Yrittäjänä EU:ssa
Tarkistettu viimeksi: 26/07/2022

Liikennevakuutuksen voimassaolo EU:ssa

Pakollinen ja vapaaehtoinen vakuutus

Jos rekisteröit auton EU-maassa, sille on otettava liikennevakuutus. Tämä pakollinen vakuutus on voimassa kaikissa EU-maissa. Se kattaa korvausvastuusi onnettomuudessa, josta koituu henkilö- tai omaisuusvahinkoja muille. Se ei kata muita kustannuksia (esim. oman ajoneuvosi vauriot).

Voit ottaa myös vapaaehtoisen kaskovakuutuksen muiden vahinkojen varalta (ajoneuvosi vauriot, ajoneuvosi tai sen sisältämien tavaroiden varastaminen, ilkivalta ja oikeusapu).

Lisä- tai kaskovakuutuksesta ei ole EU:n laajuisia sääntöjä. Tarkista ehdot vakuutusyhtiöstäsi ennen kuin matkustat ulkomaille. Vakuutusyhtiöt voivat soveltaa eri maissa eri sääntöjä. Vakuutuksesi voi olla rajoitettu ajallisesti (esim. kuukausi ulkomailla) tai alueellisesti (esim. 150 km säteellä kotimaasi rajasta) tai maa- ja riskikohtaisesti (esim. varkaudet tietyissä maissa).

Liikennevakuutus oleskelumaassa

Sinun on rekisteröitävä ajoneuvosi siinä maassa, jossa asut vakituisesti. Sitä ei tarvitse rekisteröidä ulkomailla, jos voit todistaa, että oleskelet siellä vain tilapäisesti (esim. opiskelijana).

Kun rekisteröit ajoneuvon, sinun on esitettävä todistus siitä, että ajoneuvolle on otettu liikennevakuutus.

Rekisteröintiviranomaisten pitäisi hyväksyä vakuutusyhtiöstä otettu liikennevakuutus, jos

Tärkeää

Jos olet muuttamassa toiseen EU-maahan ja sinun on rekisteröitävä autosi uudelleen, kannattaa tarkistaa vakuutusyhtiöstä, onko nykyinen liikennevakuutuksesi voimassa myös siinä maassa, johon aiot muuttaa.

Periaatteessa voit vakuuttaa autosi myös muussa EU-maassa kuin asuinmaassasi. Varmista asia kuitenkin vakuutusyhtiöltäsi.

Esimerkkitapaus

Onko kotimaasta ottamani vakuutus voimassa ulkomailla?

Slovenialainen Lazlo muuttaa Irlantiin ja tuo mukanaan auton, jolla on slovenialainen liikennevakuutus.

Irlannissa Lazlon on rekisteröitävä autonsa ja otettava selvää viranomaisilta, onko hänellä lupa käyttää autoa, jonka liikennevakuutus on Sloveniasta. Jos ei, Lazlon on hankittava uusi liikennevakuutus Irlannista.

Lisätietoa vakuutuksia koskevista kansallisista säännöistä:

Valitse maa

Euroopan komissio ei vastaa ulkoisten verkkosivujen sisällöstä.

Uusi liikennevakuutus ulkomailla

Jos nykyinen liikennevakuutuksesi ei ole voimassa siinä maassa, johon aiot muuttaa, tai se raukeaa uudelleenrekisteröinnin vuoksi, voit tarkistaa vihreän kortin järjestelmän kansallisesta tietokeskuksesta, mitkä vakuutusyhtiöt tarjoavat liikennevakuutuksia kyseisessä maassa.

Vakuutusmaksut ja bonusjärjestelmä

Ajoneuvojen vakuutusmaksut vaihtelevat EU:ssa. Tämä johtuu erilaisista kansallisista sopimusoikeussäännöistä, riskinarviointi- ja korvausjärjestelmistä tai monimutkaisesta ja kalliista kansainvälisestä korvausvaatimusten käsittelystä.

Joissakin maissa onnettomuushistoria vaikuttaa vakuutusmaksuihin (bonusjärjestelmät). Jos sinulle ei vuoden mittaan satu liikennevahinkoja, voit saada alennusta seuraavasta laskustasi. Vastaavasti liikennevahingon sattuessa seuraava laskusi voi olla korkeampi.

Voit pyytää vakuutusyhtiöltäsi milloin tahansa todistuksen vahingottomista vakuutuskausista ja esitetyistä korvausvaatimuksista viideltä viimeksi kuluneelta vuodelta (ns. bonustodistus). Vakuutusyhtiön on annettava todistus viidentoista päivän kuluessa.

Jos sinun on hankittava uusi liikennevakuutus toisessa EU-maassa, uuden vakuutusyhtiön ei tarvitse ottaa huomioon aikaisempia vahingottomia vakuutuskausia eikä niihin mahdollisesti perustuvia alennuksia vakuutusmaksuista.

Tärkeää

Jotkin vakuutusyhtiöt ovat yleensä valmiita ottamaan vahinkohistorian huomioon, joten vakuutusyhtiöiden tarjouksia kannattaa vertailla.

Esimerkkitapaus

Olen ajanut monta vahingotonta vuotta kotimaassani. Miksi ulkomainen vakuutusyhtiö perii minulta nyt korkeamman vakuutusmaksun?

Italialainen Rosa muutti hiljattain Ranskaan. Hänellä on takanaan 10 vahingotonta vuotta, minkä ansiosta hänen Italiassa maksamansa liikennevakuutusmaksut olivat suhteellisen alhaisia.

Useat ranskalaiset vakuutusyhtiöt eivät halunneet ottaa huomioon Rosan vahingottomia Italian ajovuosia. Rosa ei kuitenkaan lannistunut, vaan löysi lopulta vakuutusyhtiön, joka huomioi hänen vahinkohistoriansa ja tarjosi edullisen vakuutussopimuksen.

Usein kysyttyä

EU-lainsäädäntö

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: