Äktenskap

Äktenskap är en juridisk status som finns i alla EU-länder. Men för andra partnerskap, t.ex. registrerade partnerskap och samboförhållanden, gäller andra regler än för äktenskap.

Reglerna för äktenskap och vigsel skiljer sig åt mellan EU-länderna, framför allt när det gäller följande:

  • Makarnas rättigheter och skyldigheter, t.ex. när det gäller tillgångar och namn som gift.
  • Förhållandet mellan borgerlig och religiös vigsel – i vissa EU-länder jämställs vigsel i kyrkan eller andra trossamfund med en borgerlig vigsel, i andra inte. Om du flyttar till ett annat EU-land efter att ha gift dig enbart i kyrkan eller hos ett trossamfund, bör du ta reda på om det påverkar ditt civilstånd i det land du har flyttat till.
  • Rätten för samkönade par att få gifta sig finns i EU-länderna Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Portugal, Slovenien, Spanien, Sverige, Tyskland och Österrike samt i Island, Norge och Schweiz.

Läs mer om nationella regler om äktenskap och makars förmögenhetsförhållanden Länk öppnas på ny sida

Internationella äktenskap i EU

Är olika EU-länder inblandade, t.ex. för att du ska gifta dig med någon som har ett annat medborgarskap eller för att ni gifter er i ett annat EU-land än där ni bor?

Tänk på det här före vigseln

Kontrollera vilket lands lag som gäller för äktenskapet och era förmögenhetsförhållanden. Det kan i hög grad påverka era rättigheter och skyldigheter som makar.

Om ni ska gifta er i ett annat EU-land än det där någon av er bor bör ni höra med myndigheterna i båda länderna vad som krävs för att ert äktenskap ska gälla i båda. Ni kan t.ex. behöva registrera er vigsel eller offentliggöra den.

Tänk på det här efter vigseln

I princip ska äktenskapet erkännas i alla andra EU-länder, men det gäller inte fullt ut för samkönade äktenskap.

Få ditt äktenskap erkänt i ett annat EU-land – rättigheter enligt EU-lagstiftning och nationell lagstiftning

Om du har gift dig i ett EU-land och behöver få ditt äktenskap erkänt i ett annat EU-land, t.ex. ditt hemland, bör du vara medveten om att det finns en skillnad mellan

  1. rättigheter enligt EU-lagstiftningen, t.ex. rätten till fri rörlighet som omfattar din rätt att flytta och bo tillsammans med din make/maka i ett annat EU-land, och
  2. rättigheter enligt den nationella lagstiftningen i det EU-land där du ansöker om erkännande, t.ex. rätt till arv och underhåll för dig och din make/maka eller rätt till familjebidrag.

Om du gifter dig i ett EU-land måste alla andra EU-länder enligt EU-lagstiftningen erkänna ditt äktenskap när det gäller dina lagstadgade EU-rättigheter, särskilt rätten till fri rörlighet som omfattar din rätt att flytta och bo tillsammans med din make/maka i ett annat EU-land. EU-ländernas skyldighet att erkänna ditt äktenskap i fråga om dina lagstadgade EU-rättigheter gäller även för samkönade äktenskap.

Om du utövar din rätt till fri rörlighet och flyttar för att bo och arbeta i ett annat EU-land har din make/maka rätt att flytta dit och bo med dig där. Läs mer om reglerna för uppehållsrätt för

Men om du gifter dig i ett EU-land och vill få ditt äktenskap erkänt i ditt hemland eller i ett annat EU-land så att du kan åtnjuta rättigheter enligt nationell lagstiftning, är det den nationella lagstiftningen i det EU-land där du ansöker om erkännande som gäller. Det betyder att EU-länderna för närvarande själva får bestämma om de ska erkänna ditt äktenskap när det gäller rättigheter enligt den nationella lagstiftningen i det EU-land där du ansöker om erkännande. Dessa rättigheter omfattar rätten att ärva din make/maka eller rätten att få underhåll från din make/maka (t.ex. om du skiljer dig) eller din rätt till familjebidrag.

I allmänhet erkänner alla EU-länder olikkönade äktenskap som ingåtts i ett annat EU-land när det gäller rättigheter enligt nationell lagstiftning, men det är inte alltid fallet för samkönade äktenskap. För närvarande är det bara EU-länder som tillåter samkönade äktenskap i sitt eget land som i princip erkänner samkönade äktenskap som ingåtts i ett annat EU-land i fråga om rättigheter enligt nationell lagstiftning. Det gäller Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Portugal, Slovenien, Spanien, Sverige, Tyskland och Österrike. Det går också att få samkönade äktenskap erkända i Island, Norge och Schweiz.

Erkännande och registrering av äktenskap

Normalt är det myndigheterna i det EU-land där du gifte dig som registrerar ditt äktenskap i folkbokföringen där.

Om du gifter dig i ett EU-land som inte är ditt hemland kan du vilja få ditt äktenskap erkänt och registrerat även i ditt hemland i EU. Det innebär normalt att du registrerar ditt äktenskap i folkbokföringen i ditt hemland.

Myndigheterna i ditt EU-hemland registrerar dig i enlighet med de nationella reglerna. Du kan också höra med ditt hemlands konsulat om du kan registrera ditt äktenskap där eller om du ska göra det i ditt hemland.

Om du gifter dig i ett annat EU-land än ditt hemland är det vanligtvis inte obligatoriskt att få ditt äktenskap erkänt och registrerat även i ditt hemland. Det kan dock krävas om du vill utöva dina rättigheter enligt nationell lagstiftning (t.ex. när det gäller arv eller familjebidrag), antingen i ditt hemland eller i ett annat EU-land.

Exempel från verkligheten

Samkönat äktenskap – när nationella lagar skiljer sig åt

Emma, som är belgisk medborgare, gifte sig med den franska medborgaren Carine i Belgien. När Emma utövade sin rätt till fri rörlighet och flyttade till Italien för att bo och arbeta där följde Carine med henne. Det var möjligt eftersom Emma och Carine erkändes som äkta makar i Italien när det gäller lagstadgade EU-rättigheter, särskilt deras rätt att flytta och bo tillsammans med familjemedlemmar i ett annat EU-land.

De italienska myndigheterna betraktade dock inte Emma och Carine som gifta när det gäller rättigheter enligt italiensk rätt, eftersom samkönade äktenskap inte erkänns i Italien i fråga om de rättigheterna.

Men registrerade partnerskap mellan samkönade par tillåts i Italien och därför fick Emma och Carine samma rättigheter som ett par med registrerat partnerskap när det gäller rättigheter enligt italiensk lag, t.ex. arvsrätt.

Vanliga frågor

Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?

Kontakta våra hjälp- och rådgivningstjänster

Du kan också använda vårt hjälptjänstsökare för att hitta rätt hjälp- eller rådgivningstjänst.

Senast kontrollerat: 01/03/2024
Dela denna sida