Echtgeno(o)te en kinderen van buiten de EU
Bent u gehuwd met, of heeft u een geregistreerd partnerschap gesloten met een EU-burger die woont, werkt, studeert of een baan zoekt in een ander EU-land dan zijn of haar eigen EU-land, dan maken de EU-regels het makkelijker voor u om daar bij hem of haar te gaan wonen. De informatie op deze pagina is ook van toepassing op kinderen en kleinkinderen die bij hun EU-gezin in het buitenland gaan wonen.
Wilt u bij uw echtgeno(o)t(e) of geregistreerde partner in zijn of haar land van herkomst gaan wonen en heeft u beiden niet eerder in een ander EU-land bij elkaar gewoond, dan zijn alleen de nationale regels van toepassing op uw situatie.
Heeft u een huwelijk gesloten met iemand van hetzelfde geslacht en verhuist u naar een ander EU-land, moet het gastland uw recht op verblijf erkennen. Deze regel geldt ook wanneer huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht niet worden erkend in het gastland.
Ga na welke rechten u heeft en welke procedures u moet volgen, afhankelijk van uw situatie:
Situatie kiezen
- Ik ben geen EU-burger, maar ik ben de geregistreerde partner van een EU-burger
- Ik ben geen EU-burger, maar ik ben gehuwd met een EU-burger
Sommige landen behandelen geregistreerde en wettelijke partners op dezelfde manier als gehuwden. Kijk in dat geval bij verblijfsvoorwaarden voor echtgenoten van buiten de EU.
Andere EU-landen doen dit niet. Kijk dan bij verblijfsvoorwaarden voor andere gezinsleden van buiten de EU.
Meer over de erkenning van geregistreerde en wettelijke partnerschappen in EuropaGeregistreerde en wettelijke partnerschappen
- Ik ga bij mijn echtgeno(o)t(e) wonen in zijn of haar EU-land van herkomst
- Ik ga bij mijn echtgeno(o)t(e) wonen in een ander EU-land
In dit geval zijn doorgaans de nationale immigratieregels van toepassing. Neem voor meer informatie contact op met de Immigratie- of vreemdelingendienst van het betrokken EU-land.
Bent u geen EU-burger, maar bent u wel gehuwd met een EU-burger, dan kunt u bij uw partner gaan wonen in het EU-land waar hij of zij woont.
Verblijf van maximaal drie maanden
Blijft u maximaal drie maanden, dan heeft u, afhankelijk van het land waar u vandaan komt, alleen een geldig paspoort en, indien van toepassing, een inreisvisum nodig.
Ga na wat de visumvereisten en –vrijstellingen in de EU zijn.
Voor uw vertrek moet u bij het consulaat van het land waar u naartoe gaat informeren of u een inreisvisum nodig heeft en hoelang van tevoren u dat dan moet aanvragen.
Verblijf van langer dan drie maanden
Blijft u langer dan drie maanden in het EU-gastland van uw echtgeno(o)t(e), dan moet u een verblijfsvergunning aanvragen en dient u zich te melden bij de bevoegde autoriteiten.
Verblijfsvergunning
U moeten binnen drie maanden na aankomst bij de autoriteiten (gemeentehuis, politiebureau of immigratie/vreemdelingendienst) een verblijfsvergunning aanvragen.
Meldplicht
In sommige EU-landen moet u zich binnen een redelijke tijd na aankomst melden bij de autoriteiten. Soms moet u een boete betalen als u dat niet tijdig doet.
Ga daarom voor uw verhuizing naar het EU-gastland na of en binnen welke termijn u zich bij de autoriteiten moet melden.
U moet altijd uw paspoort bij zich hebben.
In sommige EU-landen kunt u een boete krijgen of worden aangehouden als u uw paspoort niet bij zich heeft, maar op zichzelf is dat geen grond om u terug te sturen naar uw eigen land.
Als uw EU-echtgeno(o)t(e) werkt
Als uw EU-echtgeno(o)t(e) legaal in een ander EU-land werkt, mag u bij hem of haar wonen. U hoeft daarvoor niet aan bepaalde voorwaarden te voldoen.
Als uw EU-echtgeno(o)t(e) gepensioneerd is
Als uw EU-echtgeno(o)t(e) als gepensioneerde in een ander EU-land woont, mag u bij uw echtgeno(o)t(e) wonen als hij of zij daar over voldoende inkomsten beschikt om zonder bijstand rond te komen en het hele gezin tegen ziektekosten verzekerd is.
Als uw EU-echtgeno(o)t(e) student is
Als uw echtgeno(o)t(e) een student is die in een ander EU-land woont, mag u daar bij uw echten(o)t(e) wonen als:
- hij of zij staat ingeschreven bij een erkende onderwijsinstelling
- hij of zij over voldoende inkomsten beschikt zodat het hele gezin zonder bijstand kan rondkomen
- het hele gezin in het gastland tegen ziektekosten is verzekerd
Wat gebeurt er met uw recht op verblijf als uw echtgeno(o)t(e) overlijdt?
Woont u rechtmatig in een EU-land en komt uw EU-echtgeno(o)t(e) te overlijden voordat u permanent verblijfsrecht heeft gekregen, dan mag u daar blijven wonen als u er al minstens één jaar voor zijn of haar overlijden gewoond heeft.
Om te kunnen blijven moet u bovendien aan dezelfde voorwaarden voor verblijf voldoen als EU-onderdanen.
Ga na welke rechten, voorwaarden en formaliteiten gelden voor:
Wat gebeurt er met uw recht op verblijf als u gaat scheiden?
Als u bent gescheiden van uw EU-partner voordat u in het EU-gastland permanent verblijfsrecht kreeg (meestal na vijf jaar), mag u daar blijven wonen als:
- u er al langer dan één jaar gewoond heeft, en
- u minstens drie jaar getrouwd was voordat de scheiding werd aangevraagd
U mag er ook blijven wonen als u:
- de voogdij over uw kind(eren) heeft gekregen, of
- omgangsrecht voor uw minderjarig(e) kind(eren) heeft gekregen en de rechter heeft bepaald dat het contact in het EU-gastland moet plaatsvinden
In dit laatste geval mag u in het EU-gastland blijven zolang als dat nodig is.
Om te kunnen blijven moet u aan dezelfde voorwaarden voor verblijf voldoen als EU-onderdanen. Ga na welke rechten, voorwaarden en formaliteiten gelden voor:
Gelijke behandeling
Zolang u in het gastland woont, moeten u op dezelfde manier worden behandeld als onderdanen van dat land, bijvoorbeeld wat betreft werk, salaris, uitkeringen, toegang tot werk en inschrijving in scholen.
Zelfs als u als toerist in het land bent, hoeft u bijvoorbeeld niet méér te betalen voor een museum- of treinabonnement e.d.
Als echtgeno(o)t(e) of pensioneerde komt u in sommige EU-landen niet in aanmerking voor bijstand of inkomenssteun als u nog geen drie maanden in het land verblijft.
Uitzetting
In uitzonderlijke gevallen kan uw nieuwe land besluiten u het land uit te zetten, maar alleen als het kan aantonen dat u een bedreiging voor de openbare orde of veiligheid bent.
Het uitzettingsbesluit moet u schriftelijk worden meegedeeld. Daarbij moet worden vermeld waarom u wordt uitgezet, en hoe en tot wanneer u in beroep kunt gaan.
Permanent verblijfsrecht
U krijgt recht op permanent verblijf als u vijf jaar na elkaar rechtmatig in uw EU-gastland heeft gewoond.
U kunt dan zo lang blijven als u wilt, zelfs als u niet werkt en een uitkering nodig heeft. U kunt aanspraak maken op dezelfde rechten, uitkeringen en voordelen als EU-onderdanen.
U verliest dit recht niet als u:
- tijdelijk het land verlaat (minder dan zes maanden per jaar)
- onvrijwillig langer afwezig bent (bijvoorbeeld om uw militaire dienstplicht te vervullen)
- één keer minder dan twaalf maanden achter elkaar het land verlaat om belangrijke redenen zoals zwangerschap, bevalling, ernstige ziekte, beroepsopleiding of detachering in het buitenland
U kunt uw permanent verblijfsrecht verliezen als u langer dan twee jaar na elkaar in een ander land woont.