A szolgáltatás eszközei

Nyelvválasztás

Az EU zászlaja

Navigációs útvonal

Menü

Frissítve : 12/04/2017

Az euró használata

Az euró

Az euró a következő 19 uniós tagállam hivatalos nemzeti fizetőeszköze: Ausztria, Belgium, Ciprus, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Szlovákia és Szlovénia. A linkekre kattintva hasznos tudnivalók olvashatók az euróról, az euróövezetbe tartozó országokról, valamint az euró árfolyamáról English .

Minden euróbankjegyet és -érmét használni lehet mindazokban az uniós tagállamokban, amelyek bevezették a közös valutát. Euróval számos tengerentúli területen is fizethetünk, így például az Azori- és a Kanári-szigeteken, Madeirán, Ceutában és Melillában, Francia Guyanában, Guadeloupe, Martinique, Mayotte és Réunion szigetén, Saint-Barthélémy, valamint Saint Pierre és Miquelon területén.

Az Európai Unió jóváhagyásával az euró a nemzeti fizetőeszköz Andorra, Monacóban, San Marinóban és a Vatikánban is. De facto fizetőeszközként eurót használ számos további ország és terület is, köztük Koszovó és Montenegró.

Készpénzátutalások és kártyás fizetés

Külföldi útjainkra rendszerint nem viszünk magunkkal nagy összegben készpénztEnglish. A napi szinten felmerülő költségeket ilyenkor gyakran hitel-, illetve betéti kártyánk segítségével rendezzük. Ha a kérdéses fizetési műveletet az Európai Unió területén és euróban hajtjuk végre, a bankok nem számíthatnak fel a tranzakcióért magasabb díjat, mint az euróra átszámítva azonos összegű belföldi elektronikus fizetési műveletekértEnglish.

Ezek a szabályok vonatkoznak az euróövezeten kívüli országokban euróban (pl. eurószámlák között) eszközölt kifizetésekre, valamint a svéd koronában és a román lejben végrehajtott fizetési műveletekre is.

További információk a határokon átívelő, euróban végrehajtott fizetési műveletekrőlEnglish

Nyilvános konzultációk
    Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
    Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz