Liikesalaisuudet

Jos yritykselläsi on sen liiketoimintaan liittyvää arvokasta teknistätai muuta tietoa, sen voi suojata liikesalaisuutena, jos seuraavat edellytykset täyttyvät:

  • tiedot eivät ole yleisesti tiedossa tai alan ammattilaisten tiedossa
  • tiedoilla on kaupallista arvoa
  • yritys on toteuttanut toimia pitääkseen tiedot salassa: tietoja esimerkiksi säilytetään turvallisesti ja niistä on tehty salassapitosopimuksia sellaisten henkilöiden kanssa, joilla on oikeus tutustua tietoihin tai joiden kanssa tietoja on jaettu.

Liikesalaisuuden piiriin kuuluvat tiedot

Liikesalaisuuksiin voi sisältyä paljon sellaista tietoa ja osaamista, joka ei ole suojattavissa tai jota ei voida suojata riittävästi patenttien avulla, kuten

  • varhaisen vaiheen keksinnöt
  • valmistusprosessit
  • toimittaja- ja asiakasluettelot.

Liikesalaisuuden suojaamat tiedot voivat olla strategisesti tärkeitä pitkällä aikavälillä, kuten valmistusreseptit tai tuotteen kemialliset ainesosat, tai lyhyellä aikavälillä, kuten markkinatutkimuksen tulokset, tuotenimi, uuden tuotteen hinta ja lanseerauspäivä tai tarjouskilpailussa tarjottu hinta.

Liikesalaisuuksien suojaaminen

Se, että yrityksellä on liikesalaisuus, ei tarkoita sitä, että sillä olisi yksinoikeus kyseisiin tietoihin. Jos jollekin toiselle yritykselle muodostuu samanlaista tietoaineistoa, se voi käyttää omia tietojaan vapaasti.

Toimijoita suojataan kuitenkin epärehelliseltä toiminnalta, esimerkiksi jos joku on päässyt tutustumaan salaista tietoa sisältäviin asiakirjoihin ilman lupaa, kopioinut niitä omaan käyttöönsä tai luovuttanut niitä ulkopuolisille. Toimijoita suojataan myös silloin, jos salassapitosopimusta on rikottu ja tietoja on luovutettu jollekin toiselle.

Jos on kysymys epärehellisestä toiminnasta, liikesalaisuuden haltijalla on oikeus vahingonkorvaukseen ja muihin oikeussuojakeinoihin. Tuomioistuin voi esimerkiksi kieltää liikesalaisuuden laittomasti hankkinutta, käyttänyttä tai ilmaissutta henkilöä käyttämästä kyseistä tietoa tai ilmaisemasta/luovuttamasta sitä edelleen.

Lisätietoa on Euroopan teollis- ja tekijänoikeuksien neuvontapalvelun en julkaisemalla liikesalaisuuden suojaa koskevalla sivustolla en .

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi

Teollis- ja tekijänoikeuksien neuvontapalvelu

EU:n teollis- ja tekijänoikeuksien tukipalvelu antaa tukea rajat ylittävää toimintaa harjoittaville pk-yrityksille ja tutkimustoiminnalle teknologiaa koskevien ja muiden teollis- ja tekijänoikeuksien ja henkisen omaisuuden hallinnoimiseksi, niitä koskevan tiedon levittämiseksi ja niiden arvostuksen lisäämiseksi EU:n tasolla.

Onko sinulla kysyttävää yritystoiminnasta yli maiden rajojen, esimerkiksi viennistä tai toiminnan laajentamisesta toiseen EU-maahan? Enterprise Europe Network -verkoston kautta voit saada maksutonta neuvontapalvelua.

Voit hakea neuvontapalveluja myös tukipalveluhaku avulla.

Tarkistettu viimeksi: 26/01/2024
Jaa tämä sivu