Senast kontrollerat: 09/03/2020

Garanti, reklamation och ångerrätt

Påverkas du av Storbritanniens utträde ur EU?

Om en vara som du köpt i EU inte ser ut eller fungerar som i beskrivningen, måste säljaren enligt EU-reglerna reparera eller byta ut varan eller ge dig rabatt eller alla pengar tillbaka.

Om du köper en vara eller tjänst på nätet eller utanför en fast affärslokal (från en dörrförsäljare, per telefon eller postorder) har du också rätt att ångra dig och avbeställa varan eller tjänsten inom fjorton dagar utan motivering.

Om du inte är säker på vilken situation du är i kan du här Se vilka rättigheter du har när du handlar i EU.

Läs mer:

Reklamationsrätt för defekta varor

Två års reklamationsrätt för alla varor

Du har alltid minst två års reklamationsrätt, oavsett om du handlar på nätet, i en butik eller på postorder.

Du kan också ha ett extra skydd enligt nationella regler.

Om en vara som du köpt i EU inte ser ut eller fungerar som i beskrivningen, måste säljaren reparera eller byta ut varan utan kostnad eller ge dig rabatt eller alla pengar tillbaka.

I regel kan du bara begära hel eller delvis ersättning om det inte går att reparera eller byta ut varan.

Om det bara rör sig om ett litet fel, som en repa på ett cd-fodral, är det inte säkert att du kan få pengarna tillbaka.

Säljarens garanti

Många affärer eller tillverkare erbjuder dig en särskild garanti som antingen ingår i priset eller som du får betala extra för.

Den extra garantin kan ge dig ett bättre skydd, men ersätter eller förkortar aldrig den tvååriga reklamationsrätt som du alltid har enligt EU-reglerna.

Om en affär säljer en ny produkt till dig billigare med motiveringen att det inte ingår någon garanti, betyder det bara att du inte har något extra skydd. Du har fortfarande två års reklamationsrätt om produkten visar sig vara felaktig eller inte stämmer med butikens beskrivning.

Exempel från verkligheten

Du har alltid minst två års reklamationsrätt

Carla köpte en hårfön och fick sex månaders garanti från butiken. Efter åtta månader gick den sönder, så hon gick tillbaka till butiken med den. Där fick hon höra att garantin hade gått ut och att hon inte hade rätt till ersättning.

Carla påpekade att hon hade två års reklamationsrätt enligt EU:s konsumentskyddsregler och att säljarens sexmånadersgaranti bara innebar ett extra skydd. Butiken gick med på att ge henne en ny hårfön.

Begagnade varor

Begagnade varor som du köper av en säljare omfattas också av den tvååriga reklamationsrätten, men inte varor som du köper av en privatperson.

I vissa EU-länder kan köparen och säljaren komma överens om en garantitid på mindre än två år, men den får inte vara kortare än ett år. Det bör tydligt framgå när du köper varan.

Reparation, byte eller pengarna tillbaka

Den tvååriga reklamationsrätten räknas från den dag du tar emot varan. Om varan går sönder inom två år måste säljaren alltid hitta en lösning. I en del EU-länder har du också rätt att begära kompensation från tillverkaren.

  • Om varan går sönder inom de sex första månaderna anses den ha varit defekt redan när du tog emot den om inte säljaren kan bevisa motsatsen. Därför har du rätt att få varan reparerad eller utbytt utan kostnad. Om det är för svårt eller dyrt kan du i stället få rabatt eller pengarna tillbaka.
  • Om varan går sönder efter sex månader ska säljaren fortfarande reparera eller byta ut den eller åtminstone ge dig rabatt eller pengarna tillbaka. Du kan dock behöva bevisa att varan var defekt redan när du tog emot den.

Det europeiska konsumentcentrumeten i ditt land kan hjälpa dig om du får problem med varor som du köpt i ett annat EU-land.

Läs mer om reklamationsrätt och garantier i det land där du köpte varan:

Välj land

* Myndigheterna har ännu inte lämnat några uppgifter

Rätten att ångra sig och skicka tillbaka en vara

Fjorton dagars ångerrätt

I EU har du rätt att ångra köp via internet, telefon, postorder eller från dörrförsäljare inom fjorton dagar och få alla pengar tillbaka. Du kan häva köpet av vilket skäl som helst. Det kan vara att du bara har ändrat dig.

Ångerperioden på fjorton dagar gäller dock inte

  • flyg-, tåg- eller konsertbiljetter, hotellbokningar, hyrbil eller catering för specifika datum
  • hemleverans av mat och dryck
  • varor som tillverkas på beställning eller som har en tydlig personlig prägel (t.ex. en skräddarsydd kostym)
  • förseglade dvd-skivor med musik, film eller dataprogram som du har öppnat
  • digitalt innehåll på nätet som du redan har börjat ladda ner eller spela upp om du vid köpet accepterade att du skulle förlora din ångerrätt när du började använda varan
  • varor som du köpt från en privatperson och inte från ett företag
  • brådskande reparationer och underhåll – om du t.ex. har kallat på en rörmokare för att reparera en läckande dusch, kan du inte ångra dig efter att ni har kommit överens om priset.

Tänk på att det finns fler undantag.

Ångerperioden går ut fjorton dagar efter den dag du fick hem varan eller, vid tjänsteavtal, fjorton dagar efter att avtalet ingicks. Men om perioden går ut på en helgdag har du ytterligare en arbetsdag på dig att ångra köpet.

Exempel från verkligheten

Tänk på att du inte kan ångra vissa typer av köp

Jane köpte en biljett på nätet till en U2-konsert i Irland. Dagen därpå insåg hon att hon inte skulle kunna gå på konserten och försökte avboka biljetten. Men nätförsäljaren vägrade att häva köpet och betala tillbaka pengarna eftersom ångerperioden på fjorton dagar inte gäller konsertbiljetter.

Om du köper en vara i en vanlig butik har du ingen laglig rätt att returnera varan (för utbyte eller återbetalning) om det inte är något fel på den. Men många butiker låter ändå kunderna lämna tillbaka eller byta ut varan under en viss tid mot uppvisande av kvittot. Kontrollera alltid butikens bytesrätt och returpolicy.

Ångra ett köp

Om du vill häva köpet måste du informera säljaren. Det räcker inte att bara returnera varorna. Säljaren är skyldig att ge dig en standardblankett för att meddela ditt beslut, men du behöver inte använda den. Du kan informera säljaren och returnera varan samtidigt genom att t.ex. bifoga ett skriftligt meddelande när du skickar tillbaka varan med post. Du kan också mejla eller fylla i blanketten på säljarens webbplats.

Du ska returnera varan senast 14 dagar efter att du har meddelat säljaren.

Vissa säljare kan stå för kostnaden för att skicka tillbaka varan. Men om det är du som ska betala ska säljaren informera dig om det, annars måste säljaren själv betala returkostnaden. Du ska bara betala de avgifter som du fått information om.

Om du köpt en skrymmande vara (t.ex. en vitvara eller möbel), ska säljaren ge dig åtminstone en uppskattning av vad det kostar att skicka tillbaka den. Skrymmande varor som du köpt utanför en butik (t.ex. via postorder eller av en dörrförsäljare) och fått direkt ska dock alltid hämtas av säljaren på hans eller hennes bekostnad.

Återbetalning

Säljaren måste betala tillbaka pengarna inom fjorton dagar efter att han eller hon fått ditt meddelande om att du häver köpet. Återbetalningen kan dock dröja tills säljaren har fått tillbaka varan eller bevis på att du har skickat tillbaka den.

Du ska också få tillbaka eventuella fraktkostnader som du fick betala vid köpet. Säljaren kan dock ta ut leveranskostnader om du uttryckligen begärt expressleverans.

Vanliga frågor

EU-lagstiftning

Behöver du veta mer om reglerna i ett visst land?

Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?

Kontakta våra hjälp- och rådgivningstjänster

Dela denna sida: