Verktyg

Språkval

EU-flaggan

Sökväg

Meny

Uppdaterat : 10/08/2017

Andelsboende och långfristiga semesterprodukter i EU

Andelsboende (timeshare eller tidsdelat boende) innebär att du köper rätten att varje år tillbringa vissa perioder i bostaden. Att köpa ett andelsboende kan vara en snårig djungel. Det gäller också om du ingår avtal om så kallade långfristiga semesterprodukter, till exempel en semesterklubb, som ger dig rätt till rabatter på boende och liknande för mer än ett år, ibland i kombination med resor eller andra tjänster.

I båda fallen gör du ett långsiktigt eller permanent ekonomiskt åtagande. Det tillkommer också en del återkommande kostnader, som skatter, underhåll och försäkring.

Avtalsvillkor – dina rättigheter

EU-reglerna skyddar dig mot oärliga personer som erbjuder avtal om andelsboende eller semesterprodukter. Reglerna gäller för avtal ingångna från den 23 februari 2011 (i vissa EU-länder gäller ett senare datum).

I följande fall har du också ett skydd:

 • Vid avtal om återförsäljning – du anlitar professionell hjälp för att sälja eller köpa ett andelsboende eller ett medlemskap i en semesterklubb.
 • Vid utbytesavtal – du betalar för att bli medlem i en grupp där du kan utnyttja andras boende eller andra tjänster, medan andra får utnyttja ditt andelsboende tillfälligt.

Rättigheterna gäller också

 • kryssningsfartyg
 • husvagnar
 • kanalbåtar.

Innan du skriver på

Ta reda på dina rättigheter innan du bestämmer dig.

 • Du ska ha fått all information om villkoren innan du skriver på. Informationen ska vara på ditt eget språk (om det är ett av EU:s officiella språk).
 • Du har rätt till en ångerperiod på fjorton kalenderdagar då du kan säga upp avtalet utan att ange något skäl. Om du inte får ett standardformulär (som krävs enligt EU-reglerna) gäller en längre ångerperiod på ett år och fjorton kalenderdagar.
 • Ångerperioden förlängs till tre månader och fjorton kalenderdagar om du inte har fått fullständig information om det du köper.
 • Säljaren får aldrig be om handpenning eller deposition under ångerperioden.
 • Om du köper ett medlemskap i en semesterklubb ska du göra årliga avbetalningar som är lika stora varje år.
 • Du har också rätt att säga upp avtalet med semesterklubben utan straffavgift från och med den andra inbetalningen. När du får uppmaningen att betala har du fjorton kalenderdagar på dig att meddela säljaren att du vill säga upp avtalet.
 • Om du har ett bytesavtal som är kopplat till semesterklubben avslutas det också automatiskt och kostnadsfritt om du säger upp avtalet om andelsboende.
 • Om du har anlitat professionell hjälp för att sälja ditt andelsboende eller medlemskapet genom ett återförsäljningsavtal, får den personen inte ta betalt förrän andelsboendet har sålts eller återförsäljningsavtalet har avslutats på annat sätt.

Du täcks av dessa regler vid ett avtal om andelsboende eller semesterklubbar, även om säljaren skulle hävda att de inte gäller.

Otillbörliga affärsmetoder och oskäliga avtalsvillkor

Tänk också på det här:

 • Det är vanligt med olagliga bedrägliga försäljningsmetoder som "skraplotter". Du vinner ett pris som du måste hämta vid en försäljning av andelsboende, där du pressas till att skriva på ett avtal.
 • Akta dig för skumma erbjudanden om att sälja vidare ditt andelsboende, särskilt när man vill övertala dig att köpa en annan fastighet och lovar att sälja din nuvarande. Då kan du bli stående med två boenden som du varken vill ha eller behöver.
 • Se upp för skumma erbjudanden från personer som säger sig vara advokater i andra EU-länder och som vill representera dig – mot en avgift – i det landets domstol om du hamnar i tvist med säljaren.
 • Du kan råka ut för skumma erbjudanden från personer som påstår att de – mot en avgift – kan "återkräva" de betalningar du har gjort till försäljaren av andelsboendet.
 • Försäljaren (på orten) får inte på ett orimligt sätt begränsa din rätt att själv sälja, hyra ut eller byta ut din rätt till andelsboendet, begränsa din tillgång till tjänster eller höja underhållskostnaderna utan att motivera det. Om han eller hon gör det och grundar sig på avtalets standardvillkor, kan avtalet tänkas bryta mot reglerna om oskäliga avtalsvillkor och du är alltså inte bunden av dem.
 • Du bör tänka igenom de långsiktiga konsekvenserna av att ha ett antalsboende. Kommer du att vilja eller kunna använda det om 10 eller 20 år? Kommer dina barn, som kanske får ärva boendet och betala underhållet, att vilja använda det?

Om du får problem i landet där du bor, kontakta din nationella konsumentorganisationEnglish. Om du hamnar i en tvist med en försäljare i ett annat EU-land kan du få reda på dina rättigheter genom att kontakta ett konsumentcentrum (i nätverket av europeiska konsumentcentrum).

Du kan också försöka lösa tvisten utanför domstolen med hjälp av alternativ tvistlösningEnglish. Om du köpte andelsboendet eller semesterprodukten på nätet kan du också lämna in ett klagomål via webbplatsen för tvistlösning på nätet.

Exempel från verkligheten

Uppsägning av ett avtal om andelsboende: privatperson mot försäljare

Patrick från Irland skrev på ett avtal om andelsboende med en försäljare på Malta 2013. Försäljaren överlämnade inte standardformuläret om uppsägning av avtalet och informerade inte heller om att han inte fick ta ut handpenning eller deposition under ångerperioden.

Patrick betalade 1 260 euro och la in en direkt överföring på 122,50 euro i månaden i två år.

För att boka en semester i någon av säljarens områden behövde han ett särskilt kodnummer, men trots att han bad säljaren om det flera gånger fick han inget.

Efter ett år hade han fortfarande inte kunnat boka in någon vistelse, så han valde att säga upp avtalet enligt regeln om den förlängda ångerperioden på ett år och fjorton kalenderdagar. Vid det laget hade han betalat 2 730 euro.

Säljaren ville varken godta att Patrick sa upp avtalet eller betala tillbaka pengarna.

Patrick vände sig till det irländska konsumentcentrumet och fick rådet att gå till domstol genom EU:s småmålsförfarande. Domstolen ansåg att han hade rätt. Men säljaren betalade fortfarande inte. Det maltesiska konsumentcentrumet grep in och Patrick fick till slut tillbaka sina pengar.

EU-lagstiftning
Offentliga samråd
  Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?
  Få hjälp och råd