Yrittäjänä EU:ssa
Tarkistettu viimeksi: 04/08/2020

Oikeus tarjota palveluja pysyvästi toisessa EU-maassa

Brexitin vaikutukset

Tällä sivulla kuvattuja sääntöjä ja ehtoja sovelletaan edelleen Yhdistyneessä kuningaskunnassa oleskeleviin EU-kansalaisiin ja EU:ssa oleskeleviin Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisiin.

Ammattipätevyyden tunnustamista koskevat hakemukset, joilla haetaan oikeutta sijoittautua pysyvästi toiseen maahan, käsitellään EU:n lainsäädännön mukaisesti, jos ne toimitetaan viimeistään 31.12.2020. Tällaisten hakemusten perusteella annettavat ammattipätevyyden tunnustamispäätökset pysyvät voimassa 31.12.2020 jälkeen sekä Yhdistyneessä kuningaskunnassa että EU:ssa.

Oikeuksiin liittyvissä ongelmatilanteissa voit ottaa yhteyttä EU:n neuvontapalveluihin.

Jos haluat asettua pidemmäksi aikaa toiseen EU-maahan ja harjoittaa säänneltyä ammattiasi, sinun on haettava kohdemaasta ammattipätevyyden tunnustamista.

Jos ammattisi on lääkäri, yleissairaanhoidosta vastaava sairaanhoitaja, kätilö, hammaslääkäri, eläinlääkäri, proviisori tai arkkitehti, ammattipätevyys tunnustetaan automaattisestien.

Hakemuksen sisältö

Ammattipätevyyden tunnustamista koskevaan hakemukseen on liitettävä seuraavat asiakirjat:

Hakemuksen käsittely

Kun olet toimittanut hakemuksen liiteasiakirjoineen, viranomaiset

Jos viranomaiset katsovat, että lähtömaan ja kohdemaan pätevyysvaatimukset eroavat toisistaan olennaisesti, sinua voidaan vaatia suorittamaan kelpoisuuskoe tai ammatillinen harjoittelu. Tällöin lopullinen päätös ammatinharjoittamisoikeudesta tehdään vasta, kun nämä lisävaatimukset on täytetty.

Tällaisissa tapauksissa sinun pitäisi voida valita kelpoisuuskokeen ja valvotun harjoittelun (ns. sopeutumisaika) väliltä. Joidenkin ammattien osalta viranomaiset voivat kuitenkin edellyttää nimenomaisesti joko kelpoisuuskokeen tai harjoittelun suorittamista.

Jos viranomaiset eivät tee päätöstä 4 kuukaudessa, voit ottaa yhteyttä EU:n neuvontapalveluun tai ammattipätevyysasioita hoitavaan kansalliseen yhteyspisteeseenen. Jos ne eivät voi auttaa, voit viedä asian kansalliseen tuomioistuimeen.

Usein kysyttyä

EU-lainsäädäntö

Lisätietoja säännöistä eri EU-maissa

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: