Zakendoen
Laatste controle: 03/01/2023

Ziektekostendekking bij kort verblijf

Als u EU-burger bent en tijdens een kort verblijf in een ander EU-land (bv. voor vakantie, zakenreis of studie) onverwacht ziek wordt, heeft u recht op alle medische zorg die niet kan wachten tot u weer thuis bent. U heeft recht op dezelfde gezondheidszorg als de inwoners van het land waar u verblijft.

Neem altijd uw Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC) mee als u naar het buitenland gaat. Deze kaart is het bewijs dat u verzekerd bent in een EU-land.

Heeft u geen Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC) of kunt u hem niet gebruiken (bijvoorbeeld in een privékliniek), dan mag men u de behandeling niet weigeren, maar kan het zijn dat u de kosten zelf moet voorschieten en na thuiskomst bij uw eigen zorgverzekeraar vergoeding moet aanvragen.

Een Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC) aanvragen

In sommige landen is de Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC) gelijk aan de nationale zorgpas. In andere landen moet u deze aanvragen.

De Europese ziekteverzekeringskaart is gratis. U moet hem aanvragen bij uw zorgverzekeraar vóór uw vertrek.

Waarschuwing

Sommige valse websites bieden u tegen betaling een ziekteverzekeringskaart aan. Ga daar nooit op in! Neem rechtstreeks en contact op met uw zorgverzekeraar.

Ga bij uw zorgverzekering na in hoeverre uw gezinsleden gedekt zijn.

Meer informatie over de Europese ziekteverzekeringskaart in:

Kies een land

Disclaimer: De Europese Commissie is niet verantwoordelijk voor de informatie op externe websites.

Beperkingen op het gebruik van uw Europese ziekteverzekeringskaart:

Voorbeeld

Voor risico’s verbonden aan uw reis moet u zich bijverzekeren!

Sven, een Zweed, ging naar Frankrijk om te skiën. Op de tweede dag brak hij zijn been op de skipiste en moest hij door de Franse reddingsdiensten van de berg worden gehaald. Toen hij al thuis was, kreeg hij een hoge rekening voor die reddingsoperatie. Sven moest alle kosten zelf betalen, want reddingsoperaties worden niet gedekt door de Europese ziekteverzekeringskaart.

Zie ook

Veelgestelde vragen

EU-wetgeving

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Deze bladzijde delen: