Bo och resa
Senast kontrollerat: 18/07/2022

Ingående och utgående moms

Utgående moms

Den moms som du tar ut när du säljer momspliktiga varor och tjänster kallas utgående moms.

Om du bedriver näringsverksamhet och levererar varor eller tjänster måste du normalt

Varning

Det behöver inte vara några pengar inblandade för att man ska bli momsskyldig – moms (beräknat på marknadsvärdet) måste också tas ut för varor och tjänster som

  • levereras eller tillhandahålls i utbyte mot andra varor eller tjänster
  • ges bort gratis
  • används för eget bruk.

Ingående moms

Du som är företagare kan normalt göra avdrag för din ingående moms (den moms som du betalar på inköpen till din verksamhet) från din utgående moms. Till skattemyndigheten betalar du alltså bara in skillnaden mellan utgående och ingående moms. Du redovisar momsen i en periodisk momsdeklaration.

Det kan hända att ditt företag under en period har mer ingående än utgående moms. I så fall får du tillbaka moms från skattemyndigheten.

Läs mer om varje land:

Välj land

Fakturering av moms

Om du är momsregistrerad och säljer varor eller tjänster till andra näringsidkare, måste du normalt utfärda en faktura på papper eller i elektronisk form. Lägg till momsen på priset för varan eller tjänsten och ange den i fakturan.

Alla fakturor som du utfärdar åt dina kunder måste innehålla vissa uppgifter, bland annat ditt momsregistreringsnummer och den moms som ska betalas.

Undantag

Det finns två undantag:

Om du säljer varor eller tjänster till ett företag i ett annat EU-land behöver du inte ta ut moms. Det betyder inte att varan inte är momspliktig, utan att köparen ska redovisa och inbetala momsen direkt i sitt land.

Samma sak gäller om du exporterar varor eller tjänster till ett land utanför EU. Du ska normalt inte ta ut moms på sådan exportförsäljning, utan köparen ska följa importreglerna i sitt land.

EU-lagstiftning

Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?

Kontakta våra hjälp- och rådgivningstjänster

Har du frågor om att göra affärer utomlands, till exempel exportera eller expandera i ett annat EU-land? Enterprise Europe Network kan ge dig gratis rådgivning.

Du kan också använda vårt hjälptjänstsökare för att hitta rätt hjälp- eller rådgivningstjänst.

Dela denna sida