Utolsó frissítés: 24/01/2019

Kiegészítő nyugdíj külföldön

Az Egyesült Királyság úgy döntött, hogy az Európai Unióról szóló szerződés (EUSZ) 50. cikkében rögzített lehetőséggel élve kilép az Európai Unióból: Több információ

Az Egyesült Királyság egyelőre az EU teljes jogú tagja marad, az uniós jogok és kötelezettségek pedig továbbra is teljes mértékben vonatkoznak az országra.

A kiegészítő nyugdíjak olyan öregségi, túlélő hozzátartozói vagy rokkantsági nyugdíjjuttatások, amelyek célja a jogszabályon alapuló állami nyugdíjak kiegészítése vagy helyettesítése.

Mielőtt kiegészítő nyugdíjpénztári tagságra vonatkozó szerződést írna alá, járjon utána, hogy a nyugdíjjogosultságát hogyan befolyásolja, ha külföldre költözik vagy külföldön él. Ha van ennek bármilyen kedvezőtlen következménye, az nem jogszerű.

Ha kilép egy kiegészítő nyugdíjpénztárból, mert munkavállalás céljából egy másik uniós országba költözik, Ön ugyanolyan jogokkal rendelkezik, mint azok, akik ugyanabban az országban tartózkodnak, de abbahagyják a járulékfizetést, mert például munkahelyet váltottak.

Példa

Fred „A" országban 8 évig egy olyan cégnél dolgozott, amely nagyvonalú kiegészítő nyugdíjpénztári tagságot tartott fenn a számára.

Állást talált egy másik országban, és új munkaadója szintén kínált kiegészítő nyugdíjpénztári tagságot számára.

Fred „A" országban kilépett a kiegészítő nyugdíjpénztárból, de a biztosítótól ott azt a tájékoztatást kapta, hogy a szerzett jogosultságai elvesznek, ha másik országba költözik.

Fred megkeresett egy európai fogyasztóvédelmi központot, és jogi segítséget kért. Végül az előző biztosítója vállalta, hogy megőrzi az általa fizetett járulékokat „A" országban.

A nyugdíjpénztárak olykor azzal büntetik külföldre költöző ügyfeleiket, hogy megtagadják a nyugdíjak kifizetését, pluszköltségeket számolnak fel, vagy kérik a megtakarítási időszakra vonatkozó kamat megtérítését.

Ez jogellenes. Ha ilyet tapasztal európai fogyasztóvédelmi központokhozen fordulhat segítségért.

Példa

Anna 4 évig dolgozott ugyanannál a munkaadónál „A" országban, mielőtt „B" országba költözött volna, ahol végleg letelepedett.

Amikor nyugdíjba ment, kérelmezte „A" országtól a kiegészítő nyugdíjat, de a biztosító elutasította, mondván, hogy kifizetés csak annak jár, aki több mint öt évig fizet a pénztárba.

Anna úgy érezte, hátrányos megkülönböztetés érte azért, mert külföldön vállalt munkát, és beperelte a biztosítót. Azonban elveszítette a pert, mivel az öt év időtartamra vonatkozó követelmény a pénztár valamennyi tagjára vonatkozott, függetlenül attól, hogy külföldön vállaltak-e munkát vagy sem.

Amennyiben külföldre költözik, az előző lakóhelye szerinti ország kérheti, hogy fizesse vissza az adókedvezményt, amelyben kiegészítő nyugdíjpénztári tagsága alatt ott részesült.

Ez jogellenes. Az Ön kiegészítő nyugdíjára ugyanolyan adózási feltételeknek kell vonatkozniuk, mint az adott ország lakosainak kifizetett kiegészítő nyugdíjakra.

Ha Ön úgy érzi, hátrányos megkülönböztetés éri, itt kérhet segítséget.

Gyakran feltett kérdések

EU-jogszabályok

Részletesebben szeretne tájékozódni az egyes országokban érvényes szabályokról?

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: