Tarkistettu viimeksi: 14/07/2020

Kuntavaalit

Brexitin vaikutukset

Jos olet EU-kansalainen ja asut toisessa EU-maassa, sinulla on oikeus äänestää ja asettua ehdolle asuinmaassasi pidettävissä kuntavaaleissa.

Vaaliluetteloon pääsy

Jos haluat äänestää asuinmaassasi kuntavaaleissa, sinun on ilmaistava aikomuksesi äänestää ja pyydettävä päästä asuinmaasi vaaliluetteloon. Tässä yhteydessä on ilmoitettava muun muassa kansallisuus ja kotiosoite.

Lisätietoa vaaliluetteloon kirjautumisesta asuinmaassasi:

Valitse maa

* Kansalliset viranomaiset eivät ole toimittaneet tietoa

Kuntavaalien osalta vaaliluetteloon kirjautuminen on kuitenkin automaattista seuraavissa maissa: Alankomaat, Itävalta (paitsi Burgenland), Latvia, Liettua, Malta, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Unkari ja Viro. Jos olet rekisteröitynyt asukkaaksi jossakin näistä maista, olet myös automaattisesti kyseisen maan kuntavaaliluettelossa.

Maissa, joissa äänestäminen kuntavaaleissa on pakollista, sinut merkitään vaaliluetteloon vain omasta pyynnöstäsi.

Äänioikeuden edellytykset

EU-kansalaisena sinua koskevat äänestyksen suhteen samat säännöt kuin asuinmaasi omia kansalaisia. Jos maan omilta kansalaisilta edellytetään, että he ovat asuneet maassa tai kyseisessä kunnassa tai kaupungissa tietyn ajanjakson saadakseen äänioikeuden, sama pätee myös sinuun.

Kuitenkin myös muissa EU-maissa kuin kotimaassasi viettämäsi aika on otettava laskelmassa huomioon.

Erityissäännöksiä voidaan soveltaa EU-maissa, joissa yli 20 prosenttia äänioikeutetuista ei ole kyseisen maan kansalaisia. Tällöin voidaan edellyttää, että kuntavaaleissa voi äänestää vasta tietyn asumisjakson jälkeen. Tällä hetkellä ainoa tällainen maa on Luxemburg.

Äänestyspakko

Jos kuntavaaleissa ja europarlamenttivaaleissa äänestäminen on pakollista asuinmaassasi ja olet rekisteröitynyt siellä vaaliluetteloon, äänestyspakko koskee myös sinua, kuten maan omia kansalaisia.

Äänestäminen on pakollista seuraavissa maissa: Belgia, Kreikka, Kypros ja Luxemburg.

Ehdokkaaksi asettuminen

Jos aiot asettua ehdolle kuntavaaleissa, sinulta saatetaan edellyttää vakuutusta siitä, että täytät kaikki ehdolle asettumisen edellytykset omassa kotimaassasi. Vakuutuksen tueksi saatat joutua hankkimaan kotimaastasi todistuksen.

Seuraavissa maissa voit toimia kunnanvaltuutettuna, mutta vain maan omista kansalaisista voi tulla pormestareita:

Joissakin maissa myös apulaispormestarin ja raatimiehen tehtäviin edellytetään maan kansalaisuutta.

Vaalikelpoisuus

EU-kansalaisena sinua koskevat ehdokkaaksi asettumisen suhteen samat säännöt kuin asuinmaasi omia kansalaisia. Jos maan kansalaisilta edellytetään, että he ovat asuneet maassa tai kyseisessä kunnassa tai kaupungissa tietyn ajanjakson saadakseen vaalikelpoisuuden, sama pätee myös sinuun.

Kuitenkin myös muissa EU-maissa kuin kotimaassasi viettämäsi aika on otettava laskelmassa huomioon.

Erityissäännöksiä voidaan soveltaa EU-maissa, joissa yli 20 prosenttia äänioikeutetuista ei ole kyseisen maan kansalaisia. Tällöin voidaan edellyttää, että kuntavaaleissa voi asettua ehdolle vasta tietyn asumisjakson jälkeen. Tällä hetkellä ainoa tällainen maa on Luxemburg.

Lisätietoa äänestämisestä ja ehdokkaaksi asettumisesta asuinmaassasi:

Valitse maa

* Kansalliset viranomaiset eivät ole toimittaneet tietoa

Usein kysyttyä

EU-lainsäädäntö

Lisätietoja säännöistä eri EU-maissa

Jaa tämä sivu: