Utolsó frissítés: 09/03/2020

Az uniós polgárok számára szükséges úti okmányok

Koronavírus: Az utazás biztonságos újraindítása

Ha Ön uniós ország állampolgára , nem kell felmutatnia személyi igazolványát vagy útlevelét, amikor a belső határok nélküli schengeni térség egyik országából a másikba utazik.

Ugyanakkor továbbra is mindenkinek feltétlenül tanácsos magával vinnie útlevelét, illetve személyi igazolványát annak érdekében, hogy ha szükséges, igazolni tudja személyazonosságát (pl. ha rendőr igazoltatja, ha repülőre száll stb.) – annak ellenére, hogy a schengeni térségenen belül a határátkeléskor nincs erre szükség. A schengeni térséghez tartozó uniós tagállamok továbbra is előírhatják más EU-tagországok állampolgárainak, hogy érvényes úti okmányt, illetve a személyazonosságuk igazolására alkalmas okmányt tartsanak maguknál az ország területén való tartózkodás során.

A jogosítványok, bankkártyák és adóigazolványok nem tekinthetők érvényes úti okmánynak, és nem használhatók a személyazonosság igazolására.

A schengeni szabályok értelmében kivételes körülmények között, amikor veszély fenyegeti a közrendet vagy a nemzetbiztonságot, a tagállamok ideiglenesen visszaállíthatják a határellenőrzést.

Nézzen utána itten, hogy mely Schengen-országok állították vissza ideiglenesen a határellenőrzést. Feltétlenül vigye magával személyigazolványát vagy útlevelét, amikor ezekbe az országokba utazik. Figyelem: bármelyik országban adódhat olyan helyzet, hogy Önnek igazolnia kell személyazonosságát, ezért javasoljuk, hogy e két dokumentum valamelyike mindig legyen Önnél.

A belső határok nélküli schengeni térség a következő országokat foglalja magában:

A következő országok nem tartoznak a schengeni térséghez:

Ausztria, Belgium, Cseh Köztársaság, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Izland, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovákia és Szlovénia.

Bulgária, Ciprus, Egyesült Királyság, Horvátország, Írország, Románia

Az uniós polgároknak érvényes személyi igazolványt vagy útlevelet kell bemutatniuk, amikor a schengeni térségen kívüli országok valamelyikébe utaznak ki, illetve amikor onnan a schengeni térségbe utaznak be. Utazás előtt feltétlenül nézzen utána, milyen dokumentumokat kell beszereznie a kiutazáshoz, illetve a schengeni térségbe nem tartozó ország(ok)ba történő beutazáshoz.

Konkrét eset

Lars svéd állampolgár, aki Spanyolországba utazott szabadságra. Magával vitte a számlavezető bankja által kiadott azonosító kártyát, melyet Svédországban elfogadnak a személyazonosság igazolására.

Ennek ellenére Lars bajba kerülhet, ha a spanyol hatóságok ellenőrizni akarják a személyazonosságát, mivel Spanyolországban csak a svéd hatóságok által kiadott személyi igazolványt és útlevelet fogadják el a svéd állampolgárok személyazonosságának igazolására.

Az érvényes személyazonosító és úti okmányok ismertetése országok szerint

Beléptetés megtagadása

Nagyon ritkán előfordulhat, hogy valamelyik EU-tagország „a közrend, a közbiztonság vagy a közegészség védelme" érdekében megtagadja egy másik uniós tagország állampolgárának, illetve az illető családtagjainak a beléptetését.

Ilyen esetekben a hatóságoknak bizonyítaniuk kell, hogy az érintett személyek beutazása „tényleges, azonnali és számottevő veszélyt" hordoz magában.

Az érintett személy jogosult arra, hogy kézhez kapja a beléptetés megtagadásáról szóló írásbeli határozatot. A dokumentumban fel kell tüntetni valamennyi indokot, és ismertetni kell, hogyan és mennyi időn belül lehet a döntéssel szemben fellebbezéssel élni.

Gyakran feltett kérdések

EU-jogszabályok

Részletesebben szeretne tájékozódni az egyes országokban érvényes szabályokról?

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: