Τελευταίος έλεγχος: 03/01/2023

Υγειονομική κάλυψη για προσωρινή διαμονή στο εξωτερικό

Ως πολίτης της ΕΕ, αν αρρωστήσετε ξαφνικά κατά τη διάρκεια προσωρινής διαμονής σας σε άλλη χώρα της ΕΕ —κατά τη διάρκεια διακοπών, επαγγελματικού ταξιδιού ή σπουδών— δικαιούστε οποιαδήποτε ιατρική περίθαλψη που δεν μπορεί να περιμένει μέχρι να επιστρέψετε στη χώρα σας. Έχετε τα ίδια δικαιώματα υγειονομικής περίθαλψης με τους ασφαλισμένους στη χώρα διαμονής σας.

Θα πρέπει πάντα να έχετε μαζί σας την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειάς (ΕΚΑΑ) σας σε όλα τα ταξίδια στο εξωτερικό. Η κάρτα αυτή αποτελεί απόδειξη ότι είστε ασφαλισμένοι σε χώρα της ΕΕ.

Αν δεν έχετε την ΕΚΑΑ ή δεν μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε (για παράδειγμα, για ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη), δεν μπορεί να σας αρνηθούν κάποια αγωγή, αλλά ίσως χρειαστεί να πληρώσετε προκαταβολικά για την αγωγή σας και να ζητήσετε την επιστροφή των εξόδων σας μόλις επιστρέψετε στη χώρα σας.

Υποβολή αίτησης για την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας (ΕΚΑΑ)

Σε ορισμένες χώρες η ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας (ΕΚΑΑ) εκδίδεται μαζί με την εθνική κάρτα υγείας. Σε άλλες χώρες, θα χρειαστεί να υποβάλετε αίτηση για την έκδοσή της.

Δεν χρειάζεται να πληρώσετε κάποιο ποσό για την ΕΚΑΑ. Τη λαμβάνετε δωρεάν από τον φορέα ασφάλισης υγείας σας πριν αναχωρήσετε από τη χώρα σας.

Προειδοποίηση

Ορισμένοι κακόβουλοι ιστότοποι σας ζητούν να πληρώσετε ώστε να παραγγείλετε την ΕΚΑΑ. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ αυτούς τους ιστοτόπους, αλλά επικοινωνείτε απευθείας en με τον φορέα ασφάλισης υγείας σας.

Φροντίστε να ενημερωθείτε από τον φορέα ασφάλισης υγείας σας κατά πόσο η ασφάλιση υγείας σας καλύπτει τα μέλη της οικογένειάς σας.

Περισσότερες πληροφορίες για την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθενείας (ΕΚΑΑ):

Επιλέξτε χώρα

Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο εξωτερικών ιστοτόπων.

Περιορισμοί στη χρήση της ευρωπαϊκής κάρτας ασφάλισης ασθένειάς σας

Παράδειγμα

Κάντε συμπληρωματική ασφάλιση ταξιδιού

Ο Σβεν, Σουηδός υπήκοος, ταξίδεψε στη Γαλλία για να κάνει σκι. Κατά τη δεύτερη ημέρα των διακοπών του, χτύπησε το γόνατό του ενώ έκανε σκι και χρειάστηκε να του παρασχεθεί βοήθεια από γαλλικά σωστικά συνεργεία. Όταν επέστρεψε στη χώρα του, έλαβε έναν τεράστιο λογαριασμό για το κόστος διάσωσής του. Ο Σβεν αναγκάστηκε να πληρώσει τον λογαριασμό αυτό στο ακέραιο, καθώς τα έξοδα έρευνας και διάσωσης δεν καλύπτονται από την ΕΚΑΑ.

Δείτε επίσης

Συχνές ερωτήσεις

Νομοθεσία της ΕΕ

Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;

Επικοινωνήστε με ειδικευμένες υπηρεσίες παροχής βοήθειας

Διαβιβάστε αυτή τη σελίδα: