Rättigheter för resenärer med funktionsnedsättning eller nedsatt rörlighet
Om du har en funktionsnedsättning eller nedsatt rörlighet har du rätt att resa med flyg, tåg, buss eller båt som alla andra. När du köper din biljett måste säljaren ge dig information om resan i ett format som är tillgängligt för dig. Du ska också få information om de olika tjänsterna ombord.
Oavsett om du åker flyg, tåg, buss eller båt har du alltid rätt till gratis assistans vid terminaler och ombord. Du kan inte nekas transport på grund av din funktionsnedsättning eller nedsatta rörlighet, utom av säkerhetsskäl (enligt nationella eller internationella regler, EU-regler eller den behöriga nationella myndighetens beslut) eller på grund av fordonets eller infrastrukturens utformning. Vid tågresor kan du inte nekas ombordstigning på grund av din funktionsnedsättning eller nedsatta rörlighet, om det inte är nödvändigt för att följa tågbolagets eller stationsledningens icke-diskriminerande säkerhetsregler.
Vad gäller för mig?
Jag reser med flyg
Assistans
När du reser med flyg har du rätt till gratis assistans under flygningen och på flygplatsen före och efter resan. Du kan bland annat få
- hjälp med bagaget
- hjälp med att gå på och av planet
- gratis transport av din assistanshund, medicinsk utrustning och två rörelsehjälpmedel.
Om du har med dig en ledsagare ska flygbolaget försöka se till att ni får sitta bredvid varandra på flyget.
Du bör dock kontakta flygbolaget, biljettförsäljaren eller researrangören minst 48 timmar före resan. Tala om vilken hjälp du behöver och om du reser med sällskap. Du bör också informera dem om du reser med en assistanshund. De kan även ge dig råd om din rullstol eller andra hjälpmedel och eventuella batterier.
Om flygbolaget, biljettförsäljaren eller researrangören inte har informerats om behovet av assistans minst 48 timmar före resan måste de ändå ge dig all rimlig hjälp så att du kan resa som planerat.
Flygbolagen är inte skyldiga att hjälpa dig att äta eller ta medicin under flygningen. Om du behöver sådan hjälp, t.ex. under en långflygning, kan flygbolaget begära att du reser med sällskap.
Varning
Du kan inte nekas ombordstigning på grund av din funktionsnedsättning eller nedsatta rörlighet utom om
- flygplanet är för litet eller har en för liten dörr, eller
- det finns säkerhetsregler (nationella, internationella eller EU-omfattande) eller beslut av flygsäkerhetsmyndigheterna som gör att flygbolaget inte kan transportera dig.
Flygbolagen kan neka dig att gå ombord av skälen ovan. För att du ändå ska kunna resa kan de kräva att du reser i sällskap med någon som kan ge den assistans som behövs för att följa säkerhetsreglerna. I så fall behöver de inte låta ledsagaren resa gratis.
Behöver du mer hjälp?
Om du har svårt att få assistans under resan, eller om dina rörelsehjälpmedel försvinner eller skadas, ska du kontakta flygplatsledningen eller flygbolaget. Om inte det hjälper kan du kontakta tillsynsmyndigheten en i det land där du fick problem.
Dina andra EU-rättigheter som flygresenär
I vår vägledning om EU-rättigheter vid flygresor får du mer information om dina rättigheter och hur du hävdar dem om du nekas ombordstigning eller om ditt flyg är inställt eller försenat.
Jag reser med tåg
Assistans
När du reser med tåg har du rätt till gratis assistans.
Du får
- hjälp med att stiga på och av tåget och byta till ett anslutande tåg (som du har biljett till)
- hjälp ombord (bland annat hjälp med att få tillgång till tjänster ombord) och på stationen före och efter resan.
För att få bästa möjliga assistans ska du kontakta tågbolaget, stationsledningen, biljettförsäljaren eller researrangören minst 24 timmar före resan och tala om vilken hjälp du behöver. För att kunna ge dig den efterfrågade hjälpen kan tågbolaget eller stationschefen be dig att komma till en angiven plats på stationen tidigast en timme före ordinarie avgångstid eller incheckningstid för ditt tåg. Om du inte fått någon information om när du ska komma till den angivna platsen ska du infinna dig där senast 30 minuter före ordinarie avgångstid eller den tidpunkt då alla passagerare ombeds att checka in.
Om tågbolaget, stationsledningen, biljettförsäljaren eller researrangören inte har informerats om behovet av assistans minst 24 timmar före resan måste de ändå ge dig all rimlig hjälp så att du kan resa som planerat.
Tågbolagen kan kräva att du reser med sällskap, men bara om det är absolut nödvändigt för att följa de icke-diskriminerande reglerna om tillgänglighet (t.ex. på grund av tågets eller stationens utformning). Den person som följer med dig har rätt att resa gratis och om möjligt sitta bredvid dig. Om du har en assistanshund får den följa med dig i enlighet med eventuella lokala regler i det land du reser i.
Varning
Vissa EU-länder kräver att du måste begära assistans hos tågbolaget, stationsledningen, biljettförsäljaren eller researrangören minst 36 timmar i förväg, i stället för 24 timmar. Se vilka länder det gäller. Du kan inte nekas ombordstigning på grund av din funktionsnedsättning eller nedsatta rörlighet, utom av säkerhetsskäl eller på grund av säkerhetsregler som hindrar tågbolaget från att transportera dig.
Behöver du mer hjälp?
Om du har svårt att få assistans under resan ska du kontakta stationsledningen eller tågbolaget. Om inte det hjälper kan du kontakta tillsynsmyndigheten en i det land där du fick problem.
Dina andra EU-rättigheter som tågresenär
I vår vägledning om EU-rättigheter vid tågresor kan du läsa mer om dina rättigheter och hur du hävdar dem. Det gäller bland annat ersättning för förlust eller skada på rullstol eller liknande utrustning.
Jag reser med buss
Assistans
Du har rätt till gratis assistans vid långresor (om sträckan enligt tidtabellen – inte din individuella resa – är minst 25 mil). Du har rätt till hjälp vid angivna terminaler en och hjälp med att stiga av och på bussen. Du har också rätt att ta med dig en valfri person som åker gratis om det löser eventuella säkerhetsproblem som annars skulle ha hindrat dig från att resa.
För att vara säker på att få den assistans du behöver måste du kontakta bussbolaget, biljettförsäljaren eller researrangören minst 36 timmar före resan och tala om vilken hjälp du behöver. Arrangören eller terminalchefen får inte be dig att komma till en angiven plats tidigare än en timme före ordinarie avgångstid.
Varning
Ingen får hindra dig från att köpa eller boka biljett eller gå ombord på grund av din funktionsnedsättning eller nedsatta rörlighet, om det inte är absolut nödvändigt för att uppfylla lagstadgade säkerhetskrav eller det inte går att garantera en säker transport.
Behöver du mer hjälp?
Om du har svårt att få assistans under resan, ska du kontakta terminalledningen eller bussbolaget. Om inte det hjälper kan du kontakta tillsynsmyndigheten en i det land där du fick problem.
Dina andra EU-rättigheter som bussresenär
I vår vägledning om EU-rättigheter vid bussresor får du mer information om dina rättigheter och hur du hävdar dem.
Jag reser med båt
Assistans
Du har rätt till gratis hjälp med att gå av och på båten och byta båt och hjälp när du är ombord och i hamnen. Du bör dock kontakta båtbolaget, biljettförsäljaren eller researrangören minst 48 timmar före resan och tala om vilken hjälp du behöver. Även om du inte har kontaktat dem innan ska personalen vid båtbolaget och hamnterminalen ge dig all rimlig hjälp.
Om du har särskilda behov i fråga om logi, sittplats eller assistans eller om du måste ta med dig medicinsk utrustning ska du tala om det för biljettförsäljaren när du bokar resan.
Båtbolaget kan neka dig att gå ombord av säkerhetsskäl (enligt nationella, internationella eller EU-omfattande regler) eller om båten eller hamnen inte är tillräckligt handikappanpassad. För att du ändå ska kunna resa kan de kräva att du reser i sällskap med någon som kan ge den assistans som behövs för att följa säkerhetsreglerna. I så fall ska ledsagaren få resa gratis.
Behöver du mer hjälp?
Om du har svårt att få assistans under resan, ska du kontakta hamnledningen eller båtbolaget. Om inte det hjälper kan du kontakta tillsynsmyndigheten en i det land där du fick problem.
Dina andra EU-rättigheter som båtresenär
I vår vägledning om EU-rättigheter vid båtresor får du mer information om dina rättigheter och hur du hävdar dem.