Äktenskap
Borgerlig vigsel erkänns i alla EU-länder.
För andra partnerskap, t.ex. registrerade partnerskap och samboförhållanden, gäller andra regler än för äktenskap.
Reglerna för äktenskap och vigsel skiljer sig åt mellan EU-länderna. Här är de största skillnaderna:
- Makarnas rättigheter och skyldigheter, t.ex. när det gäller tillgångar och namn som gift.
- Förhållandet mellan borgerlig och religiös vigsel – i vissa EU-länder jämställs vigsel i kyrkan eller andra trossamfund med en borgerlig vigsel, i andra inte. Om du flyttar till ett annat EU-land efter att ha gift dig enbart i kyrkan eller hos ett trossamfund, bör du ta reda på om det påverkar ditt civilstånd i det land du har flyttat till.
- Rätten för samkönade par att få gifta sig finns i EU-länderna Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Irland, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Portugal, Spanien, Sverige, Tyskland och Österrike samt i Island, Norge och Schweiz.
Läs mer om nationella regler om äktenskap och makars förmögenhetsförhållanden
Internationella äktenskap i EU
Är olika EU-länder inblandade, t.ex. för att du ska gifta dig med någon som har ett annat medborgarskap eller för att ni tänker flytta till ett annat EU-land efteråt?
Tänk på det här före vigseln
Kontrollera vilket lands lag som gäller för äktenskapet och era förmögenhetsförhållanden. Det kan i hög grad påverka era rättigheter och skyldigheter som makar.
Om ni ska gifta er i ett annat EU-land än det där någon av er bor, bör ni höra med myndigheterna i båda länderna vad som krävs för att ert äktenskap ska gälla i båda. Ni kan t.ex. behöva registrera er vigsel eller offentliggöra den.
Tänk på det här efter vigseln
I princip ska ditt äktenskap erkännas i alla andra EU-länder, men det gäller inte fullt ut för samkönade äktenskap.
Om du gifter dig i ett annat EU-land än ditt hemland är det bra att registrera äktenskapet i hemlandet enligt de regler som gäller där. Du kan också höra med ditt hemlands konsulat bg om du kan registrera ditt äktenskap där eller om du ska göra det i ditt hemland.
Varning
I allmänhet är det inte obligatoriskt att registrera äktenskapet i hemlandet. Men om du vill använda ditt civilstånd (t.ex. för arv eller skatt) i ditt hemland eller i ett annat EU-land kan du behöva registrera det i landets folkbokföring för att följa nationella regler om erkännande av äktenskap.
Om du flyttar till ett annat EU-land för att arbeta får din make eller maka flytta med dig. Läs mer om reglerna för uppehållsrätt för
Exempel från verkligheten
Samkönat äktenskap – när nationella lagar skiljer sig åt
Emma, som är belgisk medborgare, gifte sig med den franska medborgaren Carine i Belgien. När Emma flyttade till Italien för att arbeta där flyttade Carine med henne. Men de italienska myndigheterna betraktade dem inte som gifta eftersom samkönade äktenskap inte erkänns i Italien.
Men registrerade partnerskap mellan samkönade par tillåts i Italien och därför fick Emma och Carine samma rättigheter som ett par med registrerat partnerskap enligt italiensk lag.