Senast kontrollerat : 18/10/2018

Garanti, reklamation och ångerrätt

Om en vara som du köpt i EU inte ser ut eller fungerar som i beskrivningen, måste säljaren enligt EU-reglerna reparera eller byta ut varan eller ge dig rabatt eller alla pengar tillbaka.

Om du köper en vara eller tjänst på nätet eller utanför en fast affärslokal (från en dörrförsäljare, per telefon eller postorder) har du också rätt att ångra dig och avbeställa varan eller tjänsten inom fjorton dagar utan motivering.

Läs mer om villkoren för att åberopa reklamationsrätten och häva ett köp:

Reklamationsrätt för defekta varor

Två års reklamationsrätt för alla varor

Enligt EU-reglerna har du alltid två års reklamationsrätt, oavsett om du handlar på nätet, i en butik eller på postorder.

Du kan också ha ett extra skydd enligt nationella regler. Kom ihåg att alla avsteg från EU-bestämmelserna alltid måste gynna konsumenten.

Om en vara som du köpt i EU inte ser ut eller fungerar som i beskrivningen, måste säljaren reparera eller byta ut varan utan kostnad eller ge dig rabatt eller alla pengar tillbaka.

I regel kan du bara begära hel eller delvis ersättning om det inte går att reparera eller byta ut varan.

Om det bara rör sig om ett litet fel, som en repa på ett cd-fodral, är det inte säkert att du kan få pengarna tillbaka.

Reparation, byte eller pengarna tillbaka

Den tvååriga reklamationsrätten räknas från den dag du tar emot varan.

  • I vissa EU-länder måste du informera säljaren om felet senast två månader efter att du upptäckte det. Annars kan du förlora reklamationsrätten.
  • Inom sex månader efter att du tagit emot varan ska du visa säljaren att den är defekt eller inte motsvarar beskrivningen.
  • I de flesta EU-länder måste du bevisa att varan var defekt redan när du tog emot den, t.ex. på grund av dåligt material.

Säljaren måste alltid hitta en lösning och i en del EU-länder har du också rätt att begära kompensation från tillverkaren.

Det europeiska konsumentcentrumeten i ditt land kan hjälpa dig om du får problem med varor som du köpt i ett annat EU-land.

Exempel från verkligheten

Felet märks inte alltid direkt

Mirek beställde en bärbar dator som verkade fungera bra. Men efter drygt ett år upptäckte han att den hade mindre minne än den borde ha.

Mirek hade visserligen inte märkt problemet från början, och datorn fungerade fortfarande, men felet innebar ändå att datorn inte stämde med beskrivningen eller överenskommelsen vid köpet. Han kunde därför få tillbaka en del av pengarna från affären.

Säljarens garanti

Många affärer eller tillverkare erbjuder dig en särskild garanti som antingen ingår i priset eller som du får betala extra för.

Den extra garantin kan ge dig ett bättre skydd, men ersätter eller förkortar aldrig den tvååriga reklamationsrätt som du alltid har enligt EU-reglerna.

Om en affär säljer en ny produkt till dig mycket billigare för att det inte ingår någon garanti, betyder det bara att du inte har något extra skydd. Du har fortfarande två års reklamationsrätt om produkten visar sig vara felaktig eller inte stämmer med butikens beskrivning.

Exempel från verkligheten

Du har alltid minst två års reklamationsrätt

Carla köpte en hårfön och fick en sex månaders garanti från butiken.

Efter åtta månader gick den sönder, så hon gick tillbaka till butiken med den. Hon fick där höra att garantin hade gått ut och att hon inte hade rätt till ersättning.

Carla påpekade att hon hade två års reklamationsrätt enligt EU:s konsumentskyddsregler och att säljarens sexmånadersgaranti bara innebar ett extra skydd. Butiken gick med på att ge henne en ny hårfön.

Begagnade varor

Begagnade varor som du köper av en säljare omfattas också av den tvååriga reklamationsrätten, men inte varor som du köper av en privatperson eller på en offentlig auktion.

I vissa EU-länder kan köparen och säljaren komma övererens om en reklamationstid på mindre än två år, men den får inte vara kortare än ett år. Det bör tydligt framgå innan du köper varan.

Läs mer om reklamationsrätt och garantier i det land där du köpte varan:

Välj land

* Myndigheterna har ännu inte lämnat några uppgifter

Ångra ett köp

Fjorton dagar för att ångra ett köp utanför en butik (via internet, telefon eller postorder)

I EU har du rätt att ångra köp utanför fasta affärslokaler inom fjorton dagar och få alla pengar tillbaka. Du kan häva köpet av vilket skäl som helst. Det kan vara att du bara har ändrat dig.

Ångerperioden på fjorton dagar gäller dock inte

  • flyg-, tåg- eller konsertbiljetter, hotellbokningar, hyrbil eller catering för specifika datum
  • hemleverans av mat och dryck
  • varor som tillverkas på beställning eller som har en tydlig personlig prägel (t.ex. en skräddarsydd kostym)
  • förseglade dvd-skivor med musik, film eller dataprogram som du har öppnat
  • digitalt innehåll på nätet, om du redan har börjat ladda ner eller spela upp det
  • varor som du köpt från en privatperson
  • brådskande reparationer och underhåll – om du t.ex. har kallat på en rörmokare för att reparera en läckande dusch, kan du inte ångra dig efter att ni har kommit överens om priset.

Observera att denna lista inte är uttömmande.

Om du köper en vara i en vanlig butik har du ingen laglig rätt att returnera varan (för utbyte eller återbetalning) om det inte är något fel på den. Men många butiker låter ändå kunderna lämna tillbaka eller byta ut varan under en viss tid. Kontrollera alltid butikens bytesrätt och returpolicy.

Ångerperioden går ut fjorton dagar efter den dag du fick hem varan eller, vid tjänsteavtal, fjorton dagar efter att avtalet ingicks. Men om perioden går ut på en helgdag har du ytterligare en arbetsdag på dig att ångra köpet.

Exempel från verkligheten

Tänk på att du inte kan ångra vissa typer av köp

Jane köpte en biljett på nätet till en U2-konsert i Irland. Dagen därpå insåg hon att hon inte skulle kunna gå på konserten och försökte avboka biljetten. Men nätförsäljaren vägrade att häva köpet och betala tillbaka pengarna eftersom ångerperioden på 14 dagar inte gäller konsertbiljetter.

Ångra ett köp

Om du vill häva köpet måste du informera säljaren. Det räcker inte att bara returnera varorna. Säljaren är skyldig att ge dig en standardblankett för att meddela ditt beslut, men du behöver inte använda den.

Du kan informera säljaren och returnera varan samtidigt genom att t.ex. bifoga ett skriftligt meddelande när du skickar tillbaka varan med post. Du kan också mejla eller faxa.

Du ska returnera den oanvända varan senast fjorton dagar efter att du har meddelat säljaren.

Vissa säljare kan stå för kostnaden för att skicka tillbaka varan. Men om det är du som ska betala ska säljaren informera dig om det, annars måste säljaren själv betala returkostnaden. Du ska bara betala de avgifter som du fått information om.

Om du köpt en skrymmande vara (t.ex. en vitvara), ska säljaren ge dig åtminstone en uppskattning av vad det kostar att skicka tillbaka den. Skrymmande varor som du köpt av en dörrförsäljare och fått direkt ska dock alltid hämtas av säljaren på hans eller hennes bekostnad.

Återbetalning

Säljaren måste betala tillbaka pengarna inom fjorton dagar efter att han eller hon fått ditt meddelande om att du häver köpet. Återbetalningen kan dock dröja tills säljaren har fått tillbaka varan eller bevis på att du har skickat tillbaka den.

Du ska också få tillbaka eventuella fraktkostnader som du fick betala vid köpet. Säljaren kan dock ta ut leveranskostnader om du uttryckligen begärt expressleverans.

Vanliga frågor

EU-lagstiftning

Behöver du veta mer om reglerna i ett visst land?

Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?

Kontakta våra hjälp- och rådgivningstjänster

Dela dena sida: