Tarkistettu viimeksi: 17/11/2020

Oleskeluoikeus

Brexitin vaikutukset

Kysymyksiä ja vastauksia – EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisten oikeudet erosopimuksen mukaan

Yhdistyneessä kuningaskunnassa asuvia tai sinne muuttavia EU-kansalaisia koskevat säännöt muuttuvat 1.1.2021. Sama koskee EU-maassa asuvia tai sinne muuttavia Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisia.

Minulla on pysyvä oleskeluoikeus Yhdistyneessä kuningaskunnassa/EU:ssa tai aion hankkia sen siirtymäkauden aikana.

Periaatteessa sinä ja perheenjäsenesi säilytätte pysyvän oleskeluoikeutenne isäntämaassanne. Tämä koskee myös perheenjäseniä, jotka eivät ole EU:n kansalaisia. Yhdistyneessä kuningaskunnassa sinun/teidän on kuitenkin haettava uutta oleskelustatusta EU:n oleskelustatusjärjestelmästä. EU:ssa sinun on tiedusteltava isäntämaasi viranomaisilta mahdollisimman pian, onko sinun/teidän haettava uutta oleskelustatusta.

Asun Yhdistyneessä kuningaskunnassa/EU:ssa, mutta minulla ei ole vielä pysyvää oleskeluoikeutta.

Periaatteessa sinä ja perheenjäsenesi säilytätte nykyisen oleskeluoikeutenne isäntämaassanne. Tämä koskee myös perheenjäseniä, jotka eivät ole EU:n kansalaisia. Yhdistyneessä kuningaskunnassa sinun/teidän on kuitenkin haettava uutta oleskelustatusta EU:n oleskelustatusjärjestelmästä. EU:ssa sinun on tiedusteltava isäntämaasi viranomaisilta mahdollisimman pian, onko sinun/teidän haettava uutta oleskelustatusta.

Haluan muuttaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan/EU:hun.

Sinä ja perheenjäsenesi voitte muuttaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan tai EU-maahan nykyisten EU-sääntöjen mukaisesti 31.12.2020 asti. Tämä koskee myös perheenjäseniä, jotka eivät ole EU:n kansalaisia. Yhdistyneessä kuningaskunnassa sinun/teidän on sen jälkeen haettava oleskelustatusta EU:n oleskelustatusjärjestelmästä. EU:ssa sinun on tiedusteltava isäntämaasi viranomaisilta, onko sinun/teidän rekisteröidyttävä ja onko uuden oleskelustatuksen hakeminen pakollista.

Haluan oleskella Yhdistyneessä kuningaskunnassa/EU:ssa jonkin aikaa.

Nykyiset säännöt oleskelun ilmoittamisesta, oleskelun rekisteröimisestä, perheenjäsenten rekisteröimisestä EU-kansalaisten osalta ja perheenjäsenten rekisteröimisestä muiden kuin EU-kansalaisten osalta pysyvät voimassa ainakin 31.12.2020 asti.

Tarvitsen apua

Jos koet, että EU:n lainsäädännön mukaisia oikeuksiasi loukataan, ota yhteyttä neuvontaamme.

Tietoa ja ohjeita erosopimuksen täytäntöönpanosta ja kansalaisten oikeuksista

Tässä osiossa on hyödyllistä tietoa työnhakijoiden, työntekijöiden, opiskelijoiden ja eläkeläisten mahdollisuuksista muuttaa asumaan toiseen EU-maahan. Mitä oikeuksia heillä on uudessa asuinmaassaan? Mitä hallinnollisia muodollisuuksia tarvitaan?

Valitse sopiva vaihtoehto

Jos olet EU-kansalainen, sinulla on oikeus muuttaa toiseen EU-maahan työntekijänä, työnhakijana, opiskelijana tai eläkeläisenä.

Voit asua toisessa EU-maassa 3 kuukautta rekisteröitymättä, mutta saattaa olla, että sinun on ilmoitettava oleskelevasi maassa. Tarvitset vain voimassaolevan kansallisen henkilökortin tai passin. Jos haluat oleskella kauemmin kuin 3 kuukauden ajan, sinun on mahdollisesti rekisteröitävä oleskelusi.

Monissa EU-maissa on aina pidettävä mukana henkilökorttia tai passia. Jos henkilöllisyyspaperit unohtuvat tällaisessa maassa kotiin, voit saada sakon tai joutua pidätetyksi, mutta se ei ole riittävä peruste sille, että sinut voitaisiin määrätä palaamaan kotimaahasi.

Tarkista, onko asuinmaassasi aina pidettävä mukana henkilökorttia tai passia:

Valitse maa

* Kansalliset viranomaiset eivät ole toimittaneet tietoa

Jos olet asunut laillisesti toisessa EU-maassa yhtäjaksoisesti viiden vuoden ajan, saat automaattisesti pysyvän oleskeluoikeuden maassa.

Tarkista, mitkä ovat oikeutesi:

Toiseen EU-maahan muuttamisen syy:

työskentely

opiskelu

eläkepäivät

työnhaku

perhesyyt

muu syy

Jos et ole EU-kansalainen ja haluat muuttaa EU:n alueelle tekemään työtä tai opiskelemaan, saat tietoa EU:n maahanmuuttoportaalinesfrpten kautta.

EU-kansalaisten perheenjäsenet

Jaa tämä sivu: