A szolgáltatás eszközei

Nyelvválasztás

Az EU zászlaja

Navigációs útvonal

Menü

Utolsó frissítés : 23/01/2018

Egyetemi tandíjak és pénzügyi támogatások

Az Egyesült Királyság úgy döntött, hogy az Európai Unióról szóló szerződés (EUSZ) 50. cikkében rögzített lehetőséggel élve kilép az Európai Unióból: Több információ

Az Egyesült Királyság egyelőre az EU teljes jogú tagja marad, az uniós jogok és kötelezettségek pedig továbbra is teljes mértékben vonatkoznak az országra.

  • Kérdések és válaszok az EU és az Egyesült Királyság 2017. december 8-i közös jelentése alapjánEnglish
  • Uniós kiadványok a brexit témakörébenEnglish
  • Az Egyesült Királyság kormányának tájékoztatója és útmutatása a brexittel kapcsolatbanEnglish

Tandíj és pénzügyi támogatás

Az egyetemi tandíjakEnglish összege jelentős eltéréseket mutat Európa-szerte - egyes uniós országokban ingyenes a felsőoktatás, másokban viszont meglehetősen borsos egyetemi tandíjakkal kell számolni. Az is országról országra változik, hogy milyen feltételek mellett részesülhetnek az egyetemisták - ösztöndíj, támogatás vagy diákhitel formájában - pénzügyi segítségben.

A tandíjak és a pénzügyi támogatások áttekintése

Általános szabály szerint azonban ha Ön uniós ország állampolgára, és egy másik EU-tagország egyetemén tanul:

  • Ön nem kötelezhető arra, hogy magasabb tandíjat fizessen, mint helybéli diáktársai,
  • és joga van ugyanolyan tanulmányi támogatásban részesülni, mint az adott ország állampolgárainak.

A külföldi diákok azonban nem feltétlenül részesülnek az állampolgárokkal azonos elbánásban a szociális, illetve megélhetési ösztöndíjak és hitelek tekintetében. Mindazonáltal az egyes országok dönthetnek úgy, hogy - saját kezdeményezésre - külföldi diákoknak is biztosítanak megélhetési juttatásokat.

Külföldi állampolgárságú, de már hosszabb ideje az országban élő diákok

Ha Ön nem állampolgára annak az országnak, ahol tanulni szeretne, de már legalább öt éve ott él, joga van ugyanolyan feltételek mellett megélhetési juttatást kapni, mint az adott ország állampolgárainak.

Pénzügyi segítség országok szerinti bontásban

Az Európai Bizottság nem vállal felelősséget a belinkelt tagállami webhelyek tartalmáért.

Külföldön szeretne tanulni? Válassza ki az Önt érdeklő országot, és megtudhatja, mekkora tandíjat kell ott diákként fizetnie, és milyen támogatásban részesülhet:

Ország kiválasztása:

A linkre kattintva áttekintheti és összehasonlíthatja az EU-tagállamok (és egyéb országok) által kínált támogatásokat és ösztöndíjakat English .

A külföldi tanulmányok céljára igénybe vehető támogatásokról hazája oktatási minisztériumánál érdeklődhet.

Elképzelhető, hogy a származás helye szerinti országtól abban az esetben is kaphat megélhetési juttatást, ha úgy dönt, hogy külföldön folytatja a tanulmányait. Erről az érintett hatóságok határoznak saját hatáskörükben. Előfordulhat, hogy a külföldön tanuló diákoknak nyújtott megélhetési juttatások csak korlátozott ideig vehetők igénybe.

Konkrét eset

Érdemes utánanézni, milyen feltételek mellett biztosít hazája hallgatói támogatást

Johs dán állampolgár, aki négy éven át az Egyesült Államokban tanult, ezt követően pedig úgy döntött, hogy kétéves mesterképzésben vesz részt egy egyesült királyságbeli egyetemen. Akkoriban, amikor döntését meghozta, a dán kormány hat éven át biztosított megélhetési juttatásokat a dán diákok számára, de négy évre korlátozta azt az időszakot, amelynek során a dán diákok megélhetési juttatásokban részesülhettek, ha Dánia határain kívül tanultak. Johs nem tudott erről a szabályról, és mivel amerikai tanulmányai során négy éven át megkapta a kérdéses juttatást, az Egyesült Királyságban eltöltött két évet saját erőből kellett finanszíroznia.

Nyilvános konzultációk
    Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
    Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz