Tarkistettu viimeksi: 24/04/2019

Puoliso ja lapset, jotka ovat EU-kansalaisia

Yhdistyneen kuningaskunnan ilmoitus unionista eroamisesta (SEU-sopimuksen 50 artikla): Lisää tietoa

Yhdistynyt kuningaskunta on edelleen EU:n täysivaltainen jäsen, ja jäsenyydestä johtuvia oikeuksia ja velvollisuuksia sovelletaan edelleen täysimääräisesti.

Jos olet EU-kansalainen ja muutat toiseen EU-maahan asumaan, työskentelemään tai opiskelemaan, EU-säännöt helpottavat muuttamista kanssasi. Tällä sivulla on tietoa edellytyksistä, joilla puolisosi, lapsesi ja lapsenlapsesi voivat muuttaa mukanasi, mikäli he ovat EU-kansalaisia.

Jos et kuitenkaan ole asunut toisessa EU-maassa, sovelletaan vain kansallisia sääntöjä.

Oleskeluoikeus oman kansalaisuuden perusteella

EU-kansalaisina aviomiehesi tai -vaimosi ja lapsesi tai lapsenlapsesi voivat tehdä työtä, hakea työtä, olla eläkkeellä tai opiskella toisessa EU-maassa samoilla ehdoilla kuin sinäkin.

Tarkista, mitkä ehdot ja muodollisuudet koskevat seuraavia ryhmiä:

Oleskelu huollettavanasi

Vaikka puolisosi, lapsesi tai lapsenlapsesi ei olisi aikeissa tehdä työtä eikä hakea sitä, eikä hän opiskele tai ole eläkkeellä, hän voi kuitenkin muuttaa toiseen EU-maahan sinun huollettavanasi.

Jos olet naimisissa samaa sukupuolta olevan henkilön kanssa ja muutat toiseen EU-maahan, on tunnustettava puolisosi oleskeluoikeudet. Tämä pätee myös silloin, jos uusi asuinmaasi ei tunnusta samaa sukupuolta olevien henkilöiden avioliittoa.

Enintään kolmen kuukauden mittainen oleskelu ulkomailla

EU-kansalaisina, myös puolisosi, lapsesi tai lapsenlapsesi voivat oleskella toisessa EU-maassa samoilla ehdoilla, joita sovelletaan kaikkiin EU:n kansalaisiin.

Yli kolmen kuukauden mittainen oleskelu ulkomailla

Jos olet työssä

Jos olet toisessa maassa työssä– paikallisen työnantajan palveluksessa, työkomennuksella tai itsenäisenä ammatinharjoittajana – puolisosi tai huollettavanasi olevat lapsesi tai lapsenlapsesi voi oleskella luonasi ilman, että heiltä edellytetään muiden ehtojen täyttymistä.

Jos olet eläkkeellä

Jos olet toisessa maassa asuva eläkeläinen, puolisosi tai huollettavanasi olevat lapsesi tai lapsenlapsesi voivat asua luonasi, jos sinulla on itseäsi ja koko perhettäsi varten

Jos olet opiskelija

Jos olet toisessa maassa asuva opiskelija, puolisosi tai huollettavanasi olevat lapsesi tai lapsenlapsesi voivat asua luonasi, jos

Oleskeluoikeuden rekisteröinti

Lue lisää perheenjäsenen rekisteröintitodistuksesta .

Poistumiskehotus ja karkotus

Puolisosi, lapsesi tai lapsenlapsesi saa oleskella luonasi asuinmaassasi niin kauan kuin hän täyttää oleskelun ehdot. Jos ehdot eivät enää täyty, kansalliset viranomaiset saattavat antaa maastapoistumiskehotuksen.

Poikkeustapauksissa uusi asuinmaasi saattaa päättää karkottaa perheenjäsenesi maasta yleisen järjestyksen tai turvallisuuden vuoksi, mutta vain siinä tapauksessa, että hän muodostaa todistettavasti vakavan uhan.

Karkotuspäätös tai poistumiskehotus on annettava kirjallisena. Siinä on ilmoitettava kaikki perustelut ja kerrottava, miten ja mihin mennessä päätöksestä voi valittaa.

Pysyvä oleskelu

EU-kansalaisina puolisosi, lapsesi ja lapsenlapsesi voivat saada automaattisesti oikeuden pysyvään oleskeluun samoilla ehdoilla kuin sinä, jos he ovat asuneet laillisesti toisessa maassa yhtäjaksoisesti viiden vuoden ajan.

He voivat siis oleskella maassa haluamansa ajan, vaikka heillä ei olisi työpaikkaa tai he tarvitsisivat toimeentulotukea. Perheenjäsenillä on samat oikeudet ja he voivat saada samoja etuisuuksia kuin maan omat kansalaiset.

Tutustu, miten haetaan pysyvää oleskeluasiakirjaa, joka todistaa EU-kansalaisen perheenjäsenen oikeuden oleskella maassa ehdoitta.

Kuolema

Jos olet ollut työssätai itsenäisenä ammatinharjoittajanatoisessa EU-maassa ja kuolet ennen pysyvän oleskeluoikeuden saamista, luonasi perheenjäsenenä oleskellutta puolisoa, lasta tai lapsenlasta voidaan kohdella erikoistapauksena. Hän voi esimerkiksi saada pysyvän oleskeluoikeuden, jos

EU-lainsäädäntö

Lisätietoja säännöistä eri EU-maissa

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: