Tarkistettu viimeksi: 14/12/2022

Autonvuokraus

Autonvuokraukseen ei ole olemassa tiettyjä EU:n sääntöjä, mutta autonvuokraukseen toisessa EU-maassa sovelletaan kuitenkin peruskuluttajanoikeuksia. Näihin oikeuksiin sisältyy

Autoa vuokratessa on hyvä erottaa toisistaan autovuokraamot ja välittäjät. Välittäjät eivät itse tarjoa autoja vuokralle vaan vuokraavat auton autovuokraamolta sinun nimiisi. Riitatapauksessa autovuokraamo vastaa sopimuksen täytäntöönpanosta, ellei sopimuksessa muuta mainita.

Rajallinen peruutusoikeus

Jos olet varannut auton verkosta, puhelimitse tai sähköpostitse EU:n alueella, sinulla ei automaattisesti ole oikeutta perua varaustasi ja vaatia rahojen palauttamista. Autovuokraamon sopimusehdoissa varauksen peruminen saatetaan kuitenkin sallia.

Tärkeää

Autoa vuokratessa sinulla ei ole EU:n säädösten takaamaa 14 päivän harkinta-aikaa.

Syrjimättömyyden periaate

Autovuokraamot voivat asettaa haluamansa hinnat ja ehdot eri EU-maissa niille aiheutuvien kustannusten ja muiden tekijöiden perusteella. EU:n säädöksissä kuitenkin kielletään kansalaisuuteen tai asuinmaahan perustuva syrjintä autonvuokrauksen yhteydessä riippumatta siitä, tehdäänkö varaus verkossa vai autovuokraamossa.

Esimerkkitapaus

Saksalainen Stefanie haluaa vuokrata auton Irlannissa. Autovuokraamon verkkosivuilla ilmoitettu hinta on 70 euroa.

Kun Stefanie kertoo asuinmaansa, hinta kohoaa 140 euroon. Syyksi annetaan se, että Stefanie ei asu Irlannissa.

Stefanien mielestä tämä on epäoikeudenmukaista, ja hän ottaa yhteyttä Euroopan kuluttajakeskukseenLinkki johtaa toiselle sivustolle. Kuluttajakeskus saa autovuokraamon noudattamaan EU:n säädösten mukaista käytäntöä.

Autonvuokraajan muistilista

Varmista, että ymmärrät autonvuokrauksen ehdot ennen sopimuksen allekirjoittamista. Ota selvää ainakin seuraavista asioista:

Vakuutus

Kaikkien vuokra-autojen on kuuluttava kolmannen osapuolen vahingot kattavan vastuuvakuutuksen piiriin. Tämän vakuutuksen olisi kuuluttava vuokrahintaan.

Voit ottaa myös vapaaehtoisen vakuutuksen, joka kattaa muut vahingot, kuten kuljettajalle aiheutuneet henkilövahingot, ajoneuvolle aiheutuneet vahingot, ajoneuvon ja ajoneuvossa olevan omaisuuden varkaudet ja ilkivallan, sekä oikeusavun.

Ota selvää, mitä vahinkoja vakuutussopimuksesi korvaa. Nämä asiat mainitaan yleensä vuokrasopimuksen ehdoissa.

Vuokratun auton käyttö toisessa maassa

Jos aiot käyttää vuokra-autoasi useissa eri maissa, sinun on ilmoitettava siitä autovuokraamolle vuokrauksen yhteydessä. Edellyttäen, että autovuokraamo sallii auton käytön myös jossakin toisessa maassa, se voi varmistaa, että sinulla on tarvittavat asiakirjat ja vakuutus, joka kattaa myös avun ongelmatilanteissa.

Jos asut EU:n alueella ja vuokraat auton jossakin EU:n ulkopuolisessa maassa, kuten Sveitsissä, mutta aiot ajaa autolla myös EU:ssa, vuokraukseen sovelletaan erityissääntöjä.

Jos esimerkiksi vuokraat auton Sveitsissä ja ajat sieltä Ranskaan, Saksaan, Itävaltaan tai Italiaan, sinun on ilmoitettava asiasta vuokraamolle etukäteen. Jotta EU:ssa ajaminen olisi tällaisessa tapauksessa EU:n tullisäännösten mukaista, auton on oltava rekisteröity EU:hun. Useimmat sveitsiläiset autovuokraamot vuokraavat EU-maiden asukkaille EU:hun rekisteröityjä vuokra-autoja, mutta autoa vuokraavan on kuitenkin syytä varmistaa tällaisen auton saatavuus vuokraamolta etukäteen.

Vuokraamon on lisäksi varmistettava, että auto on kohdemaan tulli- ja tieliikennelainsäädännön mukainen. Esimerkiksi talvirenkaat ovat monissa maissa pakollisia tiettyjen kuukausien aikana.

Tarkista liikenneturvallisuustiedot, jos aiot ajaa toisessa EU-maassa.

Ajokortin voimassaolo

Jos aiot vuokrata auton toisessa EU-maassa ja ajaa siellä, sinun on varmistettava myös, että ajokorttisi on voimassa kyseisessä maassa.

Usein kysyttyä

EU-lainsäädäntö

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: