Tarkistettu viimeksi: 17/08/2021

Tietokantojen suoja

Brexitin vaikutukset

Oikeudet

Jos luot tietokannan, johon voi päästä sähköisesti tai muulla tavoin, voit suojata sen

Jos tietokanta täyttää sekä tekijänoikeussuojan että sui generis -suojan vaatimukset, voit hakea kumpaakin.

Tietokannan suojaaminen tekijänoikeuksin

Jos tietokanta on omaperäinen henkinen luomus, voit suojata sen tekijänoikeudella, joka antaa yksinoikeuden (Teollis- ja tekijänoikeuden haltijalla on oikeus kieltää muita käyttämästä kyseisen oikeuden kohdetta.) tietokannan tai sen muunnelmien jäljentämiseen, muokkaamiseen ja levittämiseen. Tekijänoikeus suojaa tietokannan rakennetta muttei sen sisältöä.

Sui generis -suoja

Vaikka tietokannan rakenne ei olisikaan omaperäinen luomus, voit suojata sen sisällön sui generis -tietokantaoikeudella (Sui generis -oikeus tunnustaa investoinnin, joka on tehty tietokanta laatimalla, vaikka siihen ei kuulu tekijänoikeudella suojattua luovaa näkökohtaa.) .

Jotta voisit hyötyä sui generis -suojasta, sinun tai tietokannan valmistajan on oltava EU-kansalainen tai asuttava EU:ssa. Sui generis -suojan saamiseksi sinun on osoitettava, että olet tehnyt huomattavan taloudellisen, aineellisen ja/tai henkisen investoinnin tietokannan sisällön keräämiseksi, varmistamiseksi tai esittämiseksi.

Sui generis -tietokantaoikeus suojaa tietokannan sisältöä. Sinulla ja tietokannan valmistajalla on oikeus estää tietokannan koko sisällön tai sen merkittävän osan kopiointi ja/tai uudelleenkäyttö. Jos luomasi tietokanta täyttää sui generis -suojan vaatimukset, tietokanta suojataan automaattisesti 15 vuodeksi siitä, kun tietokanta saatiin valmiiksi tai se asetettiin yleisesti saataville.

Esimerkkitapaus

Karolinella ja Frederikillä on lakiasiaintoimisto Tanskassa. He haluavat luoda sähköisen tietokannan, johon kerätään oikeuskäytäntöasiakirjoja. Tätä varten heidän on tutustuttava erilaisiin ulkoisiin lähteisiin tietojen keräämiseksi. Tähän kuluu useita kuukausia. Tietokannan valmistuttua Karoline ja Frederik voivat hyödyntää sitä kaupallisesti ja hakea työnsä tuloksille sui generis -suojaa. Näin he voivat 15 vuoden ajan estää muita kopioimasta ja/tai käyttämästä uudelleen tietokannan koko sisältöä tai sen merkittävää osaa. Yhden oikeusasian asiakirja-aineiston tai oikeuskäytännön epäolennaisten osien kopiointi tai uudelleenkäyttö on kuitenkin sallittua.

Lisätietoa on Euroopan teollis- ja tekijänoikeuksien neuvontapalvelunen julkaisemassa tietokantojen suojaaen koskevassa tietokoosteessa.

Muita vastaavia aiheita

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi

Euroopan teollis- ja tekijänoikeuksien neuvontapalveluLinkki johtaa toiselle sivustolle

Maksutonta neuvontaa ja koulutusta teollis- ja tekijänoikeuksien hallinnoinnista EU:n osarahoittamia hankkeita ja kansainvälistä liiketoimintaa varten

Paikalliset yritystukipalvelut

Onko sinulla kysyttävää yritystoiminnasta yli maiden rajojen , esimerkiksi viennistä tai toiminnan laajentamisesta toiseen EU-maahan? Enterprise Europe Network -verkoston kautta voit saada maksutonta neuvontapalvelua.

Lisää neuvontapalveluja

Jaa tämä sivu: