Utolsó frissítés: 10/04/2019

Kifizetések, átutalások és csekkek

Amikor Ön az Európai Unión belül határokon átívelő fizetési műveletet hajt végre euróban az Ön bankja nem számíthat fel ezért magasabb költséget, mint az azonos értékű belföldi euróalapú ügyletekért. Ez a szabály az euróövezeten kívüli EU-országokban székhellyel rendelkező bankokra is vonatkozik.

A fenti szabály a következő tranzakciókra terjed ki:

Ha például az Ön számlavezető bankja az Ön hazájában idegen bankjegykiadó automata használatáért 1 eurót számít fel minden alkalommal, ugyanezt a díjat számíthatja fel akkor is, amikor Ön egy másik EU-országban vesz fel készpénzt.

A kártyahasználat költségei

Amikor Ön az EU területén hitel- vagy betéti kártyájával fizet valamilyen áruért vagy szolgáltatásért, a kereskedő, illetve a bank nem számíthat fel Önnek többletköltségeket pusztán azért, mert Ön egy bizonyos típusú kártyát használ. Ez a szabály minden (üzletben vagy az interneten eszközölt) kártyás fizetésre vonatkozik – saját hazájában vagy más EU-országban egyaránt.

Az ún. háromszereplős fizetési modellek alapján kiállított betéti vagy hitelkártyák (pl. American Express, Diners Club) és az üzleti vagy vállalati hitelkártyák (amikor a számlát Ön helyett a munkáltatója kapja) nem tartoznak a pénzforgalmi szolgáltatásokra vonatkozó uniós szabályozás hatálya alá, így előfordulhat, hogy az ilyen kártyák használatakor Önnek többletdíjat kell fizetnie.

Jó tudni azt is, hogy ha Ön eltérő pénznemben fizet bankkártyájával egy másik országban, a kártya kibocsátója átváltási díjat számolhat fel.

Konkrét eset

Nem számíthatnak fel a vásárlóknak többletköltségeket bankkártya használatáért

Az osztrák Clara repülőjegyet akart vásárolni az interneten. Kiválasztotta a megfelelő időpontokat a légitársaság honlapján, majd továbblépett a fizetési felületre. Amikor megadta VISA típusú hitelkártyájának adatait, a légitársaság 10 euróval megnövelte a rendelés összegét.

Clara kapcsolatba lépett az Ausztriában működő Európai Fogyasztói Központtal, amely panaszt tett a légitársaságnál. A központ közbenjárására a légitársaság visszatérítette Clarának a 10 euró hitelkártya-használati díjat, és – szabályzatát is módosítva – felhagyott a jogsértő felárazás gyakorlatával.

Fizetési kártyával vagy bankszámla terhére más módon elkövetett csalás

Az uniós szabályok értelmében Önnek csak egy bizonyos összeghatárig kell állnia a költségeket abban az esetben, ha fizetési csalás áldozatává válik – vagyis ha a beleegyezése nélkül terhelik meg bankszámláját vagy használják fel fizetésre bankkártyáját, illetve annak adatait. Ez az összeg legfeljebb 50 euró lehet a csalárd fizetési ügyletből adódó költségekből.

Ha azonban a csalárd tranzakció Önnek fel nem róható okból következett be (például mert bankszámláját feltörték, vagy a kártyáját az Ön tudta nélkül lemásolták és használták), Önnek nem kell semmit fizetnie. Ebben az esetben az Ön bankjának, illetve a kártya kibocsátójának kell viselnie a teljes költséget. Ez a szabály vonatkozik arra az esetre is, ha a veszteség a bank egyik alkalmazottjának hibájából következett be.

Pénz zárolása az Ön kártyáján

Előfordulhat, hogy szállásfoglaláskor, autóbérléskor stb. Önnek meg kell adnia kártyaadatait biztosítékként a foglalás érvényesítéséhez. A kereskedő a foglaláskor egy bizonyos összeg zárolását is megkövetelheti az Ön kártyájához tartozó számlán. A kereskedő ezzel azt kívánja biztosítani, hogy az Ön hitelkeretének vagy számlaegyenlegének terhére, ha kell, le tudja hívni az esetlegesen felmerült költségek (például szállodai szobaszerviz vagy bérelt autóban okozott károk költségeinek) fedezéséhez szükséges összegeket.

Ha a kereskedő zárolni kíván bizonyos összeget az Ön hitelkártyáján, erről kötelessége tájékoztatni Önt, és csak akkor kerülhet sor rá, ha Ön beleegyezik a zárolásba és annak pontos összegébe.

Amint Ön rendezte a költségeket – például a szállodából kijelentkezve hitelkártyájával kifizette a szállást, vagy visszavitte a bérelt autót, és kiegyenlítette a végszámlát, a szolgáltatónak azonnal utasítania kell a bankot, hogy szabadítsa fel a zárolt összeget az Ön hitelkártyáján.

Konkrét eset

A számla rendezése után a zárolt összeget azonnal fel kell szabadítani

Borisz a barátnőjével elutazott Velencébe egy hétvégére. Amikor megérkeztek a szállodába, a recepción lejegyezték Borisz hitelkártyájának adatait. A recepciós közölte Borisszal, hogy a szálloda zárolni kíván 500 eurót a férfi hitelkártyáján az ott-tartózkodás, valamint a minibár és az étterem használatával kapcsolatban esetlegesen felmerülő költségek fedezésére. Borisz beleegyezett abba, hogy a hotel zárolja ezt az összeget a hitelkártyaszámláján.

Kijelentkezéskor Borisz a hitelkártyájával rendezte a szállodai számláját. Egy héttel később, amikor Budapesten megpróbált repülőjegyet foglalni hitelkártyájával, Borisz azt tapasztalta, hogy az 500 euró még mindig zárolva van a számláján. Felhívta a szállodát, amely elnézést kért a hibáért, egyben utasította a bankot a zárolt összeg felszabadítására.

Közvetlen terhelések

Ha Ön csoportos beszedési megbízást adott bankjának, előfordulhat, hogy tévedésből vagy rossz összeggel terhelik meg a számláját – például, ha Ön felmondta a szolgáltatóval kötött szerződését, de az automatikus beszedésre ennek ellenére sor került. Ilyen esetben Ön jogosult arra, hogy 8 héten belül visszakapja a pénzét. Ez minden csoportos beszedési megbízásra vonatkozik – az Ön hazáján belüli és az EU-n belüli, határokon átívelő közvetlen számlaterhelésekre egyaránt.

Mi a teendő probléma esetén?

Ha unióbeli fizetési ügyletei során bármilyen problémába ütközik, azt tanácsoljuk, lépjen kapcsolatba számlavezető bankjával vagy a kártya kibocsátójával. A banknak, illetve a kártyakibocsátónak 15 napon belül írásban kell válaszolnia az Ön által benyújtott panaszra (kivételes körülmények között legfeljebb 35 napon belül). Gondoskodniuk kell továbbá hivatalos panasztételi eljárásról, amelyet a fogyasztók adott esetben igénybe tudnak venni.

Ha segítségre van szüksége ahhoz, hogy érvényre juttassa jogait, pénzügyi szolgáltatóval fennálló probléma esetén lépjen kapcsolatba a FIN-NETen hálózattal, kereskedővel szemben felmerült probléma esetén pedig az Európai Fogyasztói Központok Hálózatával.

Csekkfizetés

A nemzetközi és belföldi fizetési műveletekre felszámított bankköltségekkel kapcsolatos uniós szabályok a csekkekre nem vonatkoznak.

A más uniós országokban kibocsátott csekkek beváltásáért a bankok néha rendkívül magas adminisztrációs költséget számítanak fel. Sok országban pedig már nem is lehet fizetni csekkel, mert nem fogadják el fizetési eszközként.

EU-jogszabályok

Nyilvános konzultációk

Részletesebben szeretne tájékozódni az egyes országokban érvényes szabályokról?

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: