Utolsó frissítés: 25/04/2022

Gyermekek jogellenes elvitele

Mit tehet, ha volt házastársa/élettársa külföldre, ezen belül is egy másik uniós országba viszi el közös gyermeküket az Ön hozzájárulása nélkül, illetve a gyermek elhelyezésének ügyében hozott bírósági döntés ellenére?

Ebben az esetben Ön bírósági eljárást indíthat annak érdekében, hogy gyermekét visszaszerezze. A szükséges lépések megtételéhez segítséget kaphat az illetékes központi hatóságoktól. Itt nézhet utána a szülői felelősség kérdésében illetékes központi hatóságoknak.Külső honlaphoz vezető link

Ha az Ön esetében teljesülnek a vonatkozó jogi feltételek, annak az uniós országnak a bírósága hoz majd döntést az Ön gyermekének esetleges visszavitele ügyében, ahová az Ön volt házastársa/élettársa közös gyermeküket elvitte.

A fentiek alól kivételt képezhet az az eset, ha:

Gyermekét is és Önt is megilleti a lehetőség, hogy az eljárás során a bíróság meghallgassa Önöket.

A bírósági határozat megtámadása

Ha az egyik szülő elégedetlen a felügyeleti joggal kapcsolatos döntéssel, annak az országnak a bíróságához kell fordulnia, ahol a határozatot meghozták.

Ebből következik, hogy a felügyeleti jog kérdésében az egyik EU-tagországban meghozott bírósági ítéletet a döntéssel elégedetlen szülő nem helyeztetheti úgy hatályon kívül, hogy a gyermeket jogellenesen másik uniós tagállamba viszi, és ott az elhelyezés ügyében bírósági pert indít.

Figyelmeztetés

Kivételek

A fenti szabályok nem vonatkoznak Dániára, Izlandra, Liechtensteinre, Norvégiára és Svájcra.

Dánia, Izland, Norvégia és Svájc is alkalmazza viszont az 1980-ban aláírt, a gyermekek jogellenes külföldre vitelének polgári jogi vonatkozásairól szóló Hágai Egyezményt bg cs da de en es fi fr hr it lv nl pl pt ro sl sv . Az említett országokat érintő, gyermekek jogellenes külföldre vitelével kapcsolatos ügyekben ennek az egyezménynek vagy más nemzetközi megállapodásoknak a rendelkezései szerint járnak el.

Konkrét eset

A felügyeleti jog védelmében

Irena és Vincenzo 14 éven keresztül Olaszországban élt. A pár jelenleg válófélben van. 2013-ban az olasz bíróság Vincenzónak ítélte a pár közös gyermeke, Alessandra feletti felügyelet jogát, és elrendelte, hogy a gyermeket ideiglenesen egy Pisában található gyermekotthonban helyezzék el. Az ítélet kihirdetésének napján Irena a lányával együtt Szlovéniába utazott.

A szlovén bíróság helyt adott az olasz bíróság határozatának, és elrendelte a gyermek visszavitelét, ám az anya nem fogadta el a döntést.

A szlovén bíróság ideiglenes felügyeleti jogot ítélt meg az anyának azon az alapon, hogy a gyermek maradandó lelki sérülést szenved, ha gyermekotthonban helyezik el Olaszországban. Maga Alessandra is úgy nyilatkozott a szlovéniai bírósági eljárás ideje alatt, hogy édesanyjával akar maradni.

Vincenzo fellebbezett a szlovén bíróság határozata ellen, és megnyerte a pert. Az ügy azzal zárult, hogy Alessandrát visszavitték Olaszországba.

Gyakran feltett kérdések

EU-jogszabályok

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: