Leveranser vid e-handel

Leveransalternativ

Vilken leveranslösning som är bäst för dig beror på hur stort ditt företag är, vad du säljer för produkter, om du bara är verksam inom landet eller också utomlands, hur din affärsmodell ser ut och vilka behov och preferenser dina kunder har.

Du bör också känna till ländernas och EU:s bestämmelser om dina kunders rättigheter och reglerna för de produktkategorier som du vill leverera till andra EU-länder.

Konsumenter som shoppar på nätet är vana vid att kunna välja mellan olika leveransalternativ. Följande faktorer är viktiga:

  • Leveransställe t.ex. hemmet, arbetsplatsen eller annan valfri adress. Andra alternativ kan vara leverans till affär i närheten eller paketutlämningsställen som har öppet längre.
  • Leveranstid t.ex. standardleverans (2–3 dagar för inrikes leverans) och expresstjänster mot extra avgift. Expressleveranserna kan vara tidsbestämda, t.ex. nästa dag eller på en lördag.
  • Leveranskostnaden som antingen kan betalas av kunden eller ingå i det angivna varupriset, om du kan förhandla dig till en rabatt med den paketleverantör som du har valt. Standardpriserna för paket inom EU kan hjälpa dig att välja alternativ.
  • Alternativ för returer som bör vara användarvänliga och enkla för kunden, t.ex. hämtning direkt hos kunden, returetikett, förutbestämt inlämningsställe eller retur direkt i din fysiska butik.

Varning

 Tänk på att kundernas önskemål i fråga om leveransalternativ och leveranstider kan variera i olika länder.  Kontakta e-handelsföreningen en i ditt land eller destinationslandet för att ta reda på lokal praxis.

 Du kan ge dina kunder olika leveransalternativ att välja mellan. Du bör uppge den exakta kostnaden för varje alternativ. Glöm inte att tydligt ange om leveranskostnaden ingår i dina priser.

 Se till att informera dina kunder om leveransvillkoren innan beställningen görs (inklusive villkor och kostnader för returer). Du står själv för returkostnaden om du inte upplyser dina kunder om returvillkoren ordentligt.

Välj lämplig paketleverantör för dina behov beroende på paketens vikt, storlek, antal och destination:

  • Nationella postoperatörer en som erbjuder utlandstjänster genom att samarbeta med postoperatörer i destinationslandet eller via egna dotterbolag.
  • Internationella speditionsföretag som levererar till hela världen. De erbjuder vanligtvis tidsbestämda leveranser, t.ex. express- (24–28 timmar) eller standardleverans (4–5 dagar).
  • Budfirmor som kan vara bra för brådskande och säkra leveranser och som vanligtvis låter dig spåra paketen och garanterar leverans av lätta paket (under 10 kg) vid ett bestämt klockslag, ofta samma dag eller nästa dag (utlandsleveranser). En del budfirmor arbetar bara lokalt.

Specialleverantörer kan erbjuda dig bättre priser, fler tjänster, högre kvalitet och större tillförlitlighet:

  • Paketmäklare kan erbjuda lägre priser genom att köpa leveranstider i stor mängd av flera nationella postoperatörer, speditionsfirmor eller budfirmor och sedan sälja dem igen.
  • Samlastare förbereder och samlar in paket och försändelser (produkter under 2 kg i brevstorlek). Genom att samla ihop stora volymer från många små avsändare kan samlastarna förhandla sig till bättre priser hos leverantörerna.
  • Distributionscentraler erbjuder helhetslösningar med lagring, lastning, paketering, kundservice och returhantering.
  • Programvaruleverantörer hjälper till med e-logistik och e-expediering och förbättrar på så sätt tjänsternas effektivitet och kvalitet. De har lösningar för elektroniskt dokumentutbyte, spårning, etikettering, samverkan mellan flera leverantörer, individanpassade leveranser och push-notiser till mottagaren.

Läs mer om pakettjänster i EU, bl.a. om ett verktyg som hjälper dig att hitta lämpliga tjänster och priser för dina utlandsförsändelser.

Annan leveransservice

Du måste erbjuda en leveranstid på högst 30 dagar efter köpet om du inte anger något annat. Du ansvarar för förseningar och transportskador. Läs mer om vad dina kunder kan förvänta sig.

Regler för leveranser

Beroende på vilken typ av varor eller tjänster du säljer måste du följa olika EU-regler:

  • Om du säljer elektronik måste du ge kunderna möjlighet att lämna in avfall som utgörs av eller innehåller elektrisk och elektronisk utrustning (WEEE).  Läs mer om WEEE.
  • För livsmedel gäller särskilda livsmedelssäkerhetskrav och du måste lämna obligatorisk livsmedelsinformation till konsumenterna.
  • Även produkter som inte är livsmedel omfattas av EU:s och ländernas märkningskrav (t.ex. CE-märkning av leksaker och elektronik, energimärkning och märkning av skor, textilier, tvättmedel och kosmetiska produkter).  Läs mer om etikettering och märkning

Leveransskyldigheter gentemot dina kunder

Förutom leveranstiden ansvarar du också för gods som kommer bort eller skadas innan det når kunden.

Du har också direkt ansvar för klagomål från kunden, bl.a. när det gäller leveransen.

Klagomål på leveransen ska du normalt ta upp med den leverantör som du har tecknat avtal med (det spelar ingen roll hur många underleverantörer som är inblandade) för att hitta en tillfredsställande lösning för din kund.

Om din leverantör inte kan erbjuda kunden någon bra lösning rekommenderas mekanismer för tvistlösning utanför domstol eller andra europeiska rättsliga förfaranden.

Om du har anlitat en postoperatör som utför samhällsomfattande tjänster kan du också kontakta den relevanta nationella myndigheten för klagomål en som kan hjälpa dig vidare.

Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?

Kontakta våra hjälp- och rådgivningstjänster

Har du frågor om att göra affärer utomlands, till exempel exportera eller expandera i ett annat EU-land? Enterprise Europe Network kan ge dig gratis rådgivning.

Du kan också använda vårt hjälptjänstsökare för att hitta rätt hjälp- eller rådgivningstjänst.

Senast kontrollerat: 12/08/2022
Dela denna sida