Sivuston työkalut

Kielivalikko

EU:n lippu

Navigointipolku

Valikko

Päivitetty : 24/01/2018

Epäterve hinnoittelu

Myyjien on kaikkialla EU:ssa ilmoitettava tuotteen hinta riittävän selkeästi, jotta kuluttajat voivat helposti vertailla eri tuotteita ja tehdä harkittuja valintoja. Hintamerkinnän on oltava selkeä riippumatta tuotteen pakkaustavasta tai siitä, kuinka monta yksikköä myydään yhdessä.

Yrityksillä on EU:n lainsäädännön mukaan velvollisuus ilmoittaa selkeästi tuotteesta maksettava hinta, kun ne mainostavat tai myyvät tuotetta kuluttajille.

Täydelliset hintatiedot

Hinta on ilmoitettava veroineen ja toimitusmaksuineen. Myyjän on ilmoitettava ennalta myös kauppaan liittyvistä mahdollisista lisäkustannuksista, joita ei voida laskea etukäteen.

Esimerkkitapaus

Skotlantilainen Steven löysi lentoyhtiön sivustolta erittäin edullisen lentomatkan Espanjaan. Kuitenkin kun Steven oli saanut nettivarauksensa valmiiksi, lippujen hinta oli kaksinkertaistunut. Siihen sisältyi muun muassa erilaisia lisämaksuja, joita ei ollut mainittu varausmenettelyn aikana.

Steven kääntyi lentoyhtiön asiakaspalvelun puoleen, josta hänelle kerrottiin, että alun perin ilmoitettu hinta oli vain "ohjeellinen". Hän otti yhteyttä myös Skotlannin kuluttajakeskukseen, jonka mukaan lentoyhtiöt voivat todellakin veloittaa lisämaksuja muun muassa matkatavaroista tai lennolla tarjottavista aterioista, mutta niiden on ilmoitettava näistä maksuista (samoin kuin muista lisämaksuista, veroista jne.) heti varausmenettelyn alussa. Muiden kuin valinnaisten lisämaksujen (esim. varauksen käsittelykulut ja maksuvälineiden käytöstä veloitettavat maksut) olisi aina sisällyttävä alun perin ilmoitettuun lipun hintaan.

Skotlannin kuluttajakeskus huomautti lentoyhtiölle EU-säännöistä, jonka jälkeen varaussivustoa muutettiin siten, että kaikki lisämaksut ilmoitetaan nyt selkeästi varausmenettelyn alussa.

Jos jotakin tuotetta tai palvelua mainostetaan "ilmaisena", sinua ei voida vaatia maksamaan muusta kuin

  • mainokseen vastaamisesta (vastauksen lähettäminen jne.)
  • tuotteen noutamisesta tai toimittamisesta.

Hintavertailun helpottaminen – yksikköhinnat

Kuluttajan pitäisi pystyä vertailemaan hintoja niin eri tuotemerkkien kuin pakkauskokojenkin välillä. Näin hän voi esimerkiksi päätellä, kuinka paljon edullisempi aamiaismurojen suurpakkaus on pienempään muropakettiin verrattuna.

Jotta vertailu olisi helpompaa, kaikissa tuotteissa on ilmoitettava myyntihinnan lisäksi myös hinta mittayksikköä kohti (yksikköhinta), esimerkiksi kilohinta, litrahinta tms. Myyntihinnan ja yksikköhinnan on oltava yksiselitteinen, helposti tunnistettava ja selkeästi luettava.

Tämä sääntö koskee myös mainoksia, joissa ilmoitetaan myyntihinta.

Esimerkkitapaus

Nadine asuu Belgiassa lähellä Saksan rajaa. Hänellä on viisikuinen tytär Clara. Hän halusi säästää rahaa, ja alkoi vertailla vaippojen hintoja eri kaupoissa Belgiassa ja lähinaapurissa Saksassa.

Hän löysi saksalaisen kaupan, joka myi Clara-vauvan käyttämää vaippamerkkiä samaan hintaan kuin belgialaiskaupat. Kun Nadine tarkisti pakkauksesta yksikköhinnan, hän kuitenkin oivalsi, että saksalaisessa vaippapaketissa oli 140 vaippaa ja belgialaisessa vain 90. Belgiasta ostetut vaipat olivat siis huomattavasti kalliimpia. Nadine vaihtoi välittömästi kauppaa ja alkoi ostaa Claralle vaippoja Saksasta.

Tarkista tuotteen yksikköhinta ennen ostamista.

Poikkeukset

Joihinkin tuotteisiin ei sovelleta yksikköhintaa koskevia sääntöjä. Tämä voi johtua niiden erityisluonteesta tai käyttötarkoituksesta tai siitä, että yksikköhinnan ilmoittaminen aiheuttaisi sekaannusta. Tällaisia tuotteita voivat olla muun muassa

  • automaateista ostettavat tuotteet
  • huutokaupassa myytävät tavarat
  • taide ja antiikki.
Julkiset kuulemismenettelyt
    Tarvitsetko asiantuntija-apua?
    Apua ja neuvontaa