Verktyg

Språkval

EU-flaggan

Sökväg

Meny

Uppdaterat : 30/06/2017

Vanliga frågor - Äktenskap

 • Jag gifte mig i ett EU-land där jag inte är medborgare. Måste jag registrera äktenskapet i mitt hemland?

  NEJ - Du kan registrera äktenskapet i ditt hemland, men det är inte obligatoriskt. Så länge som du har följt lagen i det land där du gifte dig, ska äktenskapet automatiskt erkännas i hela EU. Enda undantaget är om det är ett samkönat äktenskap. Det erkänns för närvarande bara i 13 länder: Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Irland, Island, Luxemburg, Nederländerna, Norge, Portugal, Spanien, Sverige och Storbritannien (utom Nordirland).

 • Min fästman och jag bor i Slovenien. Vi ska åka på semester till Italien och skulle då vilja gifta oss där. Har vi automatiskt rätt att gifta oss i ett annat EU-land?

  NEJ - De italienska myndigheterna bestämmer om ni får gifta er där. Vanligtvis går det bara om ni har någon slags koppling till Italien, t.ex. om en av er bor där eller är italiensk medborgare. Men om ni får lov att gifta er i Italien så erkänns äktenskapet i hela EU.

  Efter semestern måste ni emellertid se till att få era officiella handlingar om civilstånd uppdaterade på basis av ert italienska vigselbevis.

Läs mer på huvudsidan
Äktenskap
EU-lagstiftning
Offentliga samråd
  Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?
  Få hjälp och råd