Senast kontrollerat: 18/05/2021

Leveranser vid e-handel

Påverkas du av Storbritanniens utträde ur EU?

Leveransalternativ

Vilken leveranslösning som är bäst för dig beror på hur stort ditt företag är, vad du säljer för produkter, om du bara är verksam inom landet eller också utomlands, hur din affärsmodell ser ut och vilka behov och preferenser dina kunder har.

Du bör också känna till ländernas och EU:s bestämmelser om dina kunders rättigheter och reglerna för de produktkategorier som du vill leverera till andra EU-länder.

Konsumenter som shoppar på nätet är vana vid att kunna välja mellan olika leveransalternativ. Följande faktorer är viktiga:

Varning

 Tänk på att kundernas önskemål i fråga om leveransalternativ och leveranstider kan variera i olika länder.  Kontakta e-handelsföreningenEnglish i ditt land eller destinationslandet för att ta reda på lokal praxis.

 Du kan ge dina kunder olika leveransalternativ att välja mellan. Du bör uppge den exakta kostnaden för varje alternativ. Glöm inte att tydligt ange om leveranskostnaden ingår i dina priser.

 Se till att informera dina kunder om leveransvillkoren innan beställningen görs (inklusive villkor och kostnader för returer). Du står själv för returkostnaden om du inte upplyser dina kunder om returvillkoren ordentligt.

Välj lämplig paketleverantör för dina behov beroende på paketens vikt, storlek, antal och destination:

Specialleverantörer kan erbjuda dig bättre priser, fler tjänster, högre kvalitet och större tillförlitlighet:

Läs mer om pakettjänster i EU, bl.a. om ett verktyg som hjälper dig att hitta lämpliga tjänster och priser för dina utlandsförsändelser.

Annan leveransservice

Du måste erbjuda en leveranstid på högst 30 dagar efter köpet om du inte anger något annat. Du ansvarar för förseningar och transportskador. Läs mer om vad dina kunder kan förvänta sig.

Regler för leveranser

Beroende på vilken typ av varor eller tjänster du säljer måste du följa olika EU-regler:

Leveransskyldigheter gentemot dina kunder

Förutom leveranstiden ansvarar du också för gods som kommer bort eller skadas innan det når kunden.

Du har också direkt ansvar för klagomål från kunden, bl.a. när det gäller leveransen.

Klagomål på leveransen ska du normalt ta upp med den leverantör som du har tecknat avtal med (det spelar ingen roll hur många underleverantörer som är inblandade) för att hitta en tillfredsställande lösning för din kund.

Om din leverantör inte kan erbjuda kunden någon bra lösning rekommenderas mekanismer för tvistlösning utanför domstol eller andra europeiska rättsliga förfaranden.

Om du har anlitat en postoperatör som utför samhällsomfattande tjänster kan du också kontakta den relevanta nationella myndigheten för klagomålen som kan hjälpa dig vidare.

Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?

Kontakta våra hjälp- och rådgivningstjänster

Få råd om EU-regler som gäller för ditt företag eller hjälp med att lösa problem med en myndighet

Lokalt företagsstöd

Har du frågor om att göra affärer utomlands , till exempel exportera eller expandera i ett annat EU-land? Enterprise Europe Network kan ge dig gratis rådgivning.

Fler rådgivningstjänster

Dela denna sida :