Senast kontrollerat: 03/06/2022

Starta webbutik

Betalningar på nätet

Betalningen är en viktig del av onlineförsäljningen. Dina kunder kan betala med kredit- eller debetkort, banköverföringar, kontokort eller på annat sätt.

En bra betaltjänstleverantör erbjuder dig en säker betalningsinfrastruktur, ett och samma gränssnitt för de betalningsmetoder som du väljer och möjlighet att sälja till utlandet.

När du tar dig in på nya marknader är det viktigt att betalningsmetoderna godkänns lokalt. Du bör göra allt du kan för att inte diskriminera på grund av plats och erbjuda kunderna de betalningsalternativ som de är vana vid.

Välj rätt betalningsmetoder för ditt företag

De viktigaste faktorerna är

Se till att dina betalningsmetoder är enkla, intuitiva och snabba. Onlinebetalkonton, kontokort, banköverföringar på nätet, banköverföringar i realtid via internetbank och elektroniska värdekuponger är alternativa betalningsmöjligheter.

Det finns flera fördelar med att erbjuda alternativa betalningssätt:

Välj din betaltjänstleverantör

Det finns framför allt tre betaltjänster som du kan välja mellan. Vad du väljer beror på vad du har för kunder, vad du säljer och var du är verksam:

Använd dig av en enda betaltjänstleverantör

Betaltjänstleverantören sköter informationsflödet (t.ex. om transaktionen) och fungerar som inkörsport till en eller flera betalningsmetoder där de fungerar som mellanhand.

Om du vill sälja utomlands behöver du en betaltjänstleverantör som ger dig tillgång till betalningsmetoder i andra länder och som stöder de valutor som du accepterar.

Om du har ett litet företag är det bäst att nöja sig med en enda betaltjänstleverantör för verksamhet i olika länder med olika preferenser. Betaltjänstleverantörerna är väl insatta i de nationella marknaderna och känner väl till de flesta av Europas traditionella och alternativa betalningssystem på nätet.

För betaltjänstleverantörerna gäller särskilda regler. De måste vara registrerade i sitt etableringsland och hos Europeiska bankmyndigheten (EBA). I de nationella registren en kan du kontrollera om din betaltjänstleverantör är godkänd.

Värdbaserad eller integrerad?

Liksom för webbplatser kan du välja om webbutikens betalningsinfrastruktur ska finnas på en sida där betaltjänstleverantören står som värd eller om den ska vara integrerad i din egen webbplats:

Genom att använda en betaltjänstleverantör kan du också vara säker på att det har vidtagits säkerhetsåtgärder för att sörja för säkra betalningar, t.ex. stark kundautentisering och åtgärder för att förhindra betalningsbedrägerier.

Alla betaltjänstleverantörer tar betalt per transaktion. Det kan röra sig om ett fast belopp per transaktion eller en procentandel av transaktionsbeloppet. Du får inte ta ut en transaktionsavgift från din kund utan att tydligt informera om detta i samband med betalningen. Du får inte heller ta ut en högre avgift än du själv betalar.

Respektera dina kunders rättigheter

Genom att komma överens om betalningen ingår du och kunden ett avtal. Se till att fullgöra följande skyldigheter under hela försäljningsprocessen:

Varning

Om du använder en betaltjänstleverantör och det förekommer icke auktoriserade betalningstransaktioner och fakturerings- eller handläggningsfel, då är betaltjänstleverantören skyldig att omgående ersätta kunden för den obehöriga transaktionen.

När kunden har bekräftat betalningen, bör du skicka ett e-postmeddelande för att bekräfta transaktionen. Beroende på typ av en kan du behöva tillhandahålla olika typer av upplysningar.

Läs mer om kundernas rättigheter på vår sida om kunder.

Skatter och moms

Onlineförsäljning betyder också att du måste fullgöra dina skyldigheter när det gäller skatter och moms (mervärdesskatt). Olika regler gäller beroende på vem du säljer till, vad du säljer och var. Se till att följa reglerna i det land där momsen ska betalas och att du tillämpar rätt skattesats (vanlig eller reducerad skattesats eller nollskattesats).

Du bör också kontrollera om du ska betala punktskatter. Läs mer om skattskyldigheter i samband med e-handel.

EU-lagstiftning

Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?

Kontakta våra hjälp- och rådgivningstjänster

Har du frågor om att göra affärer utomlands, till exempel exportera eller expandera i ett annat EU-land? Enterprise Europe Network kan ge dig gratis rådgivning.

Du kan också använda vårt hjälptjänstsökare för att hitta rätt hjälp- eller rådgivningstjänst.

Dela denna sida