Zakendoen
Laatste controle: 05/12/2022

Alcohol, tabak en accijnzen

Alcohol en tabak meenemen binnen de EU

U moet meestal accijnzen betalen in het land waar de alcohol of tabak wordt verbruikt. Als u als privépersoon binnen de EU reist, bent u daar echter van vrijgesteld. Die vrijstelling geldt alleen als de artikelen voor eigen gebruik zijn en niet verder worden verkocht. Heffingen (btw en accijnzen) zijn inbegrepen in de aankoopprijs, dus u hoeft in een andere EU-lidstaat verder geen heffing meer te betalen.

Maar wat betekent “voor eigen gebruik”? Om te bepalen of u de producten wel echt voor eigen gebruik heeft gekocht, houdt de douane in de EU rekening met verschillende dingen, bijvoorbeeld of u een bedrijf heeft of voor een bedrijf werkt, hoe de artikelen verpakt zijn, hoe u ze vervoert en om welke hoeveelheid het gaat. Daarom kan elk EU-land zelf richtwaarden bepalen voor de hoeveelheden tabaksproducten en alcoholische dranken die u het land mag binnenbrengen. Deze richtwaarden mogen niet lager zijn dan:

Goederen EU-richtwaarden
Sigaretten 800
Cigarillo’s (sigaren van maximaal 3 gram per stuk) 400
Sigaren 200
Tabak 1 kg
Sterke drank (bijvoorbeeld whiskey of gin) 10 liter
Distillatiewijn (zoals sherry of port) 20 liter
Wijn 90 liter (waarvan maximaal 60 liter mousserend)
Bier 110 liter

De bovengenoemde waarden zijn puur ter indicatie, dus controleer de richtwaarden die worden aangegeven door de douaneautoriteiten en van het EU-land waar u naartoe reist.

Wat als u meer dan de toegestane hoeveelheden vervoert?

Als de douane vermoedt dat u artikelen meeneemt die niet voor eigen gebruik zijn of die bestemd zijn voor de verkoop, dan kan de ambtenaar u om bewijsstukken vragen (aankoopbonnen enz.). Als u niet voldoende bewijs levert, kan de douane u accijnzen laten betalen in het land van bestemming of de artikelen in beslag nemen.

Waarschuwing

Voor reizigers jonger dan 17 jaar zijn de regels strenger. De regels variëren per land, dus check ze voordat u vertrekt. 

Btw en accijnzen als u de EU binnenkomt

Als u in een EU-land aankomt vanuit een land buiten de EU, mag u goederen meebrengen zonder btw of accijns te betalen, als u ze tenminste niet doorverkoopt en zich houdt aan de onderstaande maxima. Deze regels gelden ook als u terugkomt van de Canarische Eilanden of andere gebieden en waar de EU-regels voor btw en accijns niet van toepassing zijn.

Toegestane hoeveelheden alcohol en tabak als u de EU binnenkomt

Toegestane hoeveelheden alcohol

U mag het volgende meebrengen: a)

Daarnaast mag u het volgende meebrengen: b)

Elk van de onder b) genoemde hoeveelheden is de totale toegestane hoeveelheid in de desbetreffende categorie alcoholische dranken. U kunt die naar eigen voorkeur verdelen. U kunt bijvoorbeeld meenemen; 4 liter niet-mousserende wijn, 16 liter bier, een halve liter sterke drank en 1 liter distillatiewijn of 4 liter niet-mousserende wijn, 16 liter bier en 2 liter mousserende wijn.

Toegestane hoeveelheden tabak

Per EU-land kan een hoger of een lager maximum gelden. Als een EU-land de lagere maximumhoeveelheid hanteert, kan het die alleen op reizigers over land en over zee toepassen (Bulgarije, Griekenland, Hongarije, Kroatië, Letland, Litouwen, Polen en Slowakije) of op alle reizigers (Estland en Roemenië).

Waarschuwing

Deze lijst van EU-landen is indicatief en kan veranderen. Check bij de douaneautoriteiten en van het EU-land waar u naartoe reist de meest actuele informatie over de toegestane hoeveelheden tabak.
Hogere maximumhoeveelheid Lagere maximumhoeveelheid

200 sigaretten of
100 cigarillo’s of
50 sigaren of
250 g tabak

40 sigaretten of
20 cigarillo’s of
10 sigaren of
50 g tabak

U mag deze tabaksproducten combineren, zolang u de totale maximumhoeveelheid maar niet overschrijdt. Als u naar een EU-land gaat waar de hogere maximumhoeveelheid geldt, kunt u bijvoorbeeld 50 cigarillo’s en 25 sigaren meenemen. Dit is het totale maximum.

Waarschuwing

Jongeren onder de 17 jaar mogen geen tabak of alcohol meebrengen.

Andere artikelen, waaronder parfum

U mag andere artikelen meebrengen voor een maximumwaarde van 300 euro per persoon. Als u per vliegtuig of boot reist, is dat 430 euro per persoon. In sommige EU-landen geldt een lager bedrag van 150 euro voor reizigers jonger dan 15.

Brandstof

U mag maximaal 10 liter brandstof meenemen in een jerrycan of andere draagbare container (naast de brandstof in de tank van uw voertuig). Dit geldt voor elk type motorvoertuig.

Accijnzen als u de EU verlaat

Reist u naar een land buiten de EU (of bepaalde gebieden binnen de EU, zoals de Canarische eilanden en ), dan kunt u in de taxfreeshops op vliegvelden en in havens bepaalde artikelen belastingvrij kopen. Bedenk wel dat u daarop bij terugkeer dezelfde heffingen moet betalen als alle andere reizigers die in de EU aankomen vanuit een land buiten de EU.

U reist via Zwitserland of een ander land buiten de EU

Waarschuwing

Reist u via Zwitserland van het ene naar het andere EU-land, dan geldt de Zwitserse douanewetgeving en .

Neemt u meer alcohol of tabak mee dan de maxima die daarvoor in Zwitserland gelden, dan moet u die aangeven in Zwitserland en daarna opnieuw wanneer u weer een EU-land binnenkomt. In Zwitserland kan u worden gevraagd om een borgsom te betalen. U krijgt dat bedrag terug als u het land weer met de goederen verlaat.

Veelgestelde vragen

EU-wetgeving

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Deze bladzijde delen: