Utolsó frissítés: 02/01/2023

Az euró használata

Az euró

Az euró a következő 20 uniós tagállam hivatalos nemzeti fizetőeszköze: Ausztria, Belgium, Ciprus, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Szlovákia és Szlovénia. A linkekre kattintva hasznos tudnivalók olvashatók az euróról bg , az euróövezetbe tartozó országokról, valamint az euró árfolyamáról en .

Minden euróbankjegyet és -érmét használni lehet mindazokban az uniós tagállamokban, amelyek bevezették a közös valutát. Euróval számos tengerentúli területen is fizethetünk, így például az Azori- és a Kanári-szigeteken, Madeirán, Ceutában és Melillában, Francia Guyanában, Guadeloupe, Martinique, Mayotte és Réunion szigetén, Saint-Barthélémy, valamint Saint Pierre és Miquelon területén.

Az Európai Unió jóváhagyásával az euró a nemzeti fizetőeszköz Andorra, Monacóban, San Marinóban és a Vatikánban is. De facto fizetőeszközként eurót használ számos további ország és terület is, köztük Koszovó és Montenegró.

Készpénzátutalások és kártyás fizetés

Külföldi útjainkra rendszerint nem viszünk magunkkal nagy összegben készpénzt. A napi szinten felmerülő költségeket ilyenkor gyakran hitel-, illetve betéti kártyánk segítségével rendezzük. Ha a kérdéses fizetési műveletet az Európai Unió területén és euróban hajtjuk végre, a bankok nem számíthatnak fel a tranzakcióért magasabb díjat, mint az euróra átszámítva azonos összegű belföldi elektronikus fizetési műveletekért.

Ezek a szabályok vonatkoznak az euróövezeten kívüli országokban euróban (pl. eurószámlák között) eszközölt kifizetésekre.

EU-jogszabályok

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: