Lähetetyt työntekijät
Yrityksen on noudatettava työntekijöiden lähettämistä koskevia EU-sääntöjä, jos
- se on tehnyt toisessa EU-maassa (Tässä tapauksessa EU:n 27 jäsenmaata) toimivan liikekumppanin kanssa sopimuksen työprojektista ja sen työntekijöiden on työskenneltävä tilapäisesti kyseisessä maassa työprojektin aikana.
- se lähettää työntekijöitä toisessa EU-maassa sijaitsevaan toimipisteeseen tai tytäryhtiöön.
Molemmissa tapauksissa työntekijän ja lähettävän yrityksen välillä on oltava työsuhde.
Työntekijöiden lähettämistä koskevia EU-sääntöjä sovelletaan myös silloin, kun tilapäistyövoimaa välittävä yritys palkkaa työntekijän toisesta EU-maasta työskentelemään maassa, johon yritys on rekisteröity tai jossa se harjoittaa toimintaansa. Tässä tapauksessa työntekijän on oltava työsuhteessa työvoiman vuokrausta tai tilapäistyövoiman välittämistä harjoittavaan yritykseen.
Kohdemaassa sovellettava työehdot
Työnantajan on taattava työntekijöilleen työkomennuksen ajan samat työolot ja työehdot, jotka ovat voimassa kohdemaassa joko lainsäädännön tai yleisesti sovellettavien työehtosopimusten perusteella. Näitä ovat muun muassa
- vähimmäislepoajat
- enimmäistyöaika
- palkallisten vuosilomien vähimmäiskesto
- kansallisessa lainsäädännössä tai yleisesti sovellettavissa työehtosopimuksissa määritelty palkka sekä kaikki sen pakolliset osat
- työterveys ja työturvallisuus
- raskaana oleviin naisiin ja äskettäin synnyttäneisiin naisiin sekä nuoriin työntekijöihin (alle 18-vuotiaat) sovellettavat suojatoimenpiteet
- miesten ja naisten yhdenvertainen kohtelu
- työntekijöiden majoitusolosuhteet kohdemaassa, jos työnantaja tarjoaa majoituksen
- matka-, ruokailu- ja majoituskustannusten kattamiseen tarkoitetut avustukset tai korvaukset tarvittaessa komennuksen aikana.
Jos työehdot ovat lähtömaassa paremmat kuin kohdemaassa, työnantajan tulee soveltaa näitä ehtoja työntekijöihinsä myös työkomennuksen aikana.
Muilla aloilla kuin rakennusalalla ei ole pakko noudattaa palkka- ja vuosilomasääntöjä, jos
- tiettyjen tuotteiden ensimmäinen kokoonpano- ja/tai asennustyö on olennainen osa toisessa maassa toimivan kumppanin kanssa tehtyä sopimusta ja näihin tehtäviin erikoistuneiden lähettävän yrityksen työntekijöiden on suoritettava nämä työt ja
- työntekijät ovat komennuksella toisessa maassa alle 8 päivää vuodessa.
Tärkeää
EU-maat voivat päättää työnantaja- ja työntekijäpuolta kuultuaan, että kohdemaassa voimassa olevia palkka- ja vuosilomasääntöjä ei sovelleta, jos koko työkomennus kestää alle kuukauden. Tämä poikkeus ei koske tilapäistyövoimaa tarjoavan yrityksen välityksellä työkomennukselle lähetettyjä työntekijöitä.
Lisätietoja: lähetettyjä työntekijöitä koskeva käytännön opas.
Pitkäkestoiset työkomennukset
Jos komennus toisessa EU-maassa kestää yli 12 kuukautta (tai yli 18 kuukautta, jos lähettävä yritys toimittaa kohdemaan viranomaisille perustellun ilmoituksen), työnantajan on taattava työntekijöilleen samat työolot ja keskeiset työehdot, jotka ovat voimassa kohdemaassa. Poikkeuksen muodostavat sopimusten purkamiseen ja lisäeläkkeisiin liittyvät ehdot.
Katso lisätietoa perustellun ilmoituksen lähettämisestä sen maan verkkosivustolta, jonne työntekijä lähetetään.
Lähetettyjä työntekijöitä koskevat sosiaaliturvasäännöt
Lähetetyt työntekijät tai itsenäiset ammatinharjoittajat, jotka työskentelevät tilapäisesti toisessa EU-maassa, voivat kuulua työkomennuksensa aikana edelleen lähtömaan sosiaaliturvajärjestelmään.
Työnantajan on ilmoitettava tästä etukäteen kohdemaan viranomaisille ja pyydettävä A1-lomaketta en (esitettävä asiakirja A1) sen maan sosiaaliturvalaitoksesta, jossa työntekijät on vakuutettu. A1-lomakkeella vahvistetaan, että lähetetty työntekijä kuuluu yrityksen kotimaan sosiaaliturvajärjestelmän piiriin, eikä hänen tarvitse maksaa sosiaaliturvamaksuja työkomennuksen kohdemaassa.
A1-lomaketta pyydettäessä on ilmoitettava ulkomaankomennuksen alkamis- ja päättymispäivät. Ilmoitettavan työkomennusjakson pituus voi olla enintään 24 kuukautta.
Jos työkomennus kestää pidempään kuin 24 kuukautta tai sitä täytyy pidentää, työnantaja voi
- pyytää A1-lomakkeen myöntäneeltä sosiaaliturvalaitokselta oikeutta pidentää työkomennusjaksoa – pidennys edellyttää sekä lähtömaan että kohdemaan viranomaisten hyväksyntää
- antaa työntekijän rekisteröityä kohdemaan sosiaaliturvajärjestelmään.
Kansalliset yhteyspisteet ja verkkosivustot
Kullakin EU-maalla on vähintään yksi yhteyspiste, josta saa tarkempaa tietoa työntekijöiden lähettämisestä ulkomaille työkomennukselle. Yhteyspisteet tekevät myös yhteistyötä ja vaihtavat tietoja keskenään, valvovat lähetettyihin työntekijöihin ulkomaankomennuksen aikana sovellettavia työehtoja ja -oloja ja tutkivat tapauksia, joissa sääntöjä on mahdollisesti rikottu.
Katso lisätietoa sen maan verkkosivustolta, jonne työntekijä lähetetään.
Valitse maa:
- Itävaltaatcsdeenhusksl
- Belgiabeenfrnl
- Bulgariabgen
- Kroatiacren
- Kyproscyel
- Tšekkiczcs
- Tanskadkda
- Viroeeenet
- Suomififi