Senast kontrollerat: 11/02/2022

Konsumentkrediter och lån

Kom ihåg att EU-reglerna skyddar dig innan du skriver på kreditavtalet och ger dig rätt att ångra dig.

Jämföra låneerbjudanden

Om du vill köpa en vara på avbetalning bör du jämföra de olika erbjudandena innan du bestämmer dig. Innan du skriver på kreditavtalet måste långivaren ge dig blanketten med standardiserad europeisk konsumentkreditinformation en . Där får du en översikt över vilka regler och villkor som gäller, t.ex.

På så sätt kan du jämföra olika erbjudanden och välja det som passar dig bäst. Be din långivare om blanketten om du inte redan har fått den.

Ångerrätt

Om du ångrar dig får du häva avtalet inom 14 kalenderdagar efter undertecknandet. Du behöver inte lämna någon förklaring, men du måste betala tillbaka de pengar du redan fått, ränta och de avgifter som långivaren redan har betalat.

Exempel från verkligheten

Paolo från Italien lånade 1 000 euro från en privat långivare för att köpa en ny tvättmaskin. Han fick mycket lite information innan han skrev på avtalet och fick inte heller blanketten med standardiserad europeisk konsumentkreditinformation en . Han fick bara veta att han hade två år på sig att betala tillbaka lånet till en måttlig ränta.

Efter att ha skrivit på avtalet insåg han att den effektiva räntan (den totala kreditkostnaden) skulle bli mycket hög. Han bestämde sig därför för att försöka hitta ett bättre alternativ. Den lokala konsumentorganisationen berättade att han kunde häva avtalet inom 14 dagar genom att skriva ett brev till långivaren och betala tillbaka de pengar han redan fått.

Betala tillbaka i förtid

Du har rätt att betala tillbaka lånet tidigare än vad som står i avtalet. Du kan behöva kompensera långivaren för förlorad inkomst, men kompensationen får inte överstiga det totala räntebelopp som gått förlorat.

Reglerna gäller konsumentkrediter mellan 200 och 75 000 euro, utom för

Låna pengar i ett annat EU-land

Vissa banker vill inte låna ut pengar till utlänningar och kanske inte heller till invånare i det egna landet som jobbar i ett annat EU-land.

Bankerna har rätt att ställa de här villkoren. Men om du anser att en bank har diskriminerat dig kan du

EU-lagstiftning

Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?

Kontakta våra hjälp- och rådgivningstjänster

Dela denna sida: