Senast kontrollerat: 24/01/2019

Arbetstillstånd

Storbritanniens beslut att aktivera artikel 50 i EU-fördraget: Mer information

Storbritannien är fortfarande fullvärdig EU-medlem och alla rättigheter och skyldigheter som följer av medlemskapet fortsätter att gälla.

Som EU-medborgare behöver du normalt inget arbetstillstånd för att jobba i ett annat EU-land.

Arbetstillstånd krävs aldrig för egenföretagare i EU.

Däremot kan vissa EU-medborgare fortfarande behöva arbetstillstånd för att jobba som anställda i en del EU-länder.

Detta gäller bara:

  • kroatiska medborgare i vissa EU-länder
  • vissa EU-medborgare i Kroatien.

Liechtenstein har kvoter för hur många som får bo och arbeta där. Kvoterna gäller för alla medborgare från EU, Norge och Island.

Kroatiska medborgare

Du kan ha begränsad rätt att arbeta som anställd i ett annat EU-land till och med den 30 juni 2020.De flesta EU-länder har slopat sina begränsningar, men du kan fortfarande behöva arbetstillstånd för att arbeta i Österrike de.

Arbeta i Kroatien

Din rätt att arbeta som anställd i Kroatien kan vara begränsad under en övergångsperiod. Du kan behöva arbetstillstånd om du kommer från Österrike.

Arbeta i Schweiz

De flesta EU-medborgare behöver inget arbetstillstånd för att jobba i Schweiz, men kravet på tillstånd gäller fortfarande kroatiska medborgare. Dessutom har bulgariska och rumänska medborgare begränsad tillgång till arbetsmarknaden. Läs mer om att jobba i Schweiz som EU-medborgarefrdeiten.

Enligt avtalet mellan EU och Schweiz om fri rörlighet för personer har schweiziska medborgare rätt att bo och arbeta i EU.

Läs mer

Innan du söker jobb i ett land som fortfarande har restriktioner bör du ta reda på vad som gäller.

Vänd dig till arbetsförmedlingen i landet som du vill åka till eller en europeisk arbetsrådgivare.

Exempel från verkligheten

Se till att få arbetstillstånd innan du flyttar utomlands

Marko från Kroatien tackar ja till ett jobberbjudande i Wien och flyttar genast till Österrike. Men han får inget arbetstillstånd och måste återvända till Kroatien.

Om du kommer från Kroatien är det viktigt att ta reda på om du måste söka arbetstillstånd innan du flyttar till ett nytt land och ett nytt jobb. Om du måste söka tillstånd, tänk på att du kan få avslag på din ansökan.

Utstationerade arbetstagare

Det finns inga restriktioner för utstationerade arbetstagare – med ett undantag: Österrike tillämpar tillfälliga restriktioner för utstationerade kroatiska anställda från företag inom vissa sektorer, men inte för egenföretagare.

Vanliga frågor

EU-lagstiftning

Behöver du veta mer om reglerna i ett visst land?

Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?

Kontakta våra hjälp- och rådgivningstjänster

Dela denna sida: