Zakendoen
Laatste controle: 24/06/2022

Alcohol, tabak, contanten en accijnzen

Maxima voor alcohol en tabak in de EU

Wanneer u als particulier van het ene EU-land naar het andere reist, mag u zoveel kopen en meenemen als u wilt, maar alleen voor eigen gebruik, niet om door te verkopen. Heffingen (btw en accijnzen) zijn inbegrepen in de prijs die u betaalt, dus u hoeft in een andere EU-lidstaat verder geen heffing meer te betalen.

Maar wat betekent "voor eigen gebruik"? Om te bepalen of u de producten wel degelijk voor eigen gebruik heeft gekocht, houdt de douane in de EU rekening met verschillende dingen, bijvoorbeeld of u een bedrijf heeft of voor een bedrijf werkt, hoe de goederen verpakt zijn, hoe u ze vervoert en om welke hoeveelheid het gaat.

Waarschuwing

Let op: Elk EU-land mag zelf bepalen hoeveel tabaksproducten en alcoholische dranken u het land in mag brengen. Sommige landen staan meer toe, maar deze hoeveelheden zijn zeker toegestaan:

Meer meenemen dan het maximum

Als de douane vermoedt dat u producten meeneemt die niet voor eigen gebruik zijn of die bestemd zijn om te verkopen, dan kan de ambtenaar u om bewijsstukken vragen (aankoopbonnen enz.). Als u niet voldoende bewijs levert, kan de douane u een heffing laten betalen of de goederen in beslag nemen.

Waarschuwing

Voor reizigers jonger dan 17 jaar zijn de regels strenger. De regels variëren per land, dus check ze voordat u vertrekt.

Contanten meenemen

Als u de EU wilt binnenkomen of verlaten met meer dan 10.000 euro aan contanten (of het equivalent in andere munteenheden) moet u dat aangeven bij de douane de en fr . Doet u dat niet, dan kan de douane het geld in beslag nemen en kunt u een boete krijgen. Let op: De douane kan u persoonlijk controleren, maar ook uw bagage en uw voertuig.

Als u op reis in de EU 10.000 euro of meer in contanten of het equivalent daarvan in een andere munteenheid wilt meenemen van het ene naar het andere EU-land, moet u aan de douane van de landen die u aandoet, vragen of u dat bedrag moet aangeven bij vertrek, doorreis of aankomst.

Btw en accijnzen als u de EU binnenkomt

Als u in een EU-land aankomt vanuit een land buiten de EU, mag u de volgende hoeveelheden meebrengen zonder btw of accijns te betalen, als u de goederen tenminste niet doorverkoopt. Deze maxima gelden ook wanneer u terugkomt van de Canarische Eilanden, de Kanaaleilanden, Gibraltar of andere gebieden waar de EU-regels voor btw en accijns niet van toepassing zijn.

Alcoholische dranken

U mag meebrengen:

Behalve deze hoeveelheden wijn en bier mag u ook nog het volgende meenemen:

Voor deze laatste categorie geldt dat u de verschillende dranken mag combineren, ze tellen dan procentueel mee voor de totale vrijstelling. U mag dus ook bijvoorbeeld een halve liter sterke drank plus één liter destillatiewijn meenemen.

Tabaksproducten

De maximumhoeveelheid is afhankelijk van het land van bestemming. Gaat u naar Estland of Roemenië of reist u over land of over zee naar Bulgarije, Griekenland, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen of Slowakije, dan geldt het lagere maximum, in andere gevallen het hogere.

Hogere maximumhoeveelheid

Lagere maximumhoeveelheid

200 sigaretten of

100 cigarillo's of

50 sigaren of

250 g tabak

40 sigaretten of

20 cigarillo's of

10 sigaren of

50 g tabak

U mag tabaksproducten combineren, maar u mag de totale maximumhoeveelheid niet overschrijden. Om een voorbeeld te geven: 50 cigarillo's + 25 sigaren = totale maximumhoeveelheid.

Waarschuwing

Wie nog geen 17 jaar oud is, mag geen tabak of alcohol meebrengen.

Andere goederen, waaronder parfum

U mag andere goederen meebrengen met een maximumwaarde van 300 euro per persoon. Als u per vliegtuig of boot reist, is dat 430 euro per persoon. In sommige EU-landen geldt een lager bedrag van 150 euro voor reizigers jonger dan 15.

Brandstof

U mag maximaal 10 liter brandstof meenemen in een jerrycan of een andere draagbare container (naast de brandstof in de tank van uw voertuig). Dit geldt voor elk type motorvoertuig.

Accijnzen als u de EU verlaat

Reist u naar een land buiten de EU (of bepaalde gebieden binnen de EU, zoals de Canarische eilanden), dan kunt u in de taxfreeshops op vliegvelden en in havens bepaalde goederen belastingvrij kopen. Bedenk wel dat u op die goederen bij terugkeer dezelfde heffingen moet betalen als alle andere reizigers die in de EU aankomen vanuit een land buiten de EU.

U reist via Zwitserland of een ander land buiten de EU

Waarschuwing

Reist u van het ene naar het andere EU-land via Zwitserland (of een ander niet-EU-land), dan geldt de Zwitserse douanewetgeving en (of natuurlijk die van het andere niet-EU-land).

Neemt u meer alcohol of tabak mee dan de maxima die daarvoor in Zwitserland gelden, dan moet u die aangeven in Zwitserland en daarna opnieuw wanneer u weer een EU-land binnenkomt. In Zwitserland kan u worden gevraagd om een borgsom te betalen. U krijgt dat bedrag terug als u het land weer met de goederen verlaat.

Veelgestelde vragen

EU-wetgeving

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Deze bladzijde delen: