniós ország állampolgáraként Önnek joga van ahhoz, hogy az európai választásokon szavazzon, illetve jelöltként induljon.

Az Ön választójoga

Ha Ön saját hazájában él, csak azokra az uniós jelöltekre szavazhat, akik ott indulnak a választásokon.

Ha viszont egy másik EU-országban él, és ott bejelentett lakcímmel rendelkezik:

Figyelmeztetés

E két lehetőség közül azonban csak az egyiket választhatja, vagyis csak egyszer szavazhat az európai választásokon.

Előfordulhat, hogy be kell jelentkeznie a választói névjegyzékbe a fogadó ország illetékes hatóságainál ahhoz, hogy szavazni tudjon. Egyes uniós országokban a választói névjegyzékbe történő felvételre automatikusan sor kerül akkor, amikor Ön bejelenti lakcímét.

Ha az Ön lakóhelye szerinti országban külön kell kérnie, hogy nyilvántartásba vegyék ottani szavazóként, jó előre a választások előtt járjon utána, mikor van a választói névjegyzékbe vétel határideje, mert ez országonként eltér.

Válassza ki, hogy saját hazájában él-e vagy külföldön, illetve hogy hol kíván szavazni, és nézzen utána a megfelelő oldalon, hogy kell-e külön kérnie felvételét a választói névjegyzékbe:

Ha Ön nem uniós országban él, rendes körülmények között saját hazájának nagykövetségén vagy konzulátusán szavazhat az európai választásokon.

Figyelmeztetés

Ha Ön Bulgária, Ciprus, Dánia, Görögország vagy Olaszország állampolgára, csak saját hazájában fog tudni szavazni.

Ország kiválasztása:

Egy konkrét országgal kapcsolatban szeretne valamit megtudni?

Az uniós országok többségében az adott ország állampolgárai automatikusan szerepelnek a választói névjegyzékben.

Figyelmeztetés

Ciprus állampolgárainak (2019. április 1-jéig) és Írország állampolgárainak (2019. május 9-éig) kérniük kell felvételüket a választói névjegyzékbe, mielőtt szavazhatnának.

További információk az európai választásokról a hazájában:

Ország kiválasztása:

Egy konkrét országgal kapcsolatban szeretne valamit megtudni?

 

Ha Ön saját hazájában él, de egy másik uniós országban szeretne szavazni, a nemzeti választási bizottságnál kell tájékoztatást kérnie a vonatkozó szabályokról.

További információk a nemzeti szabályokról:

Egy konkrét országgal kapcsolatban szeretne valamit megtudni?

 

Ha Ön egy másik uniós tagállamban él, és a saját hazájában induló jelöltekre kíván szavazni, nézzen utána, hogy szerepel-e még a választói névjegyzékben, vagy kell-e újra a felvételét kérnie.

A különböző uniós országok más-más lehetőségeket biztosítanak a külföldön élő választópolgárok számára. Az Ön állampolgársága szerinti országtól függően a következő helyzetek valamelyike állhat fenn:

Figyelmeztetés

Ha Ön a Cseh Köztársaság, Írország, Málta vagy Szlovákia állampolgára, és külföldön él, nem biztos, hogy saját hazájában szavazhat az uniós választásokon.

Előfordulhat, hogy felvételét kell kérnie a választói névjegyzékbe saját hazájának illetékes hatóságánál. Két lehetőség közül választhat: vagy hazautazik, hogy ott szavazhasson, vagy saját hazájának a fogadó országban működő nagykövetségén vagy konzulátusán adhatja le voksát.

Ország kiválasztása:

Egy konkrét országgal kapcsolatban szeretne valamit megtudni?

 

Ha Ön a lakóhelye szerinti országban kíván szavazni az európai választásokon, felvételét kell kérnie a helyi választói névjegyzékbe.

Figyelmeztetés

Írországban és Cipruson minden szavazás alkalmával újra be kell nyújtani a kérelmet, a többi uniós országban azonban elég egyszer.

Egyes uniós országokban csak azok szavazhatnak, akik bizonyos ideje már ott élnek.

Itt utánanézhet, milyen szabályok érvényesek és milyen határidőket kell betartania a lakhelyéül szolgáló EU-országban:

Egy konkrét országgal kapcsolatban szeretne valamit megtudni?

 

A fent felsorolt lehetőségek nem kimerítőek. Egyes EU-országok szavazási szabályai esetleg további, itt nem említett alternatívákat is lehetővé tesznek.

A 2019. évi európai választásokkal kapcsolatban bővebb információt az európai választások webportálján talál.

A szavazás feltételei egy másik EU-országban

Uniós ország állampolgáraként Ön ugyanolyan feltételekkel vehet részt a lakóhelye szerinti országban az európai választásokon, mint az adott ország saját állampolgárai. Ha az adott ország saját állampolgárai csak abban az esetben szavazhatnak a választásokon, ha meghatározott ideje már az országban élnek, akkor ugyanez a követelmény vonatkozik Önre is. Esetenként erkölcsi bizonyítvánnyal kell igazolni a büntetlen előéletet.

Ebbe az időszakba azonban beleszámít az az idő is, amelynek során Ön – hazáján kívül – más EU-tagállamokban élt.

Figyelmeztetés

Külön szabályok vonatkoznak Luxemburgra, mert ott a szavazásra jogosultak több mint 20%-a külföldi állampolgár. Ezért Luxemburg hosszabb tartózkodási időt szabhat követelményként az országban szavazni kívánók számára. A jelenlegi követelmény 5 év.

Kötelező részvétel

Ha az Ön lakóhelye szerinti országban kötelező az európai választásokon való részvétel, és Önt a regisztráció eredményeként felvették az adott ország választói névjegyzékébe, akkor Ön – a lakhelye szerinti ország állampolgáraihoz hasonlóan – köteles leadni szavazatát a választásokon.

Figyelmeztetés

A szavazás kötelező Belgiumban, Bulgáriában, Cipruson, Görögországban és Luxemburgban.

A jelöltként való indulás joga

Ha Ön indulni kíván lakóhelyén az európai választásokon, nyilatkozatot kell tennie arról, hogy személyével szemben nem áll fenn kizáró ok, és hogy egyetlen másik EU-országban sem jelölteti magát a választásokon. Esetenként erkölcsi bizonyítvánnyal kell igazolni a büntetlen előéletet.

Figyelmeztetés

Az európai választásokon minden uniós polgár csak egyetlen országban indulhat jelöltként.

Ha Ön úgy dönt, hogy a lakóhelye szerinti EU-tagországban szavaz, illetve jelölteti magát, akkor hazájában már sem nem szavazhat, sem nem indulhat az európai parlamenti választásokon.

A jelöltként való indulás feltételei

Uniós ország állampolgáraként Ön ugyanolyan feltételekkel indulhat jelöltként a lakóhelye szerinti országban az európai parlamenti választásokon, mint az adott ország saját állampolgárai. Ha az adott ország saját állampolgárai csak abban az esetben indulhatnak jelöltként az európai választásokon, ha meghatározott ideje már az országban élnek, akkor ugyanez a követelmény vonatkozik Önre is.

Ebbe az időszakba azonban beleszámít az az idő is, amelynek során Ön – hazáján kívül – más EU-tagállamokban élt.

Figyelmeztetés

Külön szabályok vonatkoznak Luxemburgra, mert ott a szavazásra jogosultak több mint 20%-a külföldi állampolgár. Ezért Luxemburg hosszabb tartózkodási időt szabhat követelményként az országban jelöltként indulni kívánók számára. A jelenlegi követelmény 5 év.

Jelöltként indulás az Ön lakóhelye szerinti országban – további információk:

Egy konkrét országgal kapcsolatban szeretne valamit megtudni?

Gyakran feltett kérdések

EU-jogszabályok

Részletesebben szeretne tájékozódni az egyes országokban érvényes szabályokról?

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: