Senast kontrollerat: 19/12/2022

Ta körkort i EU

För att ta körkort i ett EU-land en måste du

Bostadsland

Du kan bara ta körkort i det land där du är folkbokförd, dvs. där du vanligtvis eller regelbundet är bosatt. Det är i regel det land där du bor i minst 185 dagar varje kalenderår på grund av personlig eller yrkesmässig anknytning.

Om du har personlig eller yrkesmässig anknytning till två eller fler EU-länder är ditt permanenta bostadsland det land som du har personlig anknytning till (om du återvänder dit regelbundet). Du behöver inte uppfylla det sista kravet om du bor i ett EU-land för att utföra en uppgift under en begränsad period.

Din permanenta bostadsort ändras inte om du flyttar till ett annat EU-land för att studera på universitet eller högskola. Men du kan ändå ta körkort i det nya landet om du kan visa att du har studerat där i minst sex månader.

Åldersgränser

Nedan ser du hur gammal du måste vara för att få köra olika typer av fordon. I vissa EU-länder är åldersgränsen högre eller lägre. Det kan också finnas extra krav. Det finns ingen övre åldersgräns för körkort. Du får behålla kortet så länge som din läkare anser att du är tillräckligt frisk för att köra.

Körkortsålder Fordonstyp
16

Moped, behörighet AM

Lätt motorcykel, behörighet A1

Fyrhjuling, behörighet B1

18

Mellanstor motorcykel, behörighet A2

För att få ta A2-körkort måste du i allmänhet ha minst två års A1-behörighet. Annars kan du vänta tills du uppnått en viss ålder, vanligtvis 24 år.

Bil, behörighet B och BE

Mellanstort fordon, behörighet C1 och C1E

20

Tung motorcykel, behörighet A

För att få ta A-körkort måste du i allmänhet ha minst två års A2-behörighet. Annars kan du vänta tills du uppnått en viss ålder, vanligtvis 24 år.

21

Stort fordon, behörighet C och CE

Minibuss, behörighet D1 och D1E

24

Buss, behörighet D och DE

Medicinska krav

Innan du får körkort i ett EU-land kontrollerar myndigheterna att du är frisk nog att köra. Du kan också behöva gå på kontroll varje gång du förnyar ditt körkort eller när du har kommit upp i en viss ålder. Om du är lastbils- eller busschaufför måste du gå på kontroll vart femte år.

Förarutbildning och förarprov

Det finns inga EU-regler om förarutbildning, trafikskolor eller trafiklärare. EU har dock miniminormer för

Om du uppfyller alla krav får du ett EU-körkort i standardformat – ett plastkort i kreditkortsstorlek med ett foto och särskilda säkerhetsdetaljer. Kortet utfärdas i alla EU-länder sedan 2013.

Läs mer om de körkortsmodeller som utfärdades före 2013 en Länk öppnas på ny sida och fortfarande är giltiga, t.ex. hur de ser ut, säkerhetsdetaljerna, villkor och behörighet.

Information om olika länder

Läs om åldersregler, hälsokontroller och förarprov i det land där du bor:

Välj land

EU-kommissionen ansvarar inte för innehållet på externa webbplatser.

EU-lagstiftning

Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?

Kontakta våra hjälp- och rådgivningstjänster

Dela denna sida: