Yrittäjänä EU:ssa
Tarkistettu viimeksi: 24/06/2022

Oikeus tarjota palveluja pysyvästi toisessa EU-maassa

Jos haluat asettua pidemmäksi aikaa toiseen EU-maahan ja harjoittaa säänneltyä ammattiasi, sinun on haettava kohdemaasta ammattipätevyyden tunnustamista.

Tärkeää

Jos ammattisi on lääkäri, yleissairaanhoidosta vastaava sairaanhoitaja, kätilö, hammaslääkäri, eläinlääkäri, proviisori tai arkkitehti, ammattipätevyys tunnustetaan automaattisesti .

Hakemuksen sisältö

Ammattipätevyyden tunnustamista koskevaan hakemukseen on liitettävä seuraavat asiakirjat:

Hakemuksen käsittely

Kun olet toimittanut hakemuksen liiteasiakirjoineen, viranomaiset

Jos viranomaiset katsovat, että lähtömaan ja kohdemaan pätevyysvaatimukset eroavat toisistaan olennaisesti, sinua voidaan vaatia suorittamaan kelpoisuuskoe tai ammatillinen harjoittelu. Tällöin lopullinen päätös ammatinharjoittamisoikeudesta tehdään vasta, kun nämä lisävaatimukset on täytetty.

Tärkeää

Tällaisissa tapauksissa sinun pitäisi voida valita kelpoisuuskokeen ja valvotun harjoittelun (ns. sopeutumisaika) väliltä. Joidenkin ammattien osalta viranomaiset voivat kuitenkin edellyttää nimenomaisesti joko kelpoisuuskokeen tai harjoittelun suorittamista.

Jos viranomaiset eivät tee päätöstä 4 kuukaudessa, voit ottaa yhteyttä EU:n neuvontapalveluunLinkki johtaa toiselle sivustolle tai ammattipätevyysasioita hoitavaan kansalliseen yhteyspisteeseen. Jos ne eivät voi auttaa, voit viedä asian kansalliseen tuomioistuimeen.

Usein kysyttyä

Lisätietoja säännöistä eri EU-maissa

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: