A szolgáltatás eszközei

Nyelvválasztás

Az EU zászlaja

Navigációs útvonal

Menü

Frissítve : 12/04/2017

Biztonság a repülőtereken és a légi járatokon

Testszkennerek használata az uniós repülőtereken

Az utasok az Európai Unió bármelyik repülőterén számíthatnak arra, hogy testszkennerekkel végzett biztonsági átvizsgáláson kell átesniük. Ez a módszer az elsődleges biztonsági ellenőrzési eljárás is lehet, de alkalmazására kiegészítő jelleggel – riasztás kivizsgálásakor – is sor kerülhet.

Mindegyik uniós tagállam maga dönt arról, hogy élni kíván-e ezzel a vizsgálati módszerrel, ha azonban az adott ország a biztonsági szkennerek alkalmazása mellett dönt, be kell tartania a vonatkozó uniós szabályokatEnglish. Ha Önt a repülőtéren át kívánják világítani biztonsági szkennerrel, érdemes tudnia a következőket:

 • A repülőtéri alkalmazottaknak lehetőséget kell biztosítaniuk Önnek arra, hogy ha nem kíván a testszkennerrel végzett vizsgálaton átesni, helyette más, motozást mindenképpen magában foglaló biztonsági ellenőrzésen menjen keresztül.

 • A testszkennerrel történő átvilágítás elvégzése előtt teljes körűen tájékoztatniuk kell Önt az alkalmazott technológiáról.
 • Ön kérheti, hogy a testéről készülő kép elemzését az Ön által választott nemű személy végezze el.
 • A kép elemzését végző személynek a berendezéstől elkülönített helyiségben kell dolgoznia, hogy ne láthassa Önt.
 • A szkenner elmosódott, homályos képet állít elő annak érdekében, hogy Ön ne legyen felismerhető. A képeket a tilos lemásolni, tárolni és kinyomtatni.
 • Kizárólag ionizáló sugárzást nem alkalmazó testszkennereket lehet használni.

Az EU légteréből kitiltott légitársaságok

Mindazoknak a légitársaságoknak, melyek az Európai Unió valamelyik országából induló vagy oda érkező járatot üzemeltetnek, teljesíteniük kell bizonyos biztonsági követelményeket. Világszerte vannak olyan légitársaságok, melyek járatai nem felelnek meg az európai biztonsági előírásoknak. Ezek a légitársaságok:

 • vagy egyáltalán nem üzemeltethetnek járatokat az európai légtérben,
 • vagy csak bizonyos feltételek mellett működtethetnek uniós reptérről induló, illetve uniós reptérre érkező járatokat.

Ha Ön tájékozódni szeretne a témában, a linkre kattintva áttekintheti az EU-n belül működési tilalom alá tartozó légitársaságok listáját.

Nyilvános konzultációk
  Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
  Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz