Yrittäjänä EU:ssa
Tarkistettu viimeksi: 20/05/2022

Oikeus tarjota palveluja väliaikaisesti toisessa EU-maassa

Jos muutat toiseen EU-maahan ja haluat harjoittaa säänneltyä ammattiasi väliaikaisesti palveluntarjoajana, sinun on tehtävä asiasta ennakkoilmoitus. Ilmoitus on tehtävä kirjallisesti ennen kuin tarjoat palveluja ensimmäistä kertaa. Ennakkoilmoitus on voimassa vuoden.

Ennakkoilmoituksen sisältö

Toimita ilmoituksesi suoraan ammattialastasi vastaavalle kohdemaan viranomaiselle (selvitä oikea viranomainen maan kansallisesta yhteyspisteestä ).

Ilmoituksessa on oltava seuraavat tiedot:

Jos toimitat ilmoituksen ensimmäistä kertaa tai tilanteesi on muuttunut, liitteeksi tarvitaan seuraavat asiakirjat:

Vaadittavat asiakirjat vaihtelevat ammatin ja kohdemaan mukaan. Tarkista kohdemaan viranomaisilta, mitä asiakirjoja vaaditaan.

Ennakkoilmoituksen käsittely

Useimmissa tapauksissa voit toimittaa ennakkoilmoituksen milloin vain ennen töiden aloittamista kohdemaassa (vaikka et edes varmuudella tietäisi, ryhdytkö työskentelemään maassa). Kun olet toimittanut ennakkoilmoituksen, voit alkaa heti harjoittaa ammattiasi.

Tärkeää

Jos kyseessä on säännelty terveydenhoito- tai turvallisuusalan ammatti, jota ei tunnusteta automaattisesti , kohdemaan viranomaiset voivat haluta tarkistaa ammattipätevyytesi, ennen kuin aloitat työt maassa ensimmäistä kertaa. Tällöin voit aloittaa työnteon vasta saatuasi virallisen luvan.

Kohdemaa saattaa myös vaatia ilmoituksen uusimista vuosittain, jos aiot edelleen tarjota siellä palvelujasi tilapäisesti.

EU-lainsäädäntö

Lisätietoja säännöistä eri EU-maissa

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: