Tarkistettu viimeksi: 09/03/2020

Epäterve hinnoittelu

Brexitin vaikutukset

Myyjien on kaikkialla EU:ssa ilmoitettava tuotteen hinta riittävän selkeästi, jotta kuluttajat voivat helposti vertailla eri tuotteita ja tehdä harkittuja valintoja. Hintamerkinnän on oltava selkeä riippumatta tuotteen pakkaustavasta tai siitä, kuinka monta yksikköä myydään yhdessä.

Yrityksillä on EU:n lainsäädännön mukaan velvollisuus ilmoittaa selkeästi tuotteesta maksettava hinta, kun ne mainostavat tai myyvät tuotetta kuluttajille.

Täydelliset hintatiedot

Hinta on ilmoitettava veroineen ja toimitusmaksuineen. Myyjän on ilmoitettava ennalta myös kauppaan liittyvistä mahdollisista lisäkustannuksista, joita ei voida laskea etukäteen.

Esimerkkitapaus

Verot ja maksut on sisällytettävä kokonaishintaan

Belgialainen Stefaan löysi lentoyhtiön sivustolta erittäin edullisen lentomatkan Espanjaan. Kuitenkin kun Stefaan oli saanut nettivarauksensa valmiiksi, lippujen hinta oli kaksinkertaistunut. Siihen sisältyi muun muassa erilaisia lisämaksuja, joita ei ollut mainittu varausmenettelyn aikana.

Stefaan kääntyi lentoyhtiön asiakaspalvelun puoleen, josta hänelle kerrottiin, että alun perin ilmoitettu hinta oli "ohjeellinen". Hän otti yhteyttä myös Belgian kuluttajakeskukseen, jonka mukaan lentoyhtiöt voivat todellakin veloittaa lisämaksuja muun muassa matkatavaroista tai lennolla tarjottavista aterioista, mutta niiden on ilmoitettava näistä maksuista (samoin kuin muista lisämaksuista, veroista jne.) heti varausmenettelyn alussa. Muiden kuin valinnaisten lisämaksujen (esim. varauksen käsittelykulut ja maksuvälineiden käytöstä veloitettavat maksut) olisi aina sisällyttävä alun perin ilmoitettuun lipun hintaan.

Kyseinen lentoyhtiö ilmoittaa kaikki lisämaksut nyt selkeästi varausmenettelyn alussa.

Jos jotakin tuotetta tai palvelua mainostetaan "ilmaisena", sinua ei voida vaatia maksamaan muusta kuin

Hintavertailun helpottaminen – yksikköhinnat

Kuluttajan pitäisi pystyä vertailemaan hintoja niin eri tuotemerkkien kuin pakkauskokojenkin välillä. Näin hän voi esimerkiksi päätellä, kuinka paljon edullisempi aamiaismurojen suurpakkaus on pienempään muropakettiin verrattuna.

Jotta vertailu olisi helpompaa, kaikissa tuotteissa on ilmoitettava myyntihinnan lisäksi myös hinta mittayksikköä kohti (yksikköhinta), esimerkiksi kilohinta, litrahinta tms. Myyntihinnan ja yksikköhinnan on oltava yksiselitteisiä, helposti tunnistettavia ja selkeästi luettavia.

Tämä sääntö koskee myös mainoksia, joissa ilmoitetaan myyntihinta.

Esimerkkitapaus

Tarkista tuotteen yksikköhinta

Nadine asuu Luxemburgissa lähellä Saksan rajaa. Hänellä on viisikuinen tytär Clara. Hän halusi säästää rahaa, joten hän alkoi vertailla vaippojen hintoja eri kaupoissa Luxemburgissa ja naapurimaassa Saksassa.

Hän löysi saksalaisen kaupan, joka myi Clara-vauvan käyttämää vaippamerkkiä samaan hintaan kuin luxemburgilaiskaupat. Kun Nadine tarkisti pakkauksesta yksikköhinnan, hän kuitenkin oivalsi, että saksalaisessa vaippapaketissa oli 140 vaippaa ja belgialaisessa vain 90. Luxemburgissa ostetut vaipat olivat siis huomattavasti kalliimpia. Nadine vaihtoi välittömästi kauppaa ja alkoi ostaa Claralle vaippoja Saksasta.

Poikkeukset

Joihinkin tuotteisiin ei sovelleta yksikköhintaa koskevia sääntöjä. Tämä voi johtua niiden erityisluonteesta tai käyttötarkoituksesta tai siitä, että yksikköhinnan ilmoittaminen aiheuttaisi sekaannusta. Tällaisia tuotteita voivat olla muun muassa

Hintasyrjintä on kiellettyä

Kun EU-kansalainen on ostamassa tuotetta tai palvelua toisesta EU-maasta, häneltä ei saa pelkän kansallisuuden tai asuinmaan perusteella periä korkeampia hintoja kuin paikallisilta. Joskus hintaerot voivat olla perusteltuja, jos ne perustuvat objektiivisiin kriteereihin eivätkä pelkästään kansallisuuteen. Esimerkiksi toimitusmaksuissa eri maihin voi olla eroja postimaksujen erojen vuoksi. Nettomyyntihinnat voivat myös vaihdella myyntipaikan mukaan (myymälä tai verkkokauppa) tai tietyt tarjoukset voidaan kohdentaa ainoastaan yhden EU-maan tietylle alueelle. EU-sääntöjen mukaan tällaisten tarjousten on oltava kaikkien EU-maiden asiakkaiden hyödynnettävissä.

Tavaroiden tai palvelujen saatavuutta ei kuitenkaan ole perusteltua rajoittaa asiakkaan maan mukaan seuraavissa kolmessa tilanteessa:

Jos verkkokauppa ylläpitää samasta sivustosta useita eri versioita, jotka on esimerkiksi kohdennettu eri EU-maihin, asiakkaan pitää voida valita, mitä sivustoa hän käyttää. Asiakkaalta on pyydettävä lupa uudelleenohjaukseen toiselle maasivustolle. Hänen on myös voitava vaihtaa valintaansa milloin tahansa.

EU-lainsäädäntö

Lisätietoja säännöistä eri EU-maissa

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: