Αν δεν βρείτε εργασία

Τι συμβαίνει εάν δεν βρείτε εργασία στο εξωτερικό; Μπορείτε να αποφασίσετε να επιστρέψετε στη χώρα σας νωρίτερα από ό,τι είχατε προγραμματίσει, να μείνετε και να αναζητήσετε εργασία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι είχατε προγραμματίσει, ή να μείνετε και να ζητήσετε επίδομα ανεργίας. Διαβάστε παρακάτω τι πρέπει να κάνετε σε αυτές τις περιπτώσεις.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ποια έντυπα θα χρειαστείτε.

Επιστροφή στη χώρα σας νωρίτερα από ό,τι δηλώσατε στο έντυπο U2

Αν επιστρέψετε στη χώρα που καταβάλλει το επίδομά σας πριν από το τέλος της περιόδου που έχετε δηλώσει στο έντυπο U2, θα εξακολουθήσετε να λαμβάνετε το επίδομα ανεργίας που δικαιούστε. Η διάρκεια και το συνολικό ποσό του επιδόματος ανεργίας που δικαιούστε δεν θα αλλάξουν.

Παράδειγμα

Δικαιούστε επίδομα ανεργίας για 8 μήνες στη χώρα όπου περάσατε σε καθεστώς ανεργίας. Εισπράξατε το επίδομα για 2 μήνες εκεί και στη συνέχεια για 2 ακόμη μήνες στο εξωτερικό. Κατά την επιστροφή σας δικαιούστε επίδομα για 4 ακόμη μήνες.

Αν δεν βρήκατε εργασία στην πρώτη χώρα στην οποία πήγατε, μπορείτε να πάτε σε άλλη χώρα. Αν θέλετε να εξακολουθήσετε να λαμβάνετε επίδομα ανεργίας στο εξωτερικό, θα πρέπει:

  • να υποβάλετε αίτηση για την έκδοση εντύπου U2 (πρώην έντυπο E 303) – άδεια εξαγωγής του επιδόματος ανεργίας που δικαιούστε - στις εθνικές υπηρεσίες απασχόλησης.

Προειδοποίηση

Ρωτήστε το γραφείο εργασίας της περιοχής σας αν χρειάζεται να επιστρέψετε στη χώρα σας για να ζητήσετε την έκδοση αυτής της νέας άδειας ή αν μπορείτε να διεκπεραιώσετε την υπόθεση από το εξωτερικό.

  • να δηλώσετε ότι συμφωνείτε με όλους τους ελέγχους που διενεργούνται στα άτομα που ζητούν επίδομα ανεργίας στη δεύτερη χώρα, σαν να επρόκειτο να λάβετε επίδομα ανεργίας εκεί.

Το συνολικό διάστημα παραμονής σας στο εξωτερικό (δηλαδή σε όλες τις χώρες) δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 3 μήνες (με ενδεχόμενη παράταση μέχρι 6 μήνες, εφόσον συμφωνεί η αρχή που καταβάλλει το επίδομα).

Παραμονή στο εξωτερικό περισσότερο από ό,τι δηλώσατε στο έντυπο U2

Αν μείνετε περισσότερο από 3 μήνες στην άλλη χώρα χωρίς να έχετε βρει δουλειά και χωρίς να σας έχει χορηγηθεί παράταση, θα χάσετε όλα σας τα δικαιώματα για επίδομα ανεργίας μόλις εκπνεύσει η περίοδος που αναφέρεται στο έντυπο U2 και θα πρέπει να ζητήσετε την έκδοση νέου τέτοιου εντύπου. Αυτό σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να εργαστείτε για κάποιο διάστημα προτού αποκτήσετε και πάλι δικαίωμα για την καταβολή επιδόματος ανεργίας.

Αν θεωρείτε ότι δεν μπορείτε να επιστρέψετε εντός 3 μηνών, θα πρέπει να επικοινωνήσετε, πριν από την πάροδο των 3 μηνών, με τις υπηρεσίες απασχόλησης της χώρας όπου περάσατε σε καθεστώς ανεργίας και να ζητήσετε παράταση.

Προειδοποίηση

Υποβάλετε αίτηση παράτασης το συντομότερο δυνατόν. Πρέπει να υποβάλετε αίτηση παράτασης πριν από τη λήξη της αρχικής περιόδου των 3 μηνών.

Παράδειγμα

Βεβαιωθείτε ότι υποβάλετε εγκαίρως την αίτηση παράτασης

Ο Ραμόν από την Ισπανία πήγε στην Ουγγαρία έχοντας μαζί του ένα έντυπο U2 (πρώην έντυπο E 303) ώστε να εξακολουθήσει να λαμβάνει το επίδομα ανεργίας κατά την τρίμηνη παραμονή του στο εξωτερικό. Έμεινε όμως λίγο περισσότερο για να συμμετάσχει σε μια σημαντική επαγγελματική συνέντευξη. Όταν ο Ραμόν επέστρεψε στην Ισπανία, είχε χάσει το δικαίωμά του για επίδομα ανεργίας.

Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο, φροντίστε να υποβάλετε αίτηση για παράταση στην εθνική υπηρεσία απασχόλησης πριν από τη λήξη της τρίμηνης περιόδου. Ίσως οι αρμόδιοι αποφασίσουν να συνεχίσουν την καταβολή του επιδόματός σας για 3 ακόμη μήνες ενώ θα αναζητάτε εργασία στο εξωτερικό. Αν δεν λάβετε απάντηση ή αν δεν γνωρίζετε σίγουρα ότι θα σας χορηγηθεί η παράταση, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επιστρέψετε πριν από τη λήξη της τρίμηνης περιόδου.

Αν επιστρέψετε στη χώρα σας ή υποβάλετε αίτηση για παράταση μετά την πάροδο των αρχικών 3 μηνών, το επίδομά σας κινδυνεύει να κοπεί, όπως συνέβη στον Ραμόν.

Ακόμη και αν δεν λαμβάνετε επίδομα ανεργίας, δεν είναι δυνατό να εξαναγκαστείτε να εγκαταλείψετε τη νέα σας χώρα εφόσον μπορείτε να αποδείξετε ότι εξακολουθείτε να αναζητάτε εργασία κι έχετε αρκετές πιθανότητες να βρείτε δουλειά.

Προειδοποίηση

Κρατήστε αντίγραφα των αιτήσεών σας για θέσεις εργασίας, των προσκλήσεων σε συνεντεύξεις και κάθε απάντηση σε αιτήσεις σας.

Αίτηση χορήγησης επιδόματος ανεργίας μετά από εργασία στο εξωτερικό

Αν απολυθείτε, θα πρέπει γενικά να ζητήσετε την καταβολή επιδόματος ανεργίας στη χώρα της τελευταίας σας εργασίας.

Αν κατά την τελευταία περίοδο εργασίας ή αυτοαπασχόλησης υπήρξατε διασυνοριακός/-ή εργαζόμενος/-η (ζούσατε δηλαδή σε χώρα της ΕΕ διαφορετική από τη χώρα στην οποία εργαζόσασταν και επιστρέφατε εκεί τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα), πρέπει να ζητήσετε την καταβολή επιδόματος ανεργίας στη χώρα στην οποία ζείτε, με βάση τις περιόδους εργασίας σας στο εξωτερικό. Θα πρέπει να ζητήσετε την έκδοση ενός εντύπου U1 (πρώην έντυπο E301) στη χώρα όπου εργαστήκατε τελευταία.

Αν κατά την τελευταία περίοδο απασχόλησης ή αυτοαπασχόλησης ζούσατε σε χώρα της ΕΕ διαφορετική από εκείνη στην οποία εργαζόσασταν αλλά επιστρέφατε εκεί λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα, μπορείτε να ζητήσετε την καταβολή του επιδόματος ανεργίας είτε στη χώρα διαμονής σας είτε στη χώρα στην οποία εργαστήκατε τελευταία. Αν επιστρέψετε στη χώρα διαμονής σας, θα πρέπει να ζητήσετε την έκδοση ενός εντύπου U1 (πρώην έντυπο E301) στη χώρα όπου εργαστήκατε τελευταία.

Ακόμη και αν δεν υπάρχει το έντυπο, η αρχή που ασχολείται με την αίτησή σας μπορεί να συγκεντρώσει πληροφορίες απευθείας από άλλες χώρες. Αν όμως υπάρχει συμπληρωμένο το έντυπο U1 η επεξεργασία της αίτησής σας θα επιταχυνθεί.

Για να μάθετε τα δικαιώματά σας σε επίδομα ανεργίας, σας προτείνουμε να επικοινωνήσετε με τις εθνικές υπηρεσίες απασχόλησης της χώρας από την οποία επιθυμείτε να υποβάλετε αίτηση για την καταβολή επιδόματος ανεργίας.

Τα έντυπα που θα χρειαστείτε

  • έντυπο U1 (πρώην έντυπο E 301): δήλωση των περιόδων που πρέπει να ληφθούν υπόψη για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας.

Μπορείτε να προμηθευτείτε το έντυπο αυτό από τις εθνικές υπηρεσίες απασχόλησης της τελευταίας χώρας (ή των χωρών) όπου εργαστήκατε. Θα πρέπει να το υποβάλετε στην εθνική υπηρεσία απασχόλησης της χώρας από την οποία ζητάτε τη χορήγηση επιδόματος.

  • έντυπο U2 (πρώην έντυπο E 303): άδεια εξαγωγής σε άλλη χώρα του επιδόματος ανεργίας που δικαιούστε.

Μπορείτε να προμηθευτείτε το έντυπο αυτό από την εθνική υπηρεσία απασχόλησης της χώρας όπου περάσατε σε καθεστώς ανεργίας. Θα πρέπει να το υποβάλετε στην εθνική υπηρεσία απασχόλησης της χώρας όπου αναζητάτε εργασία, ώστε να καταχωριστείτε ως άτομο που αναζητά εργασία εκεί.

Συχνές ερωτήσεις

Νομοθεσία της ΕΕ

Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;

Επικοινωνήστε με ειδικευμένες υπηρεσίες παροχής βοήθειας

Τελευταίος έλεγχος: 04/09/2024
Διαβιβάστε αυτή τη σελίδα