Arbetsmiljö

Som arbetsgivare måste du skydda dina anställdas säkerhet och hälsa i allt som gäller arbetet. Det innebär att du måste utvärdera, förebygga och skydda mot alla risker som dina anställda kan utsättas för och se till att alla har fått nödvändig information och utbildning om arbetsmiljöfrågor.

Ibland måste du vidta ytterligare åtgärder för att förhindra farliga situationer och ge utbildning i första hjälpen, brandbekämpning och utrymning.Du ska också utse minst ett utbildat skyddsombud som ser till att åtgärderna följs.

Riskbedömning

Det finns inga EU-regler som beskriver exakt hur riskbedömningarna ska gå till, men vissa länder kan ha egna regler om innehåll och utformning.

Följande moment ingår i en riskbedömning:

  • Samla in relevant information
  • Kartlägga möjliga faror
  • Bedöma riskerna med farorna, till exempel sannolikheten för följder och hur allvarliga de kan bli, och bestämma om risken kan tolereras
  • Planera åtgärder för att eliminera eller minska risken
  • Dokumentera riskbedömningen

När du gör en riskbedömning måste du vara uppmärksam på arbetstagare som kan vara särskilt utsatta och andra som kan vistas i lokalerna, t.ex. underleverantörer och besökare.

När du har kartlagt farorna och eventuella följder måste du utvärdera och prioritera riskerna. Du måste också ta reda på om du har några rättsliga skyldigheter. De kan vara beskrivna i specifikationerna för riskbedömningen eller vara kopplade till mer specifik utbildning för arbetstagare när det gäller en viss risk eller verksamhet.

Arbetsmiljöexperter

Om det inte finns någon på ditt företag som har rätt kompetens för att göra riskbedömningen eller vidta de förebyggande åtgärder och skyddsåtgärder som krävs, måste du be en arbetsmiljöexpert om hjälp.

Beroende på vilken typ av verksamhet du bedriver kan du också göra din riskbedömning med hjälp av ett gratis verktyg på nätet en .

Hur dokumenterar du riskerna?

När du har gjort riskbedömningen måste du dokumentera resultaten.

Det finns inga särskilda EU-krav, men det skriftliga dokumentet bör innehålla åtminstone

  • uppgifter om den som gjort undersökningen (namn och befattning)
  • kartlagda faror och risker
  • grupper av arbetstagare som utsätts för särskilda risker
  • nödvändiga skyddsåtgärder – när ni planerar att införa dem, vem som ska ansvara för dem och hur de ska följas upp
  • information om arbetstagarnas och deras företrädares medverkan i riskbedömningen.

Om du vill veta mer om dina skyldigheter i ett visst EU-land ska du läsa de nationella arbetsmiljöreglerna.

Se också

EU-lagstiftning

Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?

Kontakta våra hjälp- och rådgivningstjänster

Har du frågor om att göra affärer utomlands, till exempel exportera eller expandera i ett annat EU-land? Enterprise Europe Network kan ge dig gratis rådgivning.

Du kan också använda vårt hjälptjänstsökare för att hitta rätt hjälp- eller rådgivningstjänst.

Senast kontrollerat: 15/03/2024
Dela denna sida