Utolsó frissítés:: 10/05/2019

Közbeszerzési felhívás keresése és ajánlattétel

Az Egyesült Királyság úgy döntött, hogy az Európai Unióról szóló szerződés (EUSZ) 50. cikkében rögzített lehetőséggel élve kilép az Európai Unióból: Több információ

Egy közbeszerzési felhívásra a szerződés típusától és értékétől függően más-más módon kell ajánlatot tenni. Általánosságban elmondható, hogy a szerződéseket versenyeljárás során ítélik oda. A versenyeztetésen alapuló közbeszerzési eljárásnak többféle típusa van.

Közbeszerzési felhívás keresése

A szerződés értékétől (és kisebb értékű szerződések esetében az ajánlatkérő székhelyétől) függ az, hogy az ajánlatot hol kell közzétenni.

Az uniós szabályok hatálya alá tartozó közbeszerzési felhívások

A nagyobb értékű közbeszerzéseket a hatóságoknak meg kell hirdetniük a TED-portálon is (TED – Tenders Electronic Daily, uniós közbeszerzési értesítő). Míg az alapvető információk az EU 24 hivatalos nyelvén jelennek meg, a közbeszerzési hirdetmény teljes szövegét elég egyetlen hivatalos uniós nyelven közzétenni.

Az uniós szabályok hatálya alá nem tartozó közbeszerzési felhívások

A kisebb értékű közbeszerzéseket a hatóságok általában csak az adott tagállam közbeszerzési portálján hirdetik meg. Ha Ön részt szeretne venni ilyen közbeszerzési eljárásokban, ellenőrizze rendszeresen ezeket a portálokat. Érdemes feliratkozni az értesítésekre is (ha létezik ilyen szolgáltatás).

Az uniós intézmények által kiírt közbeszerzési felhívások

Az uniós intézményeknek, ügynökségeknek és szerveknek a közepes és a nagyobb értékű közbeszerzéseiket meg kell hirdetniük a TED-portálon (TED – Tenders Electronic Daily, uniós közbeszerzési értesítő). Az Európai Unió intézményeinek hirdetményei teljes terjedelmükben megjelennek az EU összes hivatalos nyelvénTenders Electronic Daily

A TED-portál (TED – Tenders Electronic Daily, uniós közbeszerzési értesítő)

A TED-portál (TED – Tenders Electronic Daily) a „Kiegészítés az Európai Unió Hivatalos Lapjához" c. kiadvány online változata. Itt jelennek meg a nagyobb értékű közbeszerzési hirdetmények. A közbeszerzési hirdetmények között tárgy, ország, ajánlatkérő stb. szerint lehet böngészni, valamint keresést és csoportosítást végezni. A regisztrált felhasználók beállított kereséseiket elmenthetik, és emlékeztetőt kaphatnak e-mailben.

A TED-en hirdetményt közzétevő ajánlatkérő szerveknek a besoroláshoz a közös közbeszerzési szójegyzéket (CPV) kell használniuk. A besorolási szám segítségével a felhasználók könnyebben találhatnak rá a számukra releváns hirdetményekre.

Ajánlattétel

A TED-en közzétett közbeszerzési felhívásokra a legtöbb esetben elektronikusan kell ajánlatot benyújtani.

A közbeszerzési eljárás során az ajánlatkérő felszólíthatja Önt arra, hogy helyzetét vagy a tapasztalatait dokumentumokkal igazolja. Ha meg szeretné tudni, hogy egy másik uniós tagállamban bejegyzett ajánlatkérő pontosan milyen igazolást kér, használja az e-Certisen információs portált. A portál funkciói minden hivatalos uniós nyelven elérhetőek, de a példaképp közzétett dokumentumok csak azok eredeti nyelvén olvashatók.

A szakmai helyzet igazolása

Ha Ön egy, a TED-en közzétett közbeszerzési felhívásra kíván ajánlatot tenni, akkor igazolnia kell, hogy pénzügyi helyzete és szakmai képessége alkalmassá teszi Önt arra, hogy a szerződést (ha megnyeri) teljesíteni tudja. Erre szolgál az egységes európai közbeszerzési dokumentum (ESPD), amelyet online kell kitölteni.

Az ajánlattételi szakaszban nem kell igazolnia szakmai helyzetét – az ezzel kapcsolatos dokumentumokat a nyertes ajánlattevőnek kell majd benyújtania.

Erőforrások ötvözése

Ha vállalatának nincs elég kapacitása ahhoz, hogy egy adott közbeszerzési felhívásra jelentkezzen, dönthet úgy is, hogy üzleti partnereivel közösen tesz ajánlatot.

Hibák az ajánlattétel közben

Az ajánlat előkészítése során ügyeljen arra, hogy betartsa az ajánlattételi dokumentációban szereplő követelmények mindegyikét, mert a hibás vagy hiányos ajánlatokat az ajánlatkérő visszautasíthatja. A határidő után benyújtott ajánlatok nem érvényesek.

Az ajánlatok benyújtásának határideje

Az ajánlatkérőnek elegendő időt kell biztosítania az érdeklődőknek arra, hogy elkészítsék ajánlatukat. A kötelezően előírt határidő az adott közbeszerzési eljárás típusától függ.

Nyílt eljárás

A hirdetmény közzétételétől számítva Önnek minimum 30 nap áll rendelkezésére, hogy ajánlatot tegyen, kivéve, ha előzetes tájékoztató hirdetmény is megjelent. Ez esetben a fenti határidő minimum 15 nap.

Meghívásos eljárás

A hirdetmény közzétételétől számítva Önnek minimum 30 nap áll rendelkezésére, hogy részvételi jelentkezést küldjön.

Az ajánlattételre felhívott jelentkezőknek az ajánlattételi felhívás elküldésétől számítva minimum 25 nap áll rendelkezésükre, hogy ajánlatot tegyenek, kivéve, ha előzetes tájékoztató hirdetmény is megjelent. Ez esetben a fenti határidő minimum 10 nap.

Tárgyalásos versenyeljárás

A hirdetmény közzétételétől számítva Önnek minimum 30 nap áll rendelkezésére, hogy részvételi jelentkezést küldjön. Az ajánlattételre felhívott jelentkezőknek ezután minimum 30 nap áll rendelkezésükre, hogy ajánlatot tegyenek.

EU-jogszabályok

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Helyi vállalkozástámogatás - Kérdése van határokon átnyúló vállalati tevékenységgel kapcsolatban (export, a tevékenység kiterjesztése más uniós tagállamokra stb.)? Ha igen, akkor az Enterprise Europe Network díjmentesen segíthet Önnek.

Oldal megosztása: