Εργαλεία εξυπηρέτησης

Επιλογή γλώσσας

Σημαία της ΕΕ

Διαδρομή πλοήγησης

Μενού

Επικαιροποίηση : 30/06/2017

Συχνές ερωτήσεις - Γάμος

 • Παντρεύτηκα σε χώρα της ΕΕ άλλη από τη χώρα της υπηκοότητάς μου. Υποχρεούμαι να δηλώσω τον γάμο μου στη χώρα μου;

  OXI - Αν θέλετε, μπορείτε να δηλώσετε τον γάμο σας στη χώρα σας αλλά δεν είναι υποχρεωτικό. Εφόσον είστε εντάξει με τον νόμο της χώρας όπου παντρευτήκατε, ο γάμος αναγνωρίζεται αυτόματα σε όλη την ΕΕ - εκτός αν πρόκειται για γάμο ομοφύλων . Οι γάμοι ομοφύλων αναγνωρίζονται τη στιγμή αυτή μόνο σε 13 χώρες της ΕΕ : το Βέλγιο, η Δανία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, οι Κάτω Χώρες, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Φινλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο (εξαιρουμένης της Βόρειας Ιρλανδίας).

 • Ζω με τον αρραβωνιαστικό μου στη Σλοβακία και θα θέλαμε να παντρευτούμε στην Ιταλία, κατά τη διάρκεια των διακοπών μας. Έχουμε αυτομάτως το δικαίωμα να παντρευτούμε σε άλλη χώρα της ΕΕ;

  OXI - Εναπόκειται στις ιταλικές αρχές να αποφασίσουν αν μπορείτε να παντρευτείτε εκεί. Συνήθως, επιτρέπουν να γίνει ο γάμος στην Ιταλία μόνον αν οι μελλόνυμφοι έχουν κάποιου είδους σχέση με τη χώρα, για παράδειγμα, αν ένας από τους δύο ζει στην Ιταλία ή έχει ιταλική ιθαγένεια. Αν τελικά τον επιτρέψουν, ο γάμος που θα τελέσετε στην Ιταλία ισχύει σε όλη την ΕΕ.

  Μόλις επιστρέψετε στη Σλοβακία, θα πρέπει να ενημερώσετε όλα τα επίσημα έγγραφά σας και να αλλάξετε την οικογενειακή σας κατάσταση, με βάση το ιταλικό σας πιστοποιητικό γάμου.

Δείτε τις βασικές πληροφορίες για το θέμα αυτό
Γάμος
Νομοθεσία της ΕΕ
Δημόσιες διαβουλεύσεις
  Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;
  Ζητήστε βοήθεια και συμβουλές