Tarkistettu viimeksi : 04/04/2018

Säännellyt ammatit

Yhdistyneen kuningaskunnan ilmoitus unionista eroamisesta (SEU-sopimuksen 50 artikla): Lisää tietoa

Yhdistynyt kuningaskunta on edelleen EU:n täysivaltainen jäsen, ja jäsenyydestä johtuvia oikeuksia ja velvollisuuksia sovelletaan edelleen täysimääräisesti.

  • EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan yhteinen raportti 8.12.2017 – kysymyksiä ja vastauksiaen
  • Brexit-aiheisia EU:n julkaisuja
  • Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen brexit-tiedotteet ja –ohjeeten

Säännelläänkö ammattisi harjoittamista ulkomailla?

Tällä sivulla käsitellään ammattipätevyyden tunnustamista tilanteissa, joissa kansalainen haluaa työskennellä ulkomailla. Annetut tiedot eivät koske ulkomailla opiskelua. Lisätietoa korkeakoulututkintojen tunnustamisesta

Jos haluat tehdä työtä toisessa EU-maassa ja ammattiasi säännellään siellä, voit joutua anomaan ammattipätevyytesi (koulutus ja ammattikokemus) virallista tunnustamista, ennen kuin aloitat ammattisi harjoittamisen maassa.

Ammattisi on säännelty, jos sen harjoittaminen edellyttää tietyn tutkinnon suorittamista, tiettyjen tenttien läpäisemistä tai merkitsemistä viranomaisen tai ammatillisen elimen rekisteriin.

Säänneltyjen ammattien tietokannastaen voi tarkistaa, mitkä ammatit ovat säänneltyjä missäkin EU-maassa ja mikä viranomainen niiden harjoittamista valvoo.

Sinun on kuitenkin tiedettävä ammatin nimi kohdemaan kielellä. Jos esimerkiksi haluat työskennellä leipurina Saksassa, hae tietoa nimikkeellä "Bäcker".

Jos ammattisi harjoittamista säännellään kotimaassasi, voit ensin hakea tietoa oman kielesi ammattinimikkeellä löytääksesi ammatin englanninkielisen nimen tietokannasta. Tämän jälkeen voit hakea englanninkielisellä nimellä ne maat, joissa kyseisen ammatin harjoittamista säännellään. Jos haku ei tuota kohdemaata koskevia tuloksia, on mahdollista, että maassa ei säännellä kyseisen ammatin harjoittamista.

Jos omaa ammattiasi ei löydy tietokannasta, voit ottaa yhteyttä kohdemaan ammattipätevyysasioita hoitavaan kansalliseen yhteyspisteeseenen . Yhteyspisteestä saat tietoa siitä, mitä sääntöjä tapauksessasi sovelletaan.

Ammattisi harjoittamista ei säännellä kotimaassa mutta kohdemaassa säännellään

On mahdollista, että ammattiasi ja siihen vaadittavaa koulutusta säädellään toisessa EU-maassa, vaikka kotimaassasi näin ei olisikaan. Tällaisessa tilanteessa voit joutua todistamaan, että olet harjoittanut ammattia kotimaassasi vähintään yhden vuoden viimeksi kuluneen kymmenen vuoden aikana. Et voi harjoittaa ammattiasi edes tilapäisesti kohdemaassa, ennen kuin olet todistanut pätevyytesi.

Voit pyytää kohdemaan ammattipätevyysasioita hoitavasta kansallisesta yhteyspisteestäen neuvoja siitä, miten ammattipätevyyden tunnustamista haetaan ja mitä asiakirjoja tarvitaan.

Ammattisi harjoittamista säännellään kotimaassa mutta ei kohdemaassa

Jos ammattisi harjoittamista ei säännellä kohdemaassa, voit työskennellä siellä samoilla ehdoilla kuin kohdemaan omat kansalaiset.

Ammattisi voidaan kuitenkin katsoa osaksi toista, säänneltyä ammattia, vaikkei sitä sellaisenaan säänneltäisikään kohdemaassa. Tarkista aina kohdemaan viranomaisilta, säännelläänkö kyseisessä maassa ammattisi harjoittamista. Ammattipätevyyden tunnustamisjärjestelmän kansallisesta yhteyspisteestäen saa neuvoja tässäkin asiassa.

Esimerkkitapauksia

Vältä ongelmia – ota asioista selvää jo ennen ulkomaille muuttoa

Hollantilainen Dirk on kiinteistönvälittäjä, joka on muuttanut Itävaltaan. Kiinteistönvälittäjän ammatin harjoittamista ei säännellä Alankomaissa, joten Dirk ajatteli, että liiketoiminnan aloittaminen itsenäisenä välittäjänä Itävallassa olisi helppoa. Hän aikoi myydä Alpeilla sijaitsevia loma-asuntoja hollantilaisille ja belgialaisille. Kun Dirk rekisteröityi itsenäiseksi ammatinharjoittajaksi, hänelle kuitenkin kerrottiin, että hänen pitää todistaa pätevyytensä kiinteistönvälittäjänä. Tämän takia hän ei voinutkaan toteuttaa suunnitelmiaan niin nopeasti kuin oli ajatellut.

Suomalainen Risto on arkkitehti, joka suunnittelee muuttoa Italiaan. Ennen lähtöä Risto tarkistaa säänneltyjen ammattien tietokannastaen , mitä muodollisuuksia hänen on hoidettava ennen työnteon aloittamista Italiassa ja mihin viranomaisiin tai ammatillisiin elimiin hänen tulee ottaa siellä yhteyttä. Risto ottaa asioista selvää, ja voi siksi muuttaa maahan hyvin valmistautuneena.

Kannattaa selvittää, miten ammattipätevyyden tunnustamista haetaan, jotta voi harjoittaa säänneltyä ammattia toisessa EU-maassa.

Usein kysyttyä

EU-lainsäädäntö

Lisätietoja säännöistä eri EU-maissa

Tarvitsetko asiantuntija-apua?

Võtke ühendust spetsiaalse nõuandeteenistusega

Jaa tämä sivu: