Laatste controle: 02/01/2023

De euro gebruiken

De euro

U kan in 20 EU-landen met de euro betalen: België, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Slowakije en Spanje. Lees meer over de euro bg , over de landen waar u met de euro kunt betalen, en over wisselkoersen en .

In die zogenaamde eurozonelanden mag u met alle eurobiljetten en -munten afrekenen. Maar u kunt ook met de euro terecht in een aantal overzeese gebieden zoals de Azoren, de Canarische Eilanden, Ceuta en Melilla, Frans Guyana, Guadeloupe, Madeira, Martinique, Mayotte, Réunion, Saint Barthélemy en Saint Pierre en Miquelon.

Daarnaast is ook in Andorra, Monaco, San Marino en Vaticaanstad Vaticaanstad de euro, met instemming van de EU, de nationale munt. In een aantal landen en gebieden kunt u in de praktijk eveneens met de euro betalen, zoals in Kosovo en Montenegro.

Geld overmaken en met uw kaart betalen

Als u op reis gaat, neemt u liever niet al te veel contant geld mee. U rekent er meestal op dat u uw dagelijkse uitgaven op reis met uw betaalpas of kredietkaart kunt afrekenen. Zolang dat binnen de EU en in euro gebeurt, mogen u daarvoor geen hogere kosten in rekening worden gebracht dan wanneer u in eigen land een even hoog bedrag elektronisch zou betalen.

Deze regels gelden ook voor transacties in euro buiten de eurozone (bijvoorbeeld tussen eurorekeningen).

EU-wetgeving

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Deze bladzijde delen: