Yrittäjänä EU:ssa
Tarkistettu viimeksi: 05/05/2022

Korkeakoulujen lukukausimaksut ja taloudellinen tuki

Lukukausimaksut ja opintotuet

Yliopistojen lukukausimaksut en cs vaihtelevat huomattavasti eri maiden ja yliopistojen välillä. Eräissä EU-maissa korkea-asteen opinnot ovat maksuttomia, kun taas toisissa opiskelu yliopistossa voi olla varsin kallista. Myös taloudelliseen tukeen, kuten apurahoihin, opintotukeen ja -lainoihin, sovelletaan eri perusteita.

Kun opiskelet yliopistossa toisessa EU-maassa, EU:n kansalaisena

Tärkeää

Sama periaate ei välttämättä päde opintotukien ja -lainojen myöntämiseen, mutta jotkin maat myöntävät omasta aloitteestaan opintotukea ulkomaisille opiskelijoille.

Ulkomaiset opiskelijat, jotka jo asuvat maassa

Vaikka et ole opiskelumaasi kansalainen, mutta olet asunut maassa vähintään viisi vuotta, sinulla on oikeus opintotukeen samoin ehdoin kuin maan omilla kansalaisilla.

Taloudellinen tuki maittain

Valitse maa

Etsi ja vertaile tärkeimpiä opintotukia ja apurahoja EU-maissa en (ja eräissä EU:n ulkopuolisissa maissa).

Lisätietoa ulkomailla opiskeleville myönnettävistä tuista saat myös oman maasi opetusministeriöstä.

Jos lähdet ulkomaille opiskelemaan, saatat saada opintotukea myös lähtömaastasi. Tämä riippuu oman maasi viranomaisista. Usein tällainen opintotuki myönnetään kuitenkin vain määräajaksi.

Esimerkkitapaus

Tarkista oman maasi opintotukea koskevat ehdot

Tanskalainen Johs päätti aloittaa kaksivuotiset maisteriopinnot Hollannissa opiskeltuaan ensin neljä vuotta Yhdysvalloissa. Tuohon aikaan Tanska myönsi opintotukea tanskalaisille opiskelijoille enintään kuudeksi vuodeksi. Ulkomailla opiskeleva tanskalainen saattoi kuitenkin saada opintotukea enintään neljäksi vuodeksi. Johs ei tiennyt tästä ehdosta. Koska hän oli saanut opintotukea neljän vuoden ajan Yhdysvalloissa opiskellessaan, hän ei valitettavasti enää saanut opintotukea Hollannissa suoritettavien opintojensa ajaksi.

Usein kysyttyä

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: