Laatste controle: 11/02/2022

Verzekeringsproducten

Verzekeraars kunnen hun producten in de hele EU aanbieden, hetzij door in een land een kantoor te openen, hetzij door hun diensten rechtstreeks over de grenzen heen aan te bieden, bijvoorbeeld via een website, of door tussenpersonen.

U kunt dus op de hele Europese markt zoeken naar de voordeligste aanbiedingen qua verzekeringsproducten (levensverzekeringen, woningverzekeringen, autoverzekeringen).

Waarschuwing

Dit geldt alleen voor particuliere verzekeringen en pensioenfondsen, niet om de sociale zekerheid en het wettelijk pensioen die met uw loopbaan verband houden.

Verzekeraars mogen hun producten rechtstreeks aanbieden (vaak via een website), via tussenpersonen (verzekeringsmakelaars, agenten) of via bedrijven zoals luchtvaartmaatschappijen, reisbureaus, opticiens of elektronicawinkels. Iedereen die een verzekering aanbiedt, moet u bepaalde essentiële informatie geven over zichzelf en over het verzekeringsproduct voordat u de polis ondertekent.

Essentiële informatie, zodat u weet waarvoor u betaalt

Voordat u een verzekering neemt, moet u een brochure of folder met standaardinformatie krijgen, een "informatiedocument over het verzekeringsproduct", zoals het in de wetgeving heet. Dit document helpt u om te begrijpen wat u koopt en om de verzekering te vergelijken met producten van andere verzekeraars.

Waarschuwing

Deze regels gelden niet voor levensverzekeringsproducten.

U hebt dus recht op een document dat kort (in niet meer dan twee A4'tjes) en in begrijpelijke taal uitlegt:

Voordat u de polis tekent moet de persoon of firma die u de verzekering verkoopt, ook vertellen of hij of zij optreedt als agent of makelaar en welke relatie hij of zij heeft met de verzekeringsmaatschappij zelf. Zo moet de tussenpersoon u bijvoorbeeld laten weten of deze een provisie krijgt van de verzekeraar.

Een verzekering afsluiten bij een product of dienst

Als een verkoper u bij een product of dienst een verzekering aanbiedt (bijv. een autopolis bij een nieuwe auto, of een aanvullende verzekering tegen schade bij uw nieuwe laptop) dan heeft u altijd het recht om het product of de dienst gewoon zonder de verzekering aan te schaffen.

Voorbeeld

U bent niet verplicht om een verzekering af te sluiten bij uw aankoop

De bril van Carole viel onlangs kapot, dus ze ging naar de plaatselijke opticien voor een nieuwe. Toen ze haar keuze had gemaakt, stelde de opticien voor om haar nieuwe bril tegen zulke schade te verzekeren. Hij legde haar uit wat het zou kosten en wat er precies verzekerd zou zijn. Ook gaf hij haar een brochure met alle gegevens, zodat ze er thuis nog eens over na kon denken terwijl de glazen in haar nieuwe bril werden gezet.

Thuis keek Carole op internet of andere verzekeraars ook zulke verzekeringen aanboden, en ze vond er een met dezelfde dekking, maar tegen een lagere premie. Toen ze haar bril na een paar dagen mocht gaan ophalen, zei ze tegen de opticien dat ze toch niet voor de verzekering zou kiezen die hij had aangeboden. Thuis nam ze de goedkopere polis die ze online had gevonden.

EU-wetgeving

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Deze bladzijde delen: