Senast kontrollerat: 14/12/2022

Hyra bil

Det finns inga särskilda EU-regler för att hyra bil, utan du omfattas av dina vanliga konsumenträttigheter när du hyr bil i ett annat EU-land. Du har rätt till

När du ska boka en bil är det viktigt att skilja på biluthyrningsföretag och mellanhänder eller förmedlare. Mellanhänderna har inga egna bilar, utan hyr en bil från biluthyrningsföretaget i ditt namn. Vid en tvist är det biluthyrningsföretaget som ansvarar för att avtalet genomförs, såvida inte avtalet anger något annat.

Begränsad rätt att häva avtal

Om du har bokat en bil på nätet eller per telefon eller mejl i EU har du inte automatiskt rätt att ångra köpet och få pengarna tillbaka, såvida inte biluthyrningsföretagets egna villkor medger det.

Varning

EU:s regler om 14 dagars ångerrätt gäller inte biluthyrning.

Principen om icke-diskriminering

Biluthyrningsföretagen har rätt att bestämma sina priser och villkor i EU-länderna beroende på kostnadsläget och andra faktorer. Men när du hyr bil – på nätet eller direkt i företagets lokaler – får du enligt EU-reglerna inte diskrimineras på grund av din nationalitet eller var du bor.

Exempel från verkligheten

Stefanie bor i Tyskland och ville hyra bil på Irland. Enligt biluthyrningens webbplats skulle det kosta 70 euro.

Men när Stefanie berättade var hon bodde steg priset till över 140 euro. Orsaken var att hon inte bodde på Irland.

Stefanie tyckte att det var orättvist och kontaktade därför det europeiska konsumentcentrumLänk öppnas på ny sida, som fick biluthyrningsföretaget att ändra sin policy i linje med EU:s regler.

Se upp innan du bokar!

Se till att du förstår villkoren innan du hyr bil. Det här är det viktigaste att kolla upp:

Försäkringsskydd

Alla hyrbilar måste omfattas av en trafikförsäkring, som gäller i alla EU-länder. Försäkringen ska ingå i priset.

Du kan också teckna en frivillig försäkring som täcker andra risker, t.ex. personskador, skador på bilen, stöld, vandalism och rättshjälp.

Se till att du vet vilka skador din försäkring täcker. Det ska framgå av avtalsvillkoren.

Använda hyrbilen i ett annat land

Om du tänker använda hyrbilen i flera länder måste du informera biluthyrningsföretaget när du bokar bilen. De kan i så fall se till att du har rätt fordonshandlingar, försäkring och assistans.

Om du bor i EU och hyr bil i ett land utanför EU, till exempel Schweiz, gäller särskilda regler när du kör i EU-länderna.

Om du tänker använda hyrbilen både i och utanför EU – till exempel för att köra från Schweiz till Frankrike, Tyskland, Österrike eller Italien – måste du meddela biluthyrningsföretaget i förväg. Då kan du få hyra en EU-registrerad bil som uppfyller EU:s tullagstiftning. De flesta biluthyrningsföretag i Schweiz har bilar med EU-registreringsskyltar som följer EU:s tullregler, men du bör alltid kontrollera med företaget i förväg.

Biluthyrningsföretaget måste också försäkra sig om att bilen uppfyller tull- och trafikreglerna i det land du ska till. I många länder är det till exempel obligatoriskt med vinterdäck vissa månader av året.

Ta reda på trafikreglerna när du ska köra i ett annat EU-land.

Gäller mitt körkort utomlands?

Om du tänker hyra en bil (som du själv ska köra) i ett annat EU-land måste du också kontrollera att ditt körkort gäller där.

Vanliga frågor

EU-lagstiftning

Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?

Kontakta våra hjälp- och rådgivningstjänster

Dela denna sida: