Senast kontrollerat: 01/06/2022

Försäljning på nätet via en extern plattform

För att komma igång med din försäljning på nätet kan du använda en extern plattform för din webbutik. Med extern plattform menas en programvara som utvecklats av ett fristående företag för dig eller din huvudsakliga webbplatsleverantör. En annan möjlighet är att lägga ut dina produkter på välkända marknadsplatser. Tänk på att du även i detta fall måste fullgöra de grundläggande skyldigheterna för webbplatser.

Externa e-handelsplattformar

En e-handelsplattform är en programvara eller en app som gör att ditt företag kan sälja varor och tjänster på nätet genom att hjälpa dig att sköta din webbplats och andra funktioner, t.ex. marknadsföring, försäljning och logistik. Här är några av de saker du bör tänka på om du väljer den här lösningen:

Marknadsplatser

Om du tycker att det blir för jobbigt med en extern plattform eller vill ha en extra försäljningskanal kan du använda en marknadsplats. Marknadsplatser är webbplatser för e-handel som för ihop säljare och köpare och bygger på samma principer som fysiska butiker. Alla transaktioner sköts av marknadsplatsens operatör och du kan använda marknadsplatsen för att nå kunder som är intresserade av dina varor eller tjänster. Några av marknadsplatsernas fördelar är 

Förordning om förbindelserna mellan plattformar och företag (P2B)

EU-kommissionen har infört nya regler för att öka öppenhet och rättvisa på onlineplattformar. I P2B-förordningen fastställs skyldigheter för tillhandahållare av onlinebaserade förmedlingstjänster och sökmotorer (bl.a. e-handel, sociala medier, onlinedistribution av appar och marknadsplatser för delningsekonomin) som fungerar som ingång för företag som vill nå marknader och konsumenter.

P2B-förordningen erbjuder lösningar på de problem som företag stöter på när de använder plattformar i sin verksamhet, t.ex.

Observationscentrumet för onlineplattformsekonomin en övervakar plattformsekonomins utveckling på nätet och P2B-förordningens genomförande.

EU-lagstiftning

Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?

Kontakta våra hjälp- och rådgivningstjänster

Har du frågor om att göra affärer utomlands, till exempel exportera eller expandera i ett annat EU-land? Enterprise Europe Network kan ge dig gratis rådgivning.

Du kan också använda vårt hjälptjänstsökare för att hitta rätt hjälp- eller rådgivningstjänst.

Dela denna sida